Commedia ├Ę finita! Se a┼čteapt─â ie┼čirea la ramp─â

9 decembrie 2016
Autor

Se pune punct la noapte uneia dintre cele mai fade campanii electorale desf─â┼čurate din 1990 ├«ncoace. ┼×i nu fiindc─â miza ar fi mai mic─â. Dimpotriv─â, momentul se contureaz─â la nivelul unei decizii de r─âscruce a politicii interne, ├«n contextul ├«n care centri de Putere sunt disipa┼úi ├«ntre institu┼úiile de cel mai ├«nalt nivel ale statului, cu unul de comand─â (auto)transferat─â la nivelul Pre┼čedin┼úiei ┼či altele ├«n sarcina unor servicii despre care multe surse afirm─â c─â nu vor sta deoparte, gener├ónd astfel ├«n plan public ├«ngrijor─âri de o acuitate major─â.

Printre explica┼úii cea mai evident─â este cadrul legislativ ├«nnoit cu accente restric┼úionare, nu toate ├«n acord cu exigen┼úele unui sistem democratic viguros func┼úional. Restric┼úii, ├«n parte, survenite pe fondul numeroaselor derapaje ├«nregistrate ├«n campaniile anterioare, din care n-a lipsit nici excesul ├«n ┼čifonarea banului public, nici h─âr┼úuielile frecvente, deseori dispuse ├«n orchestra┼úii maligne, de decor ca ┼či de cavalcada pomenilor pre-electorale: faimoasele g─âle┼úi ┼či pachete, produse alimentare ori de ├«mbr─âc─âminte, ca nu mai vorbim de nu mai pu┼úin celebrele pixuri ┼či brichete cu chipurile ┼či numele candida┼úilor inscrip┼úionate nu totdeauna sub semnul unui elementar gust ÔÇ×artisticÔÇŁ.

Toat─â aceast─â gam─â restrictiv─â nu trebuie nicidecum incriminat─â. ├Än spiritul ei mai profund era absolut necesar─â, fie ┼či pentru a mai fi redus ceva din amplele ┼či, uneori, fastuoasele exhib─âri inadecvate ale protagoni┼čtilor angaja┼úi ├«n dispute ce sf├ór┼čeau prin a distorsiona, c├ónd nu erau cu totul neglijate, con┼úinuturile programelor forma┼úiunilor politice.

Resortul compensator ar fi urmat s─â fie dezbaterile de viziuni ┼či de constructe programatice ├«ntr-un climat ceva mai civilizat, f─âr─â mai vechile dispuse ÔÇ×contondenteÔÇŁ, cel mai adesea la nivelul limbajului suburban subsumate unei triste – ori comice, dup─â caz ÔÇô mitologii a def─âim─ârii cobor├ót─â chiar ┼či la limita atacului injurios, sus┼úinut de e┼čap─âri fanteziste ori de-a dreptul fantasmagorice.

Ce-i drept, n-au lipsit nici de data aceasta tenta┼úiile derap─ârilor, nici loviturile sub centur─â, nici m─âcar uzul unor atacuri nu doar lipsite de un minim fundament real, dar chiar deviind ├«n zona grotescului. Faptul c─â premierului candidat al unui front aliniat la startul competi┼úiei i s-a putut inventa un p─ârinte ÔÇ×naturalÔÇŁ (├«n locul unor rela┼úii de alt─â natur─â, economic─â, mai mult ori mai pu┼úin oculte) a fost un exemplu de manipulare gre┼úoas─â. ┼×i personal nu cred ÔÇô nu sunt un fan al literaturii conspira┼úioniste! ÔÇô c─â originea acestei f─âc─âturi ar apar┼úine unei structuri competi┼úionale, c├ót mai cur├ónd acelei falii a imbecilit─â┼úii mediatice, mai ales de pe re┼úelele de socializare unde, de fapt, s-a transferat grosul confrunt─ârilor. E de ajuns un singur imbecil fantasmagoric spre a induce ├«n r├óndul unei mase de comilitoni o ipotez─â denaturat─â spre a o face, apoi, un slogan cu presupus─â miz─â electoral─â.

Lipsit─â de zv├ócnet ÔÇô c─âci de sagacitate e ├«nc─â inoportun s─â vorbim ÔÇô campania se ├«ncheie ├«n tonalit─â┼úile unei comedii de extrac┼úie mai cur├ónd demn─â de condeiul lui Teodor Mazilu dec├ót al lui Caragiale.

Finita la commedia, e de a┼čteptat ca duminic─â prezen┼úa la vot s─â se ridice la nivelul mizei, cum spuneam, poate mai semnificativ─â dec├ót altele, iar restul de demnitate ┼či de civilitate ├«nc─â ├«n condi┼úii de ├«nmugurire s─â confere scrutinului ceva mai mult─â normalitate dec├ót am fost obi┼čnui┼úi. C├ót despre suveranitatea votului, dincolo de limitele democra┼úiei de care am mai scris, ea ├«┼či are m─âsura adev─ârat─â ├«n legitimitatea dreptului inamovibil la opinie, oricare ar fi aceasta.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

decembrie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Noi   Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031