Complicit─â┼úi ÔÇ×ideologiceÔÇŁ?

5 august 2013
Autor

Blog/Notes

Complicit─â┼úi ÔÇ×ideologiceÔÇŁ?

George Popescu

 

Pe c├ónd la noi ├«nc─â mai st─âruie aiuritor spectrul ÔÇ×loviturii de statÔÇŁ pe care ar fi organizat-o Puterea uselist─â ├«n vara anului trecut prin referendumul de demitere a pre┼čedintelui B─âsescu, iat─â c─â, ├«n Italia, ┼úar─â fondatoare a UE, Silvio Berlusconi ┼či liderii din staff-ul forma┼úiunii sale politice s-au pretat, duminic─â seara, la Roma, la declara┼úii ┼či gesturi greu de digerat de c─âtre instan┼úele de la Bruxelles.

Pe scurt, urmare a sentin┼úei Cur┼úii de Casa┼úie, de condamnare a ex-premierului Silvio Berlusconi la trei ani de ├«nchisoare ┼či dec─âderea din drepturile civile, sentin┼ú─â definitiv─â ┼či irevocabil─â, pedeli┼čtii italieni, afla┼úi ┼či ei la guvernare ├«ntr-o discutabil─â ┼či insolit─â coabitare cu democraticii reprezent├ónd st├ónga, au organizat o amplu miting de solidaritate cu ┼čeful lor suprem dar care s-a transformat, prin chiar voin┼úa acestuia din urm─â, ├«ntr-un protest, dincolo de limita responsabilit─â┼úii, ├«mpotriva magistra┼úilor. De altfel, Berlusconi nu ┼či-a ascuns niciodat─â, nici m─âcar de pe pozi┼úia de premier ori de ┼čef, prin jocul rota┼úiilor, al organismului european, antipatia, ├«mpins─â spre o ur─â visceral─â, fa┼ú─â de magistra┼úii din propria ┼úar─â pe care n-a contenit s─â-i atace murdar, invent├ónd epitete ce-au sf├ór┼čit ├«ntr-o trist─â istorie.

├Än ciuda acestui comportament dereglat (a f─âcut istorie scena petrecut─â, la un summit G8 ├«n Fran┼úa, cu Barack Obama pe post de confident al lui Berlusca!), n-am re┼úinut, ├«n afara unor banale remarci cu iz mai degrab─â de ieftin─â ironie, nicio luare de pozi┼úie din partea liderilor UE, necum de o punere la punct perfect legitimat─â de standardele comunitare. Acelea┼či standarde ├«n baza c─ârora guverne ┼či parlamente de la Bucure┼čti ori de la Sofia au fost, c├óteodat─â, puse efectiv la zid. ┼×i pentru acte ori declara┼úii cu mult mai ÔÇŽinocente dec├ót furibundele atacuri berlusconiene.

Duminic─â, de la tribuna din Pia┼úa Plebiscitului din Roma, liderul ÔÇ×libert─â┼úilorÔÇŁ (PDL) din Italia ┼či, prin adop┼úiune ÔÇŽfamiliar─â, ÔÇ×popularÔÇŁ european nu s-a mai rezumat la obi┼čnuitele sale critici contra magistra┼úilor, dar a antamat declara┼úii care, ele singure, ar trebui s─â descalifice orice lider politic dintr-o democra┼úie c├ót de c├ót respectabil─â. El a declarat furibund c─â magistra┼úii nu sunt nici pe departe vreo putere ├«n stat, ci doar ni┼čte ÔÇ×func┼úionarÔÇŁ chema┼úi s─â slujeasc─â statul cu o ÔÇ×m─ârunt─â sarcin─âÔÇŁ ┼či ├«n niciun caz posesori ai vreunui drept de a judeca pe ale┼čii poporului.

Nu-i cine ┼čtie ce greu s─â ne imagin─âm reac┼úiile bo┼čilor de la Bruxelles dac─â o declara┼úie similar─â ar fi fost f─âcut─â prin capitalele de ÔÇ×periferieÔÇŁ ale Uniunii; ┼či, mai ales, dac─â ele ar fi fost f─âcute de c─âtre adversarii popularilor europeni.

Dar ┼či a┼ča, ne a┼čteptam ca m─âcar cei c├ó┼úiva c├órcota┼či deja abilita┼úi, ├«ndeosebi, din echipa de zgomote a PDL-ului d├ómbovi┼úean, s─â aib─â vreun cuv├ónt de spus. Ori m─âcar vreo virgul─â, c├ót de palid─â, ├«n raport cu vehemen┼úa probat─â atunci c├ónd a fost vorba de lucruri, chiar ┼či perfect legale ┼či democratice, petrecute ├«n ┼úara pe care, se presupune, c-o reprezint─â.

Un fapt e sigur: ÔÇ×dreaptaÔÇŁ european─â, majoritar─â ├«nc─â, ÔÇ×pe caiÔÇŁ, cum spune, ├«n Europa, chiar dac─â nu ┼či …acas─â, s-a dovedit ├«n ace┼čti ultimi ani dotat─â cu o virtute pe care numai tradi┼úiile ÔÇ×familisteÔÇŁ o mai exhib─â: coeziune, la bine ┼či la r─âu, ┼či o solidaritate (cazul ÔÇ×puciuluiÔÇŁ bucure┼čtean o confirm─â din plin!) care exal─â, nota bene, arome de complicit─â┼úi mai mult dec├ót vinovate.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031