ÔÇ×Rom├ónia ÔÇô al treilea ┼ú─ârm al fluviului care curge ├«n─âuntrul meuÔÇŁ

Interviu cu poetul, romancierul, traduc─âtorul ┼či academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Cite┼čte

Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi   Mai mult dec├ót o scrisoare, aceasta este o implorare. Ceva unde
Cite┼čte

Aldo Moro ┼či sf├ór┼čitul politicii

Pe 16 martie trecut s-au ├«mplinit ÔÇô ┼či s-au comemorat ├«ntr-o larg─â gam─â de manifest─âri
Cite┼čte

Claudio Magris despre o art─â ┼či nu numai

[...]   Al doilea g├ónd. Vorbind despre Leo Castelli, de scurt timp disp─ârut, Claudio Magris (┬źCorriere della
Cite┼čte

Portret spre neuitare: IONELA PRODAN

În lumea pe care nu contenim, uneori cu o inabilitate greu pardonabilă, s-o așezăm cu
Cite┼čte

├Änc─â o trist─â desp─âr╚ŤireÔÇŽ

Vestea plec─ârii dintre noi, ├«ntr-un alt orizont, a lui Jean B─âile╚Öteanu a sosit, s├ómb─ât─â diminea╚Ťa
Cite┼čte

O (alt─â) ÔÇ×stafieÔÇŁ b├óntuie prin Europa?

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul
Cite┼čte

Receptarea lui E. M. Cioran în Italia

A┼ča cum am promis cititorilor acestei rubrici, reiau, aici, din pagini reg─âsite ┼či doar ├«n
Cite┼čte

Despre destinul (fast) al lui Cioran în Italia

Nu știu cum se întâmplă cu noi, românii, și nu de ieri, de azi, ci
Cite┼čte

Povara nostalgiei

N.B. Sub impactul, pu┼úin a┼čteptat ┼či de aceea cople┼čitor, al celor dou─â momente omagiale pe
Cite┼čte

Zarv─â ╚Öi haos pe calea suspendat─â a speran╚Ťei

Reg─âsesc ├«n noianul de ├«nsemn─âri conservate ├«n spa╚Ťiul memorial al computerului o ├«nsemnare de mai
Cite┼čte

După scrutin: Italia o (tristă) premieră într-o neagră seară a Europei

S-a confirmat, potrivit primelor proiec╚Ťii de la ├«nchiderea sec╚Ťiilor de votare, ceea ce anticipam ├«n articolul
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô
Cite┼čte

Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Italia divizat─â dup─â referendum

6 decembrie 2016
Autor

 

Victoria lui NU la referendumul de duminic─â a dep─â┼čit cu mult toate pronosticurile avansate, inclusiv pe cele ale coali┼úiei antiguvernamentale alc─âtuit─â di varii partide de toate culorile ┼či din asocia┼úii c─ârora li s-au al─âturat ┼či o mare parte a sindicatelor: o distan┼ú─â de aproape 20 de procente ├«ntre promotorii s─âi, guvernul lui Matteo Renzi ┼či al c├ótorva segmente ce i s-au al─âturat ┼či adversarii s─âi, cum spuneam, alinia┼úi contra naturii, de la dreapta berlusconian─â ÔÇô ceea ce a mai r─âmas din ea ÔÇô ┼či forma┼úiunile de extrem radicalism, cu Liga Nordului ├«n prim-plan ┼či cu partidului lui Beppe Grillo, ÔÇ×Cinque stelleÔÇŁ. Un scor poten┼úat ┼či de o frecven┼ú─â la urne aproape f─âr─â precedent ├«n ultimele decenii.

Demersul acestei ini┼úiative, anun┼úat ├«nc─â de la instalarea sa la conducerea executivului de c─âtre t├ón─ârul Mattei Renzi, era parte al unei reforme cu accent de data aceasta pe unele modific─âri constitu┼úionale. Se propunea, mai precis, disjunc┼úia dintre cele dou─â camere ale Parlamentului, ├«n sensul c─â Senatul, cu un num─âr masiv redus de reprezentan┼úi, 100, fa┼ú─â de peste 300, urma s─â fie decis prin scrutin ├«n cadrul celor 20 de regiuni, iar nu la nivel na┼úional, cu consecin┼úa de a nu mai concura Camera Deputa┼úilor ├«n aprobarea proiectelor legislative, ci doar oportunitatea de consultare a acestora ┼či de propuneri de amelior─âri, actele legislative fiind l─âsate exclusiv ├«n sarcina deputa┼úilor.

