A cui, Lumea?

7 august 2013
Autor

Blog/Notes

A cui, Lumea?

 

George Popescu

 

O fost─â student─â, altminteri pe c├ót de inteligent─â pe at├ót de responsabil─â ├«n asumarea propriului destin ┼či a celor din jur, ajuns─â, acum, ├«ntr-o important─â func┼úie public─â pe care de altfel o merit─â cu prisosin┼ú─â, ├«mi m─ârturisea, ├«ntr-o clip─â de dezarmant─â sinceritate, c─â lumea ├«n care tr─âim nu (mai) este a mea; a mea ┼či, fire┼čte, a p─ârin┼úilor s─âi ┼či, prin contragere, a celor din genera┼úia noastr─â; trecu┼úi, ca s─â nu spun, b─âtr├óni, de┼či, departe de a m─â speria, cuv├óntul m─â farmec─â ├«ntruc├ótva.

Dincolo de franche┼úea m─ârturisirii, recunosc c─â n-am identificat nimic ofensiv ├«n formula fostei noastre studente: ├«n definitiv, clivajul dintre genera┼úii e deja ┼či demult un adev─âr axiomatic, p─âtruns, cu ori f─âr─â rigoare, pe terenul disciplinelor sociologice, psihologice ┼či nu numai.

Un abur de nelini┼čte m-a cuprins ceva mai t├órziu ┼či, iar─â┼či, f─âr─â a resim┼úi, ├«n cuvintele interlocutoarei, vreun gr─âunte de ofens─â: dimpotriv─â, am intuind mai cur├ónd un fel de ├«ngrijorare, sincer─â ┼či direct─â, pentru o virtual─â incapacitate a noastr─â, a mai v├órstnicilor, de ├«n┼úelegere a lumii ├«n care, cu voia Domnului, ├«nc─â ne mai ├«nc─âp─â┼ú├ón─âm s─â vie┼úuim.

┼×i e mult adev─âr ├«n acest diagnostic, ├«n fapt mult mai crud ├«n nuditatea lui semantic─â dec├ót pare la prima vedere: lumea s-a schimbat, ├«n aceste ultime dou─â decenii, ├«ntr-un ritm ┼či ├«ntr-un registru at├ót de insolit ├«nc├ót abia dac─â mai persist─â, pe ici pe colo, prin p─âr┼úi mai mult ori mai pu┼úin esen┼úiale, c├óte un reper din tr─âirile noastre de-o via┼ú─â. C├ót despre schimb─âri, nu cred c─â e vorba numai de cele ale tehnologiei, cu r─âv─â┼čirea aptitudinilor unei tradi┼úii milenare (e vorba de scriere, de lectur─â, dar ┼či de sincretismul sim┼úurilor pe care le angajeaz─â cyber-spa┼úiul), ├«n ciuda faptului c─â, da, aceast─â r─âv─â┼čire ne-a adus pe mul┼úi dintre noi pe pragul unor maladii cvasi-psihiatrice.

Nu, nu aceste schimb─âri au marcat un clivaj genera┼úionist f─âr─â precedent, ci mai ales un derutant, p├ón─â peste limite admise, proces de disolu┼úie manifest la mai toate palierele existen┼úei cotidiene, individuale ┼či comunitare: abolirea oric─âror criterii de descoperire ┼či recunoa┼čtere a valorilor, invalidarea libert─â┼úii prin terfelirea ei gol─âneasc─â ┼či reduse, astfel, la condi┼úia pauper─â a unui libertinaj desuet ┼či libidinos, compromiterea ideilor de dragoste, de prietenie, de comuniune, de convie┼úuire ├«n cultul lucrului bine f─âcut iat─â doar c├óteva dintre atributele acestei lumi c─âreia, prevenitoare, fosta noastr─â student─â, m─â considera, probabil cu ├«ndrept─â┼úire, voia s─â m─â distrag─â.

Avea dreptate? ┼×i DA ┼či NU.

DA, ├«ntruc├ót mi se pare limpede c─â, pentru cineva pornit cu mai bine de jum─âtate de secol ├«n urm─â, dintr-un c─âtun s─ârac ┼či ├«n pantaloni scur┼úi pe drumul ┼čcolirii ┼či care, surclas├ónd infinite ┼či, adesea, imposibile vitregii de destin, e dificil s─â ÔÇ×├«n┼úeleag─âÔÇŁ concubinajul de destine interlope aranjate peste noapte.

NU, ├«ntruc├ót, orice s-ar spune, Lumea aceasta, bezmetic─â ┼či scoas─â din ┼ú├ó┼ú├óni, cu impedan┼úele ei sc─âmoase, cu toate perfidiile afi┼čate la fereastr─â, este ┼či a noastr─â. Sau NU? Ori ea, Lumea aceasta mai degrab─â nefericit─â, ┼či-a ratat dreptul la posesie. ┼×i l-a amanetat pentru un viitor mai fictiv dec├ót o fic┼úiune dostoievkian─â.

 

Un comentariu la A cui, Lumea?

  1. viorelsf on 7 august 2013 at 17:32

    Eu cred c─â sunt lumi paralele.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031