* mai sunt m├óini pe care nu le-am atins mai sunt ochi care nu m-au privit urechi la
Cite┼čte

ÔÇťLucian Irimescu ╚Öi tenta╚Ťia artistic─â a magmaticuluiÔÇŁ

ÔÇťLucian Irimescu ╚Öi tenta╚Ťia artistic─â a magmaticuluiÔÇŁ     Lucian Irimescu probeaz─â una dintre calit─â╚Ťile esen╚Ťiale ale artei
Cite┼čte

ÔÇ×Temut─â ┼či hulit─â; o aventur─â ÔÇ×competi┼úional─âÔÇŁ dinainte pierdut─âÔÇŽ

ÔÇ×Temut─â ┼či hulit─â; o aventur─â ÔÇ×competi┼úional─âÔÇŁ dinainte pierdut─âÔÇŽ   O dezbatere asupra condi┼úiei istoriilor literare ast─âzi, a┼ča
Cite┼čte

Cronos contra Cronos: suspensia poetic─â a nostalgicului

Consacr├óndu-se la ÔÇô ┼či cu ÔÇô deplin─â maturitate cercet─ârii literare, autoarei, printre altele, a unei
Cite┼čte

Premiul literar: ├«ntre recunoa┼čtere ┼či consacrare

  N-am fost niciodat─â un fan al premiilor literare. Trat├óndu-le, ├«n principiu, cu plusul de relativism
Cite┼čte

Oriana Fallaci ÔÇ×Un marxist la New YorkÔÇŁ

Oriana Fallaci   Un marxist la New York   Iat─â-l c─â sose╚Öte: fragil, arz├ónd de miile sale dorin┼úe, de
Cite┼čte

Maria Corti: Avantext

Termenul ²avantext² e de-acum utilizat din două puncte de vedere în mod necesar divergente, unul
Cite┼čte

Marcuse- Heidegger ┬źScrisorile anului zero┬╗

De┼či foarte cunoscut ├«nc─â din manifestarea sa pe scena istoriei, episodul Rectoratului lui Heidegger la
Cite┼čte

Nadia Cavalera

Nadia Cavalera Ultra-experimentalism sau poetica nonsensului apocaliptic   Cu c├óteva luni ├«n urm─â, am primit din Italia un
Cite┼čte

Alda Merini: 17 poeme

Am v─âzut pe c├ómpul tinere┼úii ceva ce de departe se ivea: era culoarea fanteziei ┼či-n cer pornit-am s─â
Cite┼čte

Alfonso Gatto: ╚śapte poeme

Sur├óz├óndu-╚Ťi ┬á Sur├óz├óndu-╚Ťi ├«nseamn─â a muri, ├«mping├ónd cuv├óntul spre t─âr├ómul acela u┼čor spre cochilia ├«n zumzet spre cerul ├«nser─ârii, spre orice lucru
Cite┼čte

Cioburi

Am uitat s─â-┼úi spun (totdeauna se uit─â esen┼úialul): gr─âdina m-a uitat ┼či mama n-a putut cuprinde ├«n
Cite┼čte

nu mai există catifea nici speranţă

nu mai exist─â catifea nici speran┼ú─â   ai zis atunci ╚Öi mi-ai mai zis s─â scrii despre mine
Cite┼čte

Cea mai urâtă zi dintotdeauna

Cea mai ur├ót─â zi dintotdeauna   G─âsesc prin spa╚Ťiul virtual, cel accesibil nou─â(?) o informa╚Ťie interesant─â ÔÇô
Cite┼čte

Daniele Cavicchia

Născut la Montesilvano, lângă Pescara, în 1948, a publicat 15 volume de versuri, începând cu
Cite┼čte

Loredana Magazzeni - Miraculoasa ran─â

    Miraculoasa ran─â - ┬á ÔÇ×Dezordinea mea. ├Än asta se afl─â: c─â fiece lucru pentru mine e o
Cite┼čte

MARIO LUNETTA

Născut la Roma, unde a decedat în 2017. Are la activ o vastă operă ce acoperă
Cite┼čte

F. Aderca ÔÇô un condotier al noii literaturi

În pofida prestanţei recunoscute de cei mai importanţi reprezentanţi ai epocii literare în care a
Cite┼čte

Daniele Cavicchia

Născut la Montesilvano, lângă Pescara, în 1948, a publicat 15 volume de versuri, începând cu
Cite┼čte

Daniele Cavicchia

Născut la Montesilvano, lângă Pescara, în 1948, a publicat 15 volume de versuri, începând cu
Cite┼čte

Italia divizat─â dup─â referendum

6 decembrie 2016
Autor

 

Victoria lui NU la referendumul de duminic─â a dep─â┼čit cu mult toate pronosticurile avansate, inclusiv pe cele ale coali┼úiei antiguvernamentale alc─âtuit─â di varii partide de toate culorile ┼či din asocia┼úii c─ârora li s-au al─âturat ┼či o mare parte a sindicatelor: o distan┼ú─â de aproape 20 de procente ├«ntre promotorii s─âi, guvernul lui Matteo Renzi ┼či al c├ótorva segmente ce i s-au al─âturat ┼či adversarii s─âi, cum spuneam, alinia┼úi contra naturii, de la dreapta berlusconian─â ÔÇô ceea ce a mai r─âmas din ea ÔÇô ┼či forma┼úiunile de extrem radicalism, cu Liga Nordului ├«n prim-plan ┼či cu partidului lui Beppe Grillo, ÔÇ×Cinque stelleÔÇŁ. Un scor poten┼úat ┼či de o frecven┼ú─â la urne aproape f─âr─â precedent ├«n ultimele decenii.

