v.p. (epistolă cvasi-clandestină)

Lui Vio, la 60 de ani   Să te fi zărit întâia oară în vacarmul unei adunări
Citeşte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Citeşte

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală   (Aproximări ipotetice) George Popescu     Printre cele mai ascuţite, inventive şi rafinate
Citeşte

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am întâlnit, cred, întâia
Citeşte

la carta bionda del Caffé del Turco

la carta bionda del Caffé del Turco   ci sono altri hamlet… la carta bionda del Caffé del
Citeşte

Gela Enea sau revolta disimulată elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Citeşte

Poezia ‒ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic în îndepărtatul 1973 în revista sibiană „Transilvania” şi cu botezul lui
Citeşte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  În acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disidenţă/ rezistenţă care pare subînscrisă, din păcate,
Citeşte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Citeşte

Mario Luzi: o poezie inedită

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Citeşte

Eugenio Montale

    În fum De câte ori te-am aşteptat la gară în frig, în ceaţă. Mă plimbam tuşind, cumpărând ziare
Citeşte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revoluţia industrială, filosofi, literatură, artă au cunoscut o traumă pe care
Citeşte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Citeşte

„România – al treilea ţărm al fluviului care curge înăuntrul meu”

Interviu cu poetul, romancierul, traducătorul şi academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Citeşte

Inconştienţa păcătoasă a unor „formatori” de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Citeşte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Citeşte

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului   Din noul (merituos și provocator) val de poeți craioveni, Eleanor Mircea
Citeşte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poeții lucrează noaptea „Când sunt întrebată de unde se
Citeşte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (apărut în „Corriere d’informazione”, 26-27 aprilie 1958, apoi în colecția
Citeşte

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis  George Popescu  Andrea Zanzotto, “cel mai bun dintre poeții italieni născuți
Citeşte

Craiova – o iubire în … alb-negru!

5 septembrie 2013
Autor

 

Craiova – o iubire în … alb-negru!

 

 

Nu cred în iubirile desăvârşite, iubirile-etalon, cele cosmetizate şi oferite, ca produse de lux, în ambalaje seducătoare şi care, proporţional cu preţul de lux, sfârşesc, nu o dată, în pubela unui divorţ menit să scandalizeze pe amatorii de edulcorate precum poveştile telenovelelor. Deseori, iubirea îşi împarte, într-o complicitate endemică, dreptul la legitimitate cu …ura; dacă în sentimentul acesta atât de omenesc includem, cum s-ar cuveni, acel inconvenient organic de a nu te mai regăsi în proiecţie ideală – şi utopică – în care te-ai situat iniţial.

Nu altfel se întâmplă cu oraşele, locuri natale, mai mult ori mai puţin glorioase, fie şi cătune uitate de Dumnezeu şi de Istorie, ori metropole cu pretenţii simandicoase.

Iar iubirile decretate public sunt tot atât de suspecte la fel cât sloganurile publicitare: atât cât există, sentimentul e ca un organ al intimităţii cele mai tainice, hărăzit exclusiv tainei care-l conservă viu şi trainic, altminteri orice act divulgator e sinonim cu abandonarea lui unui consum public.

Spre astfel de iscodiri cu un aparent gust elucubrant mă obligă tentaţia de a-mi defini, de o manieră mai directă, relaţia mea cu Craiova. Fie şi în orizontul promiţător şi captivant încă de pe acum al înscrierii sale într-o competiţie de capitală culturală europeană. Un recurs, fie şi sumar, la o memorie tot mai obosită, a mea şi a altor con-craioveni, relevă, pe cât este posibil, adevărul enunţat la început: de-a lungul istoriei sale seculare, Craiova a fost, aproape în mod egal, iubită şi deopotrivă hulită. Târg de cereale şi de zarafeturi aduse de prin Leipzigurile occidentele ori de prin prăvăliile dosite ale Orientului turcit sau grecizat, cu cei o mie de moşieri ai săi impuşi mai degrabă de legendă decât de Istorie, Craiova are, în pofida multor răutăţi trecute în clevetiri de hanuri maliţioase, o identitate a sa ce-i conferă un prestigiu de invidiat. Şi invidiat. Loc, fie, al …idioţilor solemni, o butadă pusă, cine ştie cât de aleatoriu, în seama primarului său de legendă, Romanescu, ori loc de unde, cum li se va adresa, prin anii treizeci, F. Aderca unor mai tineri confraţi în ale scrisului, trebuie să se plece necondiţionat. şi mulţi chiar au plecat, purtându-i irevocabil cu ei, numele din care au făcut …renume. Însă şi mai mulţi au venit. Ori au revenit, precum imensul cărturar Eufrosin Poteca, sau, precum Brâncuşi, ori Ţuculescu, trecând pe aici şi luând cu ei ceva din inefabilu-i farmec; acelaşi, căruia uităm, cu prea mare uşurinţă, să-i restituim îndreptăţirea la o recunoaştere meritată.

N-am intenţia, în absenţa unui gust el emfatizării pe cât de licitat pe atât de uzat, al evocării unor pagini de istorie: glorioase, ele însele, fireşte. Ceea ce mă animă în acest colţ de pagină este nevoia unei mărturisiri cu onestitatea celui care, sosit la paisprezece ani în oraşul lui Tradem, dar şi al lui Macedonski, al lui Sorescu, al lui Sîrbu, al lui Tudor Gheorghe şi al lui Emil Boroghină, şi al atâtor altora ce i-au potenţat identitatea culturală şi civică, aici a reuşit mult-puţinul pe care destinul i l-a mijlocit.

Şi, fiindcă de iubire-ură este vorba, de dragoste difuză în meandrele unei coabitări cu împliniri şi cu decepţii, unicul gând care mă animă în legătură cu şansa Craiovei de a deveni capitală culturală europeană e legat de cât, din zestrea fiecăruia dintre noi, îi putem dărui într-un firav semn de preţuire şi ca o investiţie în speranţa pe care o merită. Şi precum cretanul din străvechiul paradox, nu ne e îngăduit, de vrem să rămânem în linia adevărului, să decretăm, cum din nefericire se tot întâmplă, că oraşul e …nedemn şi văduvit de gloria altora, mai …norocoase. Fiindcă el este aşa cum suntem noi. Ori, mai exact, este aşa cum îl facem. Şi cum îl povestim, cum îl preţuim, cum îl cinstim. Craiova nu e al unei primării, nici al unui vreunui funcţionar, cu atât mai puţin al vreunuia din falşii magnaţi ce-i şterpelesc, indecent, numele şi, apoi, i-l compromit cu nonşalanţa unei putride ticăloşii. A-i înscena, cotidian, procese de intenţie, în numele unor mize meschine, nu intră în binomul aporetic iubire-ură de care vorbeam, ci direct în mlaştina unor caractere insalubre.

Craiova trebuie iubită, cred cu tărie, în alb-negru: aşa cum este, cu farmecul ei uneori dureros de zglobiu, dar cu siguranţă încă deschis unor virtuozităţi poate neîncercate. Ori negândite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

şapte − = 6

Arhiva

septembrie 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug   Oct »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30