v.p. (epistol─â cvasi-clandestin─â)

Lui Vio, la 60 de ani   S─â te fi z─ârit ├«nt├óia oar─â ├«n vacarmul unei adun─âri
Cite┼čte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Cite┼čte

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â   (Aproxim─âri ipotetice) George Popescu   ┬á Printre cele mai ascu┼úite, inventive ┼či rafinate
Cite┼čte

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am ├«nt├ólnit, cred, ├«nt├óia
Cite┼čte

la carta bionda del Caff├ę del Turco

la carta bionda del Caff├ę del Turco   ci sono altri hamletÔÇŽ la carta bionda del Caff├ę del
Cite┼čte

Gela Enea sau revolta disimulat─â elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Cite┼čte

Poezia ÔÇĺ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic ├«n ├«ndep─ârtatul 1973 ├«n revista sibian─â ÔÇ×TransilvaniaÔÇŁ ┼či cu botezul lui
Cite┼čte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  ├Än acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disiden┼ú─â/ rezisten┼ú─â care pare sub├«nscris─â, din p─âcate,
Cite┼čte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Cite┼čte

Mario Luzi: o poezie inedit─â

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Cite┼čte

Eugenio Montale

    ├Än fum De c├óte ori te-am a┼čteptat la gar─â ├«n frig, ├«n cea┼ú─â. M─â plimbam tu┼čind, cump─âr├ónd ziare
Cite┼čte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revolu┼úia industrial─â, filosofi, literatur─â, art─â au cunoscut o traum─â pe care
Cite┼čte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Cite┼čte

ÔÇ×Rom├ónia ÔÇô al treilea ┼ú─ârm al fluviului care curge ├«n─âuntrul meuÔÇŁ

Interviu cu poetul, romancierul, traduc─âtorul ┼či academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Cite┼čte

Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

C─âl─âu ┼či victim─â sau crima ┼či reversul

7 august 2013
Autor

Blog/Net

C─âl─âu ┼či victim─â sau

crima ┼či reversul

 

George Popescu

 

Scandaloasa ├«nt├ómplare cu fostul ┼čef al ├«nchisorii comuniste din R├ómnicu-S─ârat mi-a adus ├«n memorie o alta, petrecut─â demult, pe la sf├ór┼čitul anilor ÔÇÖ60. Nu mai insist aici ┼či acum asupra tic─âlo┼čiei tor┼úionarului Vi┼činescu. S-a scris ┼či s-a vorbit prea mult ├«n aceste ultime zile, c├ónd, de fapt, nu de vorbe ducem lips─â, ci de fapte, urmare a acelor decizii de elementar bun-sim┼ú pe care legea ÔÇô cea juridic─â ┼či cea moral─â ÔÇô le prevede ┼či le impune.

Cum spuneam, cazul acesta mai dezolant dec├ót canicula mi-a amintit de o alt─â ├«nt├ómplare pe care am tr─âit-o ├«n ├«ndep─ârtata mea studen┼úie craiovean─â ┼či care, pus─â ├«n oglind─â cu cea a tic─âlosului mai sus pomenit, cap─ât─â, ├«mi place s─â cred, m─âsura unei veritabile parabole a unei condi┼úii umane dificil de ├«ncadrat ├«n categoriile comune de judecat─â.

├Äntr-un bar de pe vechea ┼či cocheta strad─â a Unirii, unde, imberb student filolog, obi┼čnuiam s─â-mi beau cafeaua, am descoperit, zile ┼či s─âpt─âm├óni la r├ónd, un b─âtr├ón cu o fizionomie frapant─â: firav, mai cur├ónd, cu ochi de un albastru celest, iscoditori dar deopotriv─â gale┼či ┼či, pe deasupra, de o elegan┼ú─â care, departe de a fi sfid─âtoare, captiva p├ón─â la seduc┼úie.

Ne-am cunoscut ├«ntr-un t├órziu. Avea s─â m─â fascineze cu o inteligen┼ú─â a┼čezat─â ┼či o cultur─â impresionant─â. Nu ├«ntinderea cuno┼čtin┼úelor uimea la el, c├ót calitatea lor. Ducea cu el, ├«ntr-o clandestinitate pe care mersul vremii de atunci o alinia instiga┼úiei, o bibliotec─â alc─âtuit─â parc─â dup─â re┼úeta unui Borges: de la poemele homerice din care ┼čtia sute de versuri ├«n greac─â ┼či ├«n latin─â, trec├ónd prin Commmedia dantesc─â ori Hamletul shakespearean p├ón─â la Baudelaire ori Valery din care ├«mi recita ├«ntr-o francez─â sorbonian─â poeme ├«ntregi.

