ÔÇ×Rom├ónia ÔÇô al treilea ┼ú─ârm al fluviului care curge ├«n─âuntrul meuÔÇŁ

Interviu cu poetul, romancierul, traduc─âtorul ┼či academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Cite┼čte

Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi   Mai mult dec├ót o scrisoare, aceasta este o implorare. Ceva unde
Cite┼čte

Aldo Moro ┼či sf├ór┼čitul politicii

Pe 16 martie trecut s-au ├«mplinit ÔÇô ┼či s-au comemorat ├«ntr-o larg─â gam─â de manifest─âri
Cite┼čte

Claudio Magris despre o art─â ┼či nu numai

[...]   Al doilea g├ónd. Vorbind despre Leo Castelli, de scurt timp disp─ârut, Claudio Magris (┬źCorriere della
Cite┼čte

Portret spre neuitare: IONELA PRODAN

În lumea pe care nu contenim, uneori cu o inabilitate greu pardonabilă, s-o așezăm cu
Cite┼čte

├Änc─â o trist─â desp─âr╚ŤireÔÇŽ

Vestea plec─ârii dintre noi, ├«ntr-un alt orizont, a lui Jean B─âile╚Öteanu a sosit, s├ómb─ât─â diminea╚Ťa
Cite┼čte

O (alt─â) ÔÇ×stafieÔÇŁ b├óntuie prin Europa?

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul
Cite┼čte

Receptarea lui E. M. Cioran în Italia

A┼ča cum am promis cititorilor acestei rubrici, reiau, aici, din pagini reg─âsite ┼či doar ├«n
Cite┼čte

Despre destinul (fast) al lui Cioran în Italia

Nu știu cum se întâmplă cu noi, românii, și nu de ieri, de azi, ci
Cite┼čte

Povara nostalgiei

N.B. Sub impactul, pu┼úin a┼čteptat ┼či de aceea cople┼čitor, al celor dou─â momente omagiale pe
Cite┼čte

Zarv─â ╚Öi haos pe calea suspendat─â a speran╚Ťei

Reg─âsesc ├«n noianul de ├«nsemn─âri conservate ├«n spa╚Ťiul memorial al computerului o ├«nsemnare de mai
Cite┼čte

După scrutin: Italia o (tristă) premieră într-o neagră seară a Europei

S-a confirmat, potrivit primelor proiec╚Ťii de la ├«nchiderea sec╚Ťiilor de votare, ceea ce anticipam ├«n articolul
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô
Cite┼čte

Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

1 decembrie 2016
Autor

Viorel P├«rligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuv├óntat, al pasiunii pentru lectur─â, pentru cinema, pentru arta ├«n multiplicitatea metamorfic─â a manifest─ârii ei. El a pendulat ├«ntre pictura c─âreia i-a dedicat didactic vorbind copil─âria ┼či adolescen┼úa la science-fiction-ul cu care continu─â coabitarea, din exterior ┼či din interior, dar mai ales la benzile desenate, c─ârora le este, de o via┼ú─â, un protagonist titrat ┼či recunoscut ├«n ┼úara sa ┼či ├«n str─âin─âtate.

El este ├«ns─â ┼či un mare risipitor de destin: posesor al unei admirabile voca┼úii artistice, degust─âtor al operelor altora, apropia┼úi ai s─âi, prieteni sau doar cunoscu┼úi, continu─â s─â se apere de tentativele ce nu lipsesc ├«n cercurile pe care le frecventeaz─â de a-┼či etala, ├«n fa┼úa unui public mai larg, numeroasele ┼či incitantele sale ispr─âvi, fie c─â e vorba de desene, de lucr─âri picturale sau, mai nou, de fotografie, c─âreia i-a c─âzut, mai de cur├ónd, o norocoas─â victim─â.

