New Media ┼či capcanele mistific─ârii

3 noiembrie 2016
Autor

Un prieten rezident ├«n Germania de ani buni, poetul ┼či traduc─âtorul Dan D─ânil─â, ├«mi atr─âgea aten┼úia, ├«ntr-un succint comentariu la articolul meu de ieri (aici), c─â nu prostia, rect├Ę imbecilitatea, ar fi de vin─â, ci lipsa bunei cuviin┼úe, obr─âznicia: a nu avea, cum se spune, lungul nasului.

Cu siguran┼ú─â c─â a┼ča este, dar mai conteaz─â oare felul ├«n care definim astfel de comportamente deviante at├óta vreme c├ót, odat─â liberalizat─â ÔÇ×pia┼úa mediatic─âÔÇŁ┬á de minime constr├óngeri ale bunului-sim┼ú, aria nesim┼úirii deschide larg por┼úile mistific─ârii? ┼×i ce ne facem c├ónd mistificarea se infiltreaz─â, p├ón─â la a o condi┼úiona, ├«n lumea politicului, unde ├«n numele unui ÔÇ×adev─ârÔÇŁ, asezonat potrivit ÔÇ×enteresuluiÔÇŁ personal ori deÔÇŽ partid, nici nu mai e vorba doar de o gratuit─â p─âl─âvr─âgeal─â, ci de puncte de vedere ├«nglob├ónd pozi┼úii a c─âror vehemen┼ú─â nu e egalat─â dec├ót de tertipurile unei manipul─âri cu consecin┼úe grave pentru o comunitate? ┼×i chiar pentru o ┼úar─â ori pentru lumea ├«ntreag─â?

┼×i nu m─â refer nici la anostele confrunt─âri a┼ča-zic├ónd ÔÇ×politiceÔÇŁ, cu ori f─âr─â iz electoral, nici la rapsodiile, repetate, ale dela┼úiunilor personalizate ori partinice, ci la cele care, orchestrate ├«n forma unui sistem propagandistic structurat la cel mai ├«nalt nivel statal, devin o arm─â uneori mai puternic─â dec├ót orice armat─â.

C─â propaganda n-are, ├«n structurile sale istoricizate, neap─ârat suport ├«n cadrul unei logici elementare, indiferent ce culoare i se confer─â, e o eviden┼ú─â pe care o ┼čtiu bine cei ce-au tr─âit sub dictaturi. Cum am putea uita ÔÇ×daciadeleÔÇŁ ceau┼čiste, generalizate ├«n toate domeniile, cu o r├óvn─â ┼či cu cheltuieli de energii ce-ar fi putut servi ├«n alte scopuri mai fire┼čti ┼či mai trebuincioase ┼ó─ârii?

├Än lumea de azi, ├«n acela┼či context al tehnologiei mediatice la care f─âceam referire ieri invoc├ónd conceptul de societate lichid─â al unui cunoscut sociolog contemporan, o propagand─â sistemic─â ┼či cu suport statal, centrist─â, a┼čadar, este ne├«ndoielnic cea pe care o exerseaz─â ├«n ultimii ani Rusia lui Putin. Dovezile sunt la vedere ÔÇô de la scandalul hackerilor compromi┼ú├ónd structuri informative din SUA, cu implic─âri chiar ├«n campania electoral─â de peste ocean, la denaturarea pro domo sua a ├«ntregii dezbateri geopolitice, ├«n care r─âzboiul rece a fost re├«nviat ┼či, pe deasupra, a fost ├«nc─âlzit p├ón─â spre fierbere.

Sistemul propagandistic putinian are o anvergur─â, ast─âzi, care, ├«n sine, e pe punctul s─â alerteze nu doar guverne, occidentale ori vecine, luate drept ┼úint─â, ci, raportat la experien┼úe mai vechi ori noi, chiar ┼či pe concet─â┼úenii s─âi. Gama mediatic─â este imens─â (de la Russia Today, puternicul network ├«n limba englez─â finan┼úat de guvern ┼či care num─âr─â nu mai pu┼úin de 2500 de angaja┼úi, la agen┼úia video Ruptly cu sediul la Berlin ┼či p├ón─â la penetrarea re┼úelelor de socializare sub diverse ┼či misterioase usere, ca s─â nu mai vorbim de cele anonime), iar ┼úintele ├«n plin proces de extindere.

Procedeele sunt, ├«ntr-o aparen┼ú─â oric├ót de ├«n┼čel─âtoare, de o simplitate dezarmant─â. Se lucreaz─â, de obicei, cu materialul clientului: se evoc─â un eveniment politic dintr-o ┼úar─â X, ÔÇ×inamic─âÔÇŁ ori

doar considerat─â adversar─â, ┼či i se ata┼čeaz─â o judecat─â, fie cu jum─ât─â┼úi de adev─âr, fie de-a dreptul printr-o r─âsturnare radical─â.

Recent, ┼či Italia cu premierul s─âu Renzi, s-a aflat pe lista unor astfel de manipul─âri mediatice. Duminica trecut─â, la Roma, s-a desf─â┼čurat un miting ├«n favoarea memorandumului constitu┼úional prev─âzut pe 4 decembrie. Era, deci, un miting redus numeric, al sus┼úin─âtorilor lui DA. Russia Today l-a prezentat, masiv ┼či repetat, exact pe dos: ÔÇ×Mii de cet─â┼úeni au protestat pe str─âzile Romei ├«mpotriva primului-ministru italian Renzi, care a lansat un referendum de reform─â constitu┼úional─â ce va avea loc pe 4 decembrie. Oamenilor le e team─â c─â reformele, menite s─â demoleze Senatul, vor conduce la puteri mai mari ├«n m├óinile pre┼čedintelui ConsiliuluiÔÇŽÔÇŁ ┼×i, ciracii de pe re┼úele, at├óta au a┼čteptat, ru┼či specializa┼úi ori italieni subsuma┼úi taberei ÔÇ×amicilorÔÇŁ Rusiei ┼či ai lui Putin, s-au dedat la reluarea, ├«n forme ├«nc─â ┼či mai virulente, ale acestei false ┼čtiri.

C├ót despre hackeri, ├«n definitiv cybercriminals, cum mai sunt defini┼úi ├«n orice dic┼úionar englez, cu suport financiar generos ┼či selecta┼úi dup─â criterii cu adev─ârat ÔÇ×meritocraticeÔÇŁ (c─âci ├«n propagand─â nivelul costurilor nuÔÇŽ conteaz─â), pe ei i-a┼č ata┼ča acelei armate de min┼úi germane despre care viitorul autor al┬á romanului ÔÇ×1984ÔÇŁ, Orwell, spunea, ├«nc─â de prin anii patruzeci, c─â dac─â inteligen┼úa ┼či capacit─â┼úile lor intelectuale ar fi fost folosite ├«n scopuri pa┼čnice cultura lumii ar fi avut nesperat de mult de c├ó┼čtigat.

 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

noiembrie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Oct   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930