Demersul acestei ini┼úiative, anun┼úat ├«nc─â de la instalarea sa la conducerea executivului de c─âtre t├ón─ârul Mattei Renzi, era parte al unei reforme cu accent de data aceasta pe unele modific─âri constitu┼úionale. Se propunea, mai precis, disjunc┼úia dintre cele dou─â camere ale Parlamentului, ├«n sensul c─â Senatul, cu un num─âr masiv redus de reprezentan┼úi, 100, fa┼ú─â de peste 300, urma s─â fie decis prin scrutin ├«n cadrul celor 20 de regiuni, iar nu la nivel na┼úional, cu consecin┼úa de a nu mai concura Camera Deputa┼úilor ├«n aprobarea proiectelor legislative, ci doar oportunitatea de consultare a acestora ┼či de propuneri de amelior─âri, actele legislative fiind l─âsate exclusiv ├«n sarcina deputa┼úilor.

Scopul era dublu: reducerea cheltuielilor cu ale┼čii, fiindc─â veniturile senatorilor urmau s─â fie cele ale func┼úiilor din consiliile regionale ┼či, ├«n plus, eficientizarea actului legislativ prin scurtarea timpului de aprobare ┼či de implementare a legilor. Un pas urm─âtor ar fi urmat s─â fie desfiin┼úarea provinciilor, ├«n num─âr de cca 100, tot ├«n scopul reducerii cheltuielilor ┼či mai ales a birocra┼úiei sufocante. ├Än fapt, referendumul viza un singur articol al Constitu┼úiei dat├ónd din 1947, iar ├«n tot acest r─âstimp trei tentative de modificare fuseser─â ratatate, ultima din 2006, ini┼úiat─â de guvernul Berlusconi, cu care Renzi se pusese ini┼úial de acord la ├«nceput, cre├óndu-┼či antipatia ┼či chiar divor┼úul cu unii dintre vechii ┼či puternicii lideri ai propriei forma┼úiuni. Acordul s-a fr├ónt pe parcurs, fire┼čte c─â ┼či datorit─â dorin┼úei magnatului Berlusconi de a reveni ├«n jocul politic dup─â ce, destr─âmat, partidul s─âu a fost la un pas de fiasco la scrutinul administrativ din vara acestui an.

Cum-necum, ├«n ciuda avertismentelor lui Renzi c─â referendumul nu implica o miz─â politic─â, nu viza deci destinul guvernului s─âu, el a ap─ârut noaptea t├órziu la o conferin┼ú─â de pres─â ├«n care, emo┼úionat, ┼či-a asumat personal ├«nfr├óngerea ┼či ┼či-a anun┼úat demisia, urm├ónd ca ├«n cursul serii de ieri s─â urce la Palatul Quirinale spre a-┼či depune mandatul ├«n m├óinile pre┼čedintelui Mattarella, unicul garant menit a decide ├«n consecin┼ú─â, inclusiv ├«n desemnarea unui nou ┼čef al executivului.

Un discurs, cel al lui Renzi, coerent, articulat, cu resemnarea ├«nvinsului care nu ┼či-a renegat ini┼úiativa explic├ónd, totu┼či, c─â regulile jocului impuse de democra┼úie se cuvin respectate ┼či suger├ónd chiar o retragere din politic─â.

Zeci de comentatori ┼či oameni politici de toate nuan┼úele au luat cu asalt canalele de televiziune, continu├ónd cu o ieftin─â non┼čalan┼ú─â b─ât─âlia acerb─â din campania electoral─â, accept├ónd in corpore gravitatea crizei care a dezbinat ┼úara abandonat─â dinaintea unei agende mai mult dec├ót importante, cu un program de stabilitate (incluz├ónd ┼či proiectul de buget deja criticat de Bruxelles), cu gravele programe de vindecare a r─ânilor gravelor cutremure, urm├ónd, ├«n plus, s─â g─âzduiasc─â, anul viitor, ┼či reuniunea celor 7 mari puteri ale planetei ┼či f─âr─â o nou─â lege electoral─â adoptat─â, caz ├«n care nici alegerile anticipate dorite de populi┼čtii antieuropeni s─â se poat─â desf─â┼čura prea cur├ónd.

┼×i apropos de populi┼čtii radicali ÔÇô Liga Nordului in primis ÔÇô liderul antipatic al acesteia din urm─â, ÔÇ×amicÔÇŁ cu Trump printre altele, primind felicitare de la Marie Le Pen, aceasta declar├ónd textual c─â, odat─â cu Renzi, Uniunea European─â aÔÇŽ murit.

Sigur, jocurile nu sunt ├«nc─â prea clare. Se presupune c─â votul negativ nu s-a datorat opozi┼úiei la guvernarea Renzi, ci faptului c─â italienii de r├ónd se raporteaz─â la Constitu┼úie ca la un etalon sacru, chiar ├«n ciuda nevoii de modernizare a acesteia impuse de schimb─ârile intervenite ├«n societate ┼či ├«n lume.

Un final prefigurat de altfel de sondajele de opinie, dar c─âruia Renzi, consecvent principiilor sale de politic idealist, a┼ča cu s-a ┼či definit ├«n scurta alocu┼úiune de adio, i-a opus credin┼úa sa intim─â c─â ├«n lumea de azi schimb─ârile, inclusiv cele de natur─â constitu┼úional─â, merit─â chiar ┼či pre┼úul unui e┼čec politic personal.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

1 × = unu

Arhiva

decembrie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Noi   Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031