A fost firesc, date fiind ├«mprejur─ârile, s─â devin prad─â u┼čoar─â seduc┼úiei acestui b─âtr├ónel descins parc─â din ┼čtie ce pagini flaubertiene. ├Äns─â perplexitatea mea avea s─â se produc─â, cu o lentoare aproape vinovat─â, atunci c├ónd am realizat c─â, ├«n absen┼úa celor mai elementare indicii despre identitatea sa real─â, m-am lovit de un elegant, dar vehement refuz al s─âu de a se dest─âinui. Unica referin┼ú─â de care am avut parte era sigilat─â ├«ntr-o expresie aproape sibilinic─â a c─ârei semantic─â avea s─â m─â obsedeze p├ón─â ast─âzi ┼či a c─ârei semantic─â aveam s-o aproximez abia ├«n ace┼čti ultimi ani. Vorbea, deci, de ni┼čte ani, n-a dezv─âluit niciodat─â c├ó┼úi, ├«n care absentase din lume: ÔÇ×acoloÔÇŁ era acel cuv├ónt hermetic ┼či cu o aur─â de exotism pe care ├«l invoca atunci c├ónd venea vorba de tinere┼úea ┼či de ├«nt├óia sa maturitate.

├Äntr-o bun─â zi, nu s-a mai ar─âtat. ├Än lipsa ┼či celor mai elementare informa┼úii despre identitatea sa, aveam s─â aflu, doar prin capricioase jocuri ale sor┼úii, c─â fusese, ├«n prima tinere┼úe un glorios dasc─âl de geografie la unul din liceele craiovene, licen┼úiat la Sorbona, iscoditor prin idiomuri ┼či biblioteci plurilingve ┼či, apoi, brusc, victim─â a ├«nchisorilor comuniste ai teribililor ani ÔÇÖ57-58.

Prin urmare, eu ├«l cunoscusem scurt timp dup─â ÔÇ×eliberareÔÇŁ.

Faptul c─â memoria mea ├«l conserv─â ├«nc─â ┼či azi ├«n multe ┼či aparent insignifiante detalii ale scurtei perioade ├«n care i-am devenit confident se datoreaz─â poate celui mai emblematic dintre lucrurile pe care, altminteri, aveam s─â-l con┼čtientizez mult mai t├órziu: refuzul s─âu de a vorbi despre anii petrecu┼úi ├«n temni┼ú─â ┼či, mai mult, efortul, cu siguran┼ú─â dureros, de a se sustrage oric─ârei judec─â┼úi. Nici ├«nvinuire, nici regret. F─âr─â indicii, f─âr─â repere. De parc─â, ├«ntr-un pact tainic cu instan┼úa divin─â, l─âc─âtuit ├«n propria-i intimitate, asumase cea mai cople┼čitoare dintre menirile noastre pe p─âm├ónt: ├«mp─âcarea cu lumea ┼či cu sine ├«nsu┼či. Nici vorb─â de resemnare. Unica sa pav─âz─â ÔÇô ┼či terapie miraculoas─â ÔÇô a fost acel patrimoniu cultural pe care ├«l purta cu el, sunt sigur, ca pe o comoar─â de legend─â.

Victima se sfin┼úise. C─âl─âul, al c─ârui prototip a fost scos zilele acestea din cocina istoriei perverse, Vi┼činescu ┼či to┼úi Vi┼čine┼čtii s─âi, nu-┼či poate abandona cocina ├«n care a intrat, voluntar ┼či entuziast, ┼či din care nu mai poate s─â ias─â. Nici nu vrea. Aidoma porcului, el ┼čtie c─â f─âr─â n─âmol, pe ÔÇŽcurat, via┼úa sa e ├«n pericol. Un liliac ├«n pe┼čtera unui destin imund. C─âl─âu ┼či victim─â? Crima ┼či reversul.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

6 + = paisprezece

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031