v.p. (epistol─â cvasi-clandestin─â)

Lui Vio, la 60 de ani   S─â te fi z─ârit ├«nt├óia oar─â ├«n vacarmul unei adun─âri
Cite┼čte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Cite┼čte

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â   (Aproxim─âri ipotetice) George Popescu   ┬á Printre cele mai ascu┼úite, inventive ┼či rafinate
Cite┼čte

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am ├«nt├ólnit, cred, ├«nt├óia
Cite┼čte

la carta bionda del Caff├ę del Turco

la carta bionda del Caff├ę del Turco   ci sono altri hamletÔÇŽ la carta bionda del Caff├ę del
Cite┼čte

Gela Enea sau revolta disimulat─â elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Cite┼čte

Poezia ÔÇĺ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic ├«n ├«ndep─ârtatul 1973 ├«n revista sibian─â ÔÇ×TransilvaniaÔÇŁ ┼či cu botezul lui
Cite┼čte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  ├Än acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disiden┼ú─â/ rezisten┼ú─â care pare sub├«nscris─â, din p─âcate,
Cite┼čte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Cite┼čte

Mario Luzi: o poezie inedit─â

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Cite┼čte

Eugenio Montale

    ├Än fum De c├óte ori te-am a┼čteptat la gar─â ├«n frig, ├«n cea┼ú─â. M─â plimbam tu┼čind, cump─âr├ónd ziare
Cite┼čte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revolu┼úia industrial─â, filosofi, literatur─â, art─â au cunoscut o traum─â pe care
Cite┼čte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Cite┼čte

ÔÇ×Rom├ónia ÔÇô al treilea ┼ú─ârm al fluviului care curge ├«n─âuntrul meuÔÇŁ

Interviu cu poetul, romancierul, traduc─âtorul ┼či academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Cite┼čte

Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

6 martie 2018
Autor

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô ╚Öi nu doar la noi, ci mai peste tot ├«n lume -, ├«mi propusesem s─â stau c├ót mai departe de c├ómpurile sale minate, devenite, ├«n mare parte, ni╚Öte ÔÇ×maidaneÔÇŁ transferate de prin coclauri chiar ├«n s─âlile ori cabinetele somptuoase ale institu╚Ťiilor catalogate drept garan╚Ťi ai democra╚Ťiei ╚Öi statului de drept.

Revin acum, sper doar accidental, provocat de deznod─âm├óntul, deocamdat─â ipotetic, pe care ├«l vom fi ╚Ötiind c├ónd ziarul va fi deja pe pia╚Ť─â, scrutinului electoral din Italia ╚Öi a c─âror campanie s-a ├«ncheiat vineri seara ├«ntr-un climat de tensiune ├«n buna tradi╚Ťie meridional─â.

Fie ╚Öi cu un statut de ipotez─â, dou─â concluzii par mai mult dec├ót verosimile: o revigorare a unei ÔÇŁdrepteÔÇŁ extinse doctrinar spre o v─âdit─â tendin╚Ť─â de extremism; ╚Öi, apoi, sl─âbirea, spre un istoric e╚Öec, a ÔÇ×st├óngiiÔÇŁ, pe seama posibilei ascensiuni a populi╚Ötilor din forma╚Ťiunea ÔÇ×Cinque StelleÔÇŁ ce-ar putea ocupa ├«nt├óia pozi╚Ťie ├«n topul preferin╚Ťelor aleg─âtorilor.

Confruntarea a fost, pe toat─â durata campaniei, tripartit─â: ca ╚Öi c├ónd la o partid─â de fotbal n-ar mai conta doar cele dou─â forma╚Ťii de pe gazon ci o ter╚Ť─â instan╚Ť─â care ├«ns─â nu mai e de identificat nici m─âcar ├«n persoana unei brig─âzi de arbitri, ci a unei p─âr╚Ťi a fanilor mai mult ori mai pu╚Ťin atin╚Öi de flagelul ultra╚Öilor.

În această marjă de rezervă impusă de necunoașterea la acest ceas a rezultatului, câteva disocieri pot fi formulate, cu atât mai mult cu cât riscul de a fi infirmate ar fi mai curând salutar.