Singurul domeniu ├«n care s-a afirmat ca protagonist performant este cel al benzilor desenate: organizator ┼či participant la renumite expozi┼úii na┼úionale ┼či interna┼úionale (├«n Belgia, Fran┼úa, Italia, Croa┼úia unde are numero┼či prieteni ┼či admiratori), a primit confirmarea prin prestigioase premii, cel mai frapant fiind cel decernat unei c─âr┼úi inspirate dintr-o schi┼ú─â a marelui scriitor rom├ón clasic I. L. Caragiale.

C├ónd l-am cunoscut ├«nt├óia oar─â, prin ├«ndep─ârta┼úii ani 80, interpreta, cu un har ┼či o inteligen┼ú─â artistic─â de excep┼úie, rolul unui travesti ├«ntr-un spectacol pus ├«n scen─â de o trup─â teatral─â de amatori ├«n cadrul c─âreia era un t├ón─âr activ deschis unei cariere promi┼ú─âtoare. Capriciile ÔÇô ┼či insidiile ÔÇô existen┼úei care, ├«n Rom├ónia de acum un sfert de veac, reprezentau vectori de destin l-au purtat c─âtre ├«ndeletniciri mai pu┼úin spectaculoase: desen tehnic ├«ntr-o ├«ntreprindere de construc┼úii, ├«ns─â ┼čtiu sigur c─â p├ón─â ┼či acolo artefactele sale conservau un spirit inovativ care-i este intim.

Viorel P├«rligras n-a avut ┼či nu are mae┼čtri. ├Äntr-un anume sens, el este un autodidact, chiar dac─â trecut prin sitele unei excelente ┼čcoli de art─â, cea a Liceului ÔÇ×Marin SorescuÔÇŁ din localitatea sa natal─â; a deprins singur mai mult ┼či mai multe dec├ót de la dasc─âlii pe care totu┼či nu a ├«ncetat s─â-i pre┼úuiasc─â ┼či s─â-i asiste de-a lungul anilor ┼či ├«n postura sa de jurnalist atent ├«ndeosebi la tribula┼úiile culturale ┼či ├«n dispre┼úul futulit─â┼úilor politice ori de showbiz. Curiozitatea, ca marc─â a unui spirit iscoditor permanent ├«n alert─â, reprezint─â, ├«n opinia mea, o alt─â dimensiune a personalit─â┼úii sale complexe.

├Äns─â, dincolo de toate aceste pre┼úioase dote cu impact creativ ┼či modelator, Viorel P├«rligras, cel care distileaz─â ├«n propria-i persoan─â o voca┼úie, a┼č numi-o uria┼č─â, a prieteniei, mai are ├«n gena sa inimitabil─â dou─â calit─â┼úi rare: modestia ┼či discre┼úia.

Ambele denun┼ú─â, cred, modul s─âu singular de a fi ├«n lume, de a se insera printre semeni ┼či a-i ├«mbog─â┼úi cu o prietenie a c─ârui gratuitate cap─ât─â o m─âsur─â ontologic─â.

Desenele sale, mai ales cele ├«nscrise ├«ntr-o perspectiv─â caricatural─â, etaleaz─â o acurate┼úe a liniilor de mare maestru l─âs├ónd, totu┼či, volutele unui ironism ce atinge dimensiunea ludicului. C├ót despre fotografiile sale, o pasiune mai recent─â asumat─â sub semnul crea┼úiei, ele nu par ÔÇô ┼či nu sunt ÔÇô rezultatul unui travaliu tehnic, at├ót de utilizat ├«n aceast─â epoc─â a multimedalit─â┼úii ┼či a trecerii artei, cu riscul kitschului cu tot, ci resortul unei spontaneit─â┼úi ┼či a unei prize nemijlocite la realul insidios.

Artist ├«n toat─â puterea cuv├óntului, Viorel P├«rligras trebuie doar s─â-┼či reseteze poten┼úialul, temper├óndu-┼či modestia ┼či l─âs├ónd discre┼úia ├«n cercul prieteniilor ├«n favoarea unei angaj─âri mai ├«ndr─âzne┼úe a dotelor cu care a fost h─âr─âzit.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

8 − = patru

Arhiva

decembrie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Noi   Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031