Scopul era dublu: reducerea cheltuielilor cu ale┼čii, fiindc─â veniturile senatorilor urmau s─â fie cele ale func┼úiilor din consiliile regionale ┼či, ├«n plus, eficientizarea actului legislativ prin scurtarea timpului de aprobare ┼či de implementare a legilor. Un pas urm─âtor ar fi urmat s─â fie desfiin┼úarea provinciilor, ├«n num─âr de cca 100, tot ├«n scopul reducerii cheltuielilor ┼či mai ales a birocra┼úiei sufocante. ├Än fapt, referendumul viza un singur articol al Constitu┼úiei dat├ónd din 1947, iar ├«n tot acest r─âstimp trei tentative de modificare fuseser─â ratatate, ultima din 2006, ini┼úiat─â de guvernul Berlusconi, cu care Renzi se pusese ini┼úial de acord la ├«nceput, cre├óndu-┼či antipatia ┼či chiar divor┼úul cu unii dintre vechii ┼či puternicii lideri ai propriei forma┼úiuni. Acordul s-a fr├ónt pe parcurs, fire┼čte c─â ┼či datorit─â dorin┼úei magnatului Berlusconi de a reveni ├«n jocul politic dup─â ce, destr─âmat, partidul s─âu a fost la un pas de fiasco la scrutinul administrativ din vara acestui an.

Cum-necum, ├«n ciuda avertismentelor lui Renzi c─â referendumul nu implica o miz─â politic─â, nu viza deci destinul guvernului s─âu, el a ap─ârut noaptea t├órziu la o conferin┼ú─â de pres─â ├«n care, emo┼úionat, ┼či-a asumat personal ├«nfr├óngerea ┼či ┼či-a anun┼úat demisia, urm├ónd ca ├«n cursul serii de ieri s─â urce la Palatul Quirinale spre a-┼či depune mandatul ├«n m├óinile pre┼čedintelui Mattarella, unicul garant menit a decide ├«n consecin┼ú─â, inclusiv ├«n desemnarea unui nou ┼čef al executivului.

Un discurs, cel al lui Renzi, coerent, articulat, cu resemnarea ├«nvinsului care nu ┼či-a renegat ini┼úiativa explic├ónd, totu┼či, c─â regulile jocului impuse de democra┼úie se cuvin respectate ┼či suger├ónd chiar o retragere din politic─â.

Zeci de comentatori ┼či oameni politici de toate nuan┼úele au luat cu asalt canalele de televiziune, continu├ónd cu o ieftin─â non┼čalan┼ú─â b─ât─âlia acerb─â din campania electoral─â, accept├ónd in corpore gravitatea crizei care a dezbinat ┼úara abandonat─â dinaintea unei agende mai mult dec├ót importante, cu un program de stabilitate (incluz├ónd ┼či proiectul de buget deja criticat de Bruxelles), cu gravele programe de vindecare a r─ânilor gravelor cutremure, urm├ónd, ├«n plus, s─â g─âzduiasc─â, anul viitor, ┼či reuniunea celor 7 mari puteri ale planetei ┼či f─âr─â o nou─â lege electoral─â adoptat─â, caz ├«n care nici alegerile anticipate dorite de populi┼čtii antieuropeni s─â se poat─â desf─â┼čura prea cur├ónd.

┼×i apropos de populi┼čtii radicali ÔÇô Liga Nordului in primis ÔÇô liderul antipatic al acesteia din urm─â, ÔÇ×amicÔÇŁ cu Trump printre altele, primind felicitare de la Marie Le Pen, aceasta declar├ónd textual c─â, odat─â cu Renzi, Uniunea European─â aÔÇŽ murit.

Sigur, jocurile nu sunt ├«nc─â prea clare. Se presupune c─â votul negativ nu s-a datorat opozi┼úiei la guvernarea Renzi, ci faptului c─â italienii de r├ónd se raporteaz─â la Constitu┼úie ca la un etalon sacru, chiar ├«n ciuda nevoii de modernizare a acesteia impuse de schimb─ârile intervenite ├«n societate ┼či ├«n lume.

Un final prefigurat de altfel de sondajele de opinie, dar c─âruia Renzi, consecvent principiilor sale de politic idealist, a┼ča cu s-a ┼či definit ├«n scurta alocu┼úiune de adio, i-a opus credin┼úa sa intim─â c─â ├«n lumea de azi schimb─ârile, inclusiv cele de natur─â constitu┼úional─â, merit─â chiar ┼či pre┼úul unui e┼čec politic personal.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

5 × = partuzeci

Arhiva

decembrie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Noi   Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031