v.p. (epistolă cvasi-clandestină)

Lui Vio, la 60 de ani   Să te fi zărit întâia oară în vacarmul unei adunări
Citeşte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Citeşte

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală   (Aproximări ipotetice) George Popescu     Printre cele mai ascuţite, inventive şi rafinate
Citeşte

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am întâlnit, cred, întâia
Citeşte

la carta bionda del Caffé del Turco

la carta bionda del Caffé del Turco   ci sono altri hamlet… la carta bionda del Caffé del
Citeşte

Gela Enea sau revolta disimulată elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Citeşte

Poezia ‒ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic în îndepărtatul 1973 în revista sibiană „Transilvania” şi cu botezul lui
Citeşte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  În acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disidenţă/ rezistenţă care pare subînscrisă, din păcate,
Citeşte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Citeşte

Mario Luzi: o poezie inedită

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Citeşte

Eugenio Montale

    În fum De câte ori te-am aşteptat la gară în frig, în ceaţă. Mă plimbam tuşind, cumpărând ziare
Citeşte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revoluţia industrială, filosofi, literatură, artă au cunoscut o traumă pe care
Citeşte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Citeşte

„România – al treilea ţărm al fluviului care curge înăuntrul meu”

Interviu cu poetul, romancierul, traducătorul şi academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Citeşte

Inconştienţa păcătoasă a unor „formatori” de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Citeşte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Citeşte

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului   Din noul (merituos și provocator) val de poeți craioveni, Eleanor Mircea
Citeşte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poeții lucrează noaptea „Când sunt întrebată de unde se
Citeşte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (apărut în „Corriere d’informazione”, 26-27 aprilie 1958, apoi în colecția
Citeşte

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis  George Popescu  Andrea Zanzotto, “cel mai bun dintre poeții italieni născuți
Citeşte

Fellini şi ratarea unei capodopere

9 iulie 2016
Autor

Poate chiar mai mult decât în cazul literaturii (al marilor autori şi a capodoperelor lor), nevoia de reîntâlnire cu peliculele cinematografice care au marcat destinul celei de-a şapte arte e, deseori, mai urgentă: mai fructuoasă, prin oferta de ozonizare a spiritului agresat de transformarea acesteia într-o industrie fetidă, dar mai ales prin restituirea, în intimitate, a întâlnirilor care ne-au modelat prin timp gusturi şi caractere ce aveau să ne structureze personalitatea.

Revizionând unele dintre capodoperele lui Federico Fellini – unul din monştri sacri ai cinemaului mondial căruia m-am livrat de adolescent cu fervoarea unei fascinaţii nelipsite de inocenţa specifică unei splendide „ignoranţe” în materie -, n-am mai reuşit, decât cu riscul divertismentului, să urmăresc până la capăt puzderia de producţii şablonarde pe care sutele de canale tv. le oferă, zilnic, ca pe nişte artefacte inseriate.

De la îndepărtatul „La strada”  la „8 ½”, trecând prin „Satyricon”, „Casanova” şi până la ultimul, „La voce della luna”, realizat cu doar trei ani înaintea decesului său, survenit în 1993, întreaga filmografie a titanului născut în Rimini, în 1920, depăşeşte în egală măsură şi dimensiunea de frescă a unei epoci şi pe cea de strict patrimoniu al unui artist oricât de genial. Fiindcă Fellini, oricât de deschis, de colocvial şi de mărturisitor al propriului său travaliu s-a dovedit în cele mai variate contexte (interviuri, discuţii, pagini autobiografice etc.), contrar adică unei retractilităţi comune firilor geniale, n-a fost un introvertit. Dimpotrivă, cum a recunoscut mereu, întreaga sa aventură artistică (ca desenator, caricaturist, autor de gag-uri ori de scenarii pentru alţii) şi-a desemnat-o, cu luciditate şi o insolită clarviziune, ca un lung parcurs în căutarea de sine.

Au rămas însă şi lucruri mai puţin cunoscute, unele obscure, altele disimulate programatic în pagini de memorii, cele mai multe risipite prin mărturiile celor cu care a colaborat. Unele, cunoscute încă din epoca în care se produceau, n-au trecut pragul zvonurilor, altele au rămas în faza unor ipoteze proiective. Şi atât.

Abia cu câţiva ani în urmă, una din aceste ipoteze ce era, în realitate, un proiect deja în act şi despre care se discuta prin glorioşii ani 60 ai regizorului, a ieşit la iveală: în forma unui scenariu, scris în 1965, cu titlul „Călătoria lui G. Mastorna”, pe care colaboratorul şi prietenul său scenarist Ermanno Cavazzoni l-a editat la editura Quodlibet cu câţiva ani în urmă. Textul a fost privat de indicaţiile tehnice (de tip regizoral), astfel că el a făcut vâlvă în Italia de la apariţie şi până recent dincolo de orizontul cinematografic, intrând în atenţia literaturii ca atare.

S-a scris – şi de către unii dintre cei mai activi şi mai autorizaţi critici literari – că, de fapt, textul acestui scenariu, dincolo de atributul său de dimensiune parabolică a întregii personalităţi felliniene, închide în el efigia unei teme ce-a fost şi-a rămas obsesia de căpătâi a marelui cineast: ideea unei alternative la existenţa cotidiană, aşa cum o ştim şi o trăim, care ar trebui să fie, cel puţin în perspectiva imaginarului, cea a unui purgatoriu. Dantesc, dar nu numai.

Este ceea ce sugerează textul acesta narativ, cu debarcarea dintr-un avion a unei mulţimi în care se regăseşte şi acest insipid Giuseppe Mastorna şi care se trezesc, cu toţii, într-un „peisaj” aparent obişnuit, cu blocuri, palate, străzi, magazine, restaurante, hoteluri de toate categoriile şi în care vor afla, încet-încet, că nu e vorba de nimic real, fiindcă de fapt aceasta este doar o lume alternativă, purgatorială cu iluzia de Paradis, imposibil în ordine absolută.

Rămâne misterioasă, până la pun punct, raţiunea pentru care Fellini n-a finalizat acest proiect. Poate că – spun unii comentatori – tocmai jocul oniricului – junghian – de care nu s-a sfiit să vorbească în câteva rânduri l-a ţinut departe de ceea ce s-ar fi dorit a fi o depăşire a limitelor. Pe care chiar şi arta e chemată uneori să le ia în calcul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

şase × 3 =

Arhiva

iulie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031