RIO 2016: spectrul difuz al unei perspective îngrijorătoare

5 august 2016
Autor

Ast─âzi, spre miezul nop┼úii ÔÇ×europeneÔÇŁ, pe cel mai mare stadion din lume, celebrul Maracan├á, din Rio de Janeiro, va debuta actuala edi┼úie a Jocurilor Olimpice printr-o ceremonie cu siguran┼ú─â spectaculoas─â, dac─â nu fabuloas─â, ├«n spiritul unui popor, cel brazilian, investit, prin destin genetic, cu voca┼úia entuziasmului festiv ├«ntr-o competi┼úie dramatic─â, nu o dat─â tragic─â ├«n istoria sa de o jum─âtate de mileniu, cu nesf├ór┼čite ┼či nefericite contradic┼úii sociale ┼či politice. ┼×i cu alte numeroase derapaje de la statutul democra┼úiei ┼či al statului de drept, din care n-au lipsit nici lovituri de stat, de sorginte militar─â ┼či puteri discre┼úionare soldate de sute de mii de crime. Ultima, mai sofisticat─â, cu o for┼úat─â acoperire ÔÇ×constitu┼úional─âÔÇŁ e ├«n act chiar ├«n acest moment prejudiciind, al─âturi de alte situa┼úii economice (o recesiune galopant─â) ce-au umbrit, la nivel mediatic, premisele unui bun augur al acestei edi┼úii a unuia dintre cele mai vechi ┼či mai talonate competi┼úii sportive ┼či nu numai ale umanit─â┼úii.

Cu un pre┼čedinte interimar, Michel Temer, demolator de pe pozi┼úia de vice al celei care l-a ┼či adus la Putere, Dilma Rousseff, ce-a divizat ┼úara, ┼či a┼ča destul de fragmentat─â ÔÇ×ideologicÔÇŁ, ┼či a izolat-o, din nou, pe plan interna┼úional, Brazilia retr─âie┼čte iar o cump─ân─â din soarta ei secular─â.

├Än ciuda a toate aceste realit─â┼úi asortate ┼či cu nu pu┼úine deregl─âri organizatorice ce pun sub semnul dubiului decizia luat─â cu ani ├«n urm─â de CIO, Rio de Janeiro nu pare a-┼či fi pierdut mult din cota de atrac┼úie, cultural─â ┼či, mai ales, turistic─â.

Nota sa de exotism r─âm├óne, orice s-ar spune, ├«n cartea minunilor Lumii, de n-ar fi s─â cit─âm dec├ót impun─âtorul Corcovado (acea impresionant─â statuie a lui Iisus M├óntuitorul ce st─âruie, de pe muntele cu acela┼či nume, ├«ntreaga imens─â cetate), ori podul de 30 de km ce duce ├«n ora┼čul-├«ncorporat Niter├▓i, situat ├«n plin ocean, sau complexul campusului Universit─â┼úii Federale construit, ce-i drept, cu pre┼úul vie┼úilor unor ÔÇ×sclaviÔÇŁ moderni sub dictatura militar─â din anii ÔÇÖ70. Ca s─â nu mai vorbim de stadionul Maracan├á, loc simbolic al voca┼úiei fotbalistice ce-a devenit, ├«n definitiv, emblema cea mai glorioas─â a Braziliei din ultima jum─âtate de secol.

Resortul acestor r├ónduri-g├ónduri poart─â amprenta unei m─ârturii. Cu un deceniu ├«n urm─â, tot ├«ntr-un august (iernatic, acolo), am tr─âit o s─âpt─âm├ón─â, ├«n Rio, oaspetele al unui prieten drag, c─ârturar ├«n descenden┼ú─â renascentist─â, poet ┼či prozator, traduc─âtor din cele 20 de limbi pe care le cunoa┼čte, inclusiv rom├óna de care s-a ├«ndr─âgostit, ├«n repetatele sale sejururi craiovene ┼či, printre altele, cel mai t├ón─âr membru al Academiei de Litere din Brazilia. Marco Lucchesi, despre ale c─ârui ispr─âvi literare ┼či academice ziarul nostru a scris ├«n mai multe r├ónduri, prietenul care, din Rio, ├«mi comunic─â ├«n mod curent ├«ngrijor─ârile sale ┼či ale confra┼úilor s─âi din breasla personalit─â┼úilor eminente fa┼ú─â de riscurile le care se simt expu┼či profesional ┼či chiar politic ├«n aceste ultime luni.

Am urcat, cu acel inedit ┼či incitant trenule┼ú cu plec─âri din jum─âtate ├«n jum─âtate de or─â, pe v├órful Corcovado, am intrat pe stadionul consacrat emula┼úiei competi┼úionale a celebrei Samba, am privit, din Niter├▓i, aflat ├«n golf, Rio cu sutele de favele izolate, noaptea, de luminile care le diferen┼úiau de restul ora┼čului, am cunoscut tineri studen┼úi proveni┼úi din toate categoriile sociale, c─ârora, la UFB, ├«ntr-o sal─â de seminar, le-am vorbit despre ÔÇ×DraculaÔÇŁ ┼či ÔÇ×Miori┼úaÔÇŁ, despre limba rom├ón─â conserv├ónd, ca ┼či portugheza lor, latinismul la marginile latinit─â┼úii, despre legende ┼či eresuri, despre scriitori ┼či g├ónditori, ei neuit├ónd s─â ├«ntregeasc─â registrul cu Manoilescu a c─ârui doctrin─â economic─â e la mare cinste acolo, ori cu contribu┼úia rom├óneasc─â la edificiul acelei Statui mirabile de pe Corcovado.

Urmeaz─â, de m├óine, ├«ntrecerile propriu-zise, marcate de frisonul virusului Zika, de cel al terorismului de-acum globalizat, ca s─â nu mai vorbim de posibile acte de banditism local, pus ├«n seama pu┼čtimii din favele, mai obi┼čnuit─â, din fraged─â v├órst─â, cu m├ónuirea armelor dec├ót cu cea a manualelor ┼čcolare.

Speran┼úa r─âm├óne, oric├ót de insolit pare, credin┼úa, Brazilia fiind, din ceea ce ┼čtiu, ┼úara cu cei mai mul┼úi catolici din ├«ntreaga lume. ┼×i poate c─â spiritul cre┼čtin, at├ót de profund prezent ├«n cotidianitatea alambicat─â, va surclasa pericolele ivite sub spectrul urii ce b├óntuie cu o acribie mizer─â prin toate ungherele planetei.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031