Mai ├«nt├ói, s-a produs degajarea unei drepte mai compacte ca niciodat─â cu un Berlusconi, de-acum octogenar ╚Öi asum├óndu-╚Öi, cum declara chiar la ├«ncheierea campaniei, un rol de ÔÇŁregizorÔÇŁ ori, am spune noi evoc├óndu-i paternalismul de pe pia╚Ťa fotbalistic─â, de ÔÇ×antrenorÔÇŁ din umbr─â. O dreapt─â ├«ns─âilat─â la limit─â, cu compromisuri ╚Öi consecin╚Ťe greu de anticipat, din ÔÇ×Forza ItaliaÔÇŁ, partid situat mult sub scorurile din edi╚Ťiile trecute, concurat la limit─â de o Lig─â (care, cu condotierul-pirat Matteo Salvini, n-ar mai fi doar aÔÇŽ Nordului, ci extins─â na╚Ťional),dintr-o grupare secesionist─â condus─â de meridionalul ┬áRaffaele Fitto ╚Öi, mai ales, din al─âturarea insurgentei forma╚Ťiuni ÔÇ×Fratelli d`ItaliaÔÇŁ cu un lider, Giorgia Meloni, provenit─â (ea ╚Öi colegii ei) din resturile flamei fascistoide de mai an.

Cum s-a anticipat, ├«n media din Peninsul─â ╚Öi mai peste tot ├«n lume, dar mai ales ├«n fieful bruxellez, ├«ngrijor─ârile nu lipsesc, cea mai frecvent─â fiind acea a dificult─â╚Ťii, ori chiar a imposibilit─â╚Ťii structur─ârii unui guvern credibil ╚Öi apt s─â confere ori m─âcar s─â ├«ntre╚Ťin─â stabilitatea uneia dintre principalele state din nucleul dur al Uniunii Europene. ├Ängrijorarea e poten╚Ťat─â ╚Öi de procesul, ├«nc─â pe un curs accidentat, dintre Bruxelles ╚Öi Londra, urmare a tran╚Ö─ârii consecin╚Ťelor Brexit-ului.

A╚Öadar, multele necunoscute ale acestei st─âri de lucruri din sfera politicii din ╚Ťara de unde a pornit, ├«nc─â din zorii celui de-al Doilea R─âzboi Mondial ideea-proiect a unei noi ╚Öi Unite Europe, configureaz─â o realitate malign─â a unei st─âri aproape generalizate ├«n new-politik (a nu se ignora cazurile lui Putin, Erdogan, ca s─â nu mai vorbim de America lui Trump!) tot at├ótea sfid─âri cu un substan╚Ťial mesaj anticipator al unui viitor incert.

├Än cazul Italiei, a surprins ├«ntr-o oarecare m─âsur─â disiparea ├«ncrederii ├«n democra╚Ťii ÔÇô ai lui Renzi ╚Öi, mai nou, ai lui Gentiloni, ├«nc─â premier interimar pentru c├óteva zile ÔÇô distribui╚Ťi, ├«n baza disputelor interne, ├«n mai multe falii (fenomen din ce ├«n ce mai specific ÔÇ×st├óngiiÔÇŁ tradi╚Ťionale!). Loviturile cele mai n─âucitoare au venit din partea fo╚Ötilor lideri, nu ├«nt├ómpl─âtor proveni╚Ťi din r├óndul comuni╚Ötilor de odinioar─â, cu ex-premierul Massimo D`Alema ├«n frunte, ajuns s─â-╚Öi declare public speran╚Ťa e╚Öecului forma╚Ťiunii pe care a ╚Öi condus-o cu aproape trei decenii ├«n urm─â.

├Äns─â, cum anticipam, cea mai mare provocare are ca adrisant tocmai Bruxelles, ├«n╚Ťeleg├ónd prin acesta gruparea de diriguitori ├«nc─âlc├ónd tot mai st─âruitor condi╚Ťia de inter-partes ├«n favoarea aceleia de super-partes, asum├óndu-╚Öi, ├«ntr-un cadru tot mai func╚Ťion─âresc, rolul unor procurori de serviciu ├«ndeosebi sau exclusiv prin interven╚Ťii ├«n treburile interne ale unor state considerate mai deÔÇŽ m├óna a doua. Niciodat─â ├«ns─â fa╚Ť─â de v─âdite derapaje din cele considerate de prim-rang, ├«n care, precum ├«n Italia, dar nu numai, pe fondul derapajelor structurale, de justi╚Ťie ╚Öi de pozi╚Ťionare geo-strategic─â, s-au creat premisele unui amenin╚Ť─âtor val de populism cu ╚Öansa unei victorii pe care ÔÇô exist─â temerea ÔÇô c─â nici m─âcar ei nu vor ╚Öti cum s-o administreze.

 

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

8 − = cinci

Arhiva

martie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Noi   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031