v.p. (epistolă cvasi-clandestină)

Lui Vio, la 60 de ani   Să te fi zărit întâia oară în vacarmul unei adunări
Citeşte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Citeşte

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală   (Aproximări ipotetice) George Popescu     Printre cele mai ascuţite, inventive şi rafinate
Citeşte

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am întâlnit, cred, întâia
Citeşte

la carta bionda del Caffé del Turco

la carta bionda del Caffé del Turco   ci sono altri hamlet… la carta bionda del Caffé del
Citeşte

Gela Enea sau revolta disimulată elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Citeşte

Poezia ‒ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic în îndepărtatul 1973 în revista sibiană „Transilvania” şi cu botezul lui
Citeşte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  În acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disidenţă/ rezistenţă care pare subînscrisă, din păcate,
Citeşte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Citeşte

Mario Luzi: o poezie inedită

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Citeşte

Eugenio Montale

    În fum De câte ori te-am aşteptat la gară în frig, în ceaţă. Mă plimbam tuşind, cumpărând ziare
Citeşte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revoluţia industrială, filosofi, literatură, artă au cunoscut o traumă pe care
Citeşte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Citeşte

„România – al treilea ţărm al fluviului care curge înăuntrul meu”

Interviu cu poetul, romancierul, traducătorul şi academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Citeşte

Inconştienţa păcătoasă a unor „formatori” de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Citeşte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Citeşte

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului   Din noul (merituos și provocator) val de poeți craioveni, Eleanor Mircea
Citeşte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poeții lucrează noaptea „Când sunt întrebată de unde se
Citeşte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (apărut în „Corriere d’informazione”, 26-27 aprilie 1958, apoi în colecția
Citeşte

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis  George Popescu  Andrea Zanzotto, “cel mai bun dintre poeții italieni născuți
Citeşte

Confruntarea reîncălzeşte Războiul Rece: „mort” şi „resuscitat”

11 iulie 2016
Autor

 

Războiul rece (cine îşi mai aduce aminte că sintagma datează din 1947 propusă de americanii Bernard Baruch şi Walter Lipmann ca prealabilă condiţie de conservare a unei posibile confruntări militaro-nucleare între cele două blocuri constituite după devastatorul Război Mondial?) nu doar că n-a luat sfârşit, la începutul ultimului deceniu al trecutului secol, ci a continuat şi s-a redefinit pe coordonate numai în aparenţă „noi”, în fapt, nu substanţial diferite de cele anterioare. Mai mult decât atât, nu lipsesc voci, mai mult ori mai puţin autorizate, în lume şi chiar la noi care, departe de a-i cânta prohodul, îi exaltă resurecţia.

Despre o aiuritoare declaraţie de acest gen aparţinând analistului „oracular” de pe la Oradea, Cozmin Guşe, am scris nu demult. Pentru el, nu ştiu ce angajament al SUA militar pentru noi ar atesta tocmai reîntoarcerea zisului „război rece” în care ne-am regăsi…fericiţi.

Că lucrurile nu stau deloc aşa s-a putut constata zilele trecute la reuniunea NATO de la Varşovia. Şi nu neapărat fiindcă România, lăsată ca de obicei pe margine, n-a primit mai mult decât nişte resturi din lăudatul, în ultimii zece ani, pact Bucureşti-Washington, ci mai ales datorită ambiguităţilor decizionale ce-au desenat poziţii, pe alocuri, antagoniste.

S-a vorbit de retractilitatea franceză faţă de diabolizarea Rusiei, lăsând pe dinafară reticenţele Germaniei d-nei Merkel în privinţa strategiei „Mării Negre” şi s-a ignorat cu totul rolul activ, de remodelare a Alianţelor (NATO ca şi UE), pe care şi l-a asumat premierul Matteo Renzi, reuşind, potrivit unor agregaţii ale presei europene, să-şi asocieze Roma Berlinului şi Parisului în cadrul unui triumvirat cu rază lungă de acţiune în destinul comunitar al Europei.

Vorbind despre război, el n-a lipsit şi nu lipseşte din lumea contemporană, cum de altfel nu prea a cunoscut, după anii Cincizeci, decât cel mult scurte intervale, mai curând de scrutare şi de reaşezare de poziţii decât de pace propriu-zisă. Că a fost vorba de Coreea ori de Vietnam, istoria a tranşat ceea ce era de tranşat, lăsând însă alte părţi conflictuale (prin locuri ceva mai izolate, ca să nu mai vorbim de America Latină ori de cea Centrală) încă în stare de „şantier istoriografic”.

Iată însă că, începând chiar cu decretarea sfârşitului războiului rece, conflictele s-au reaprins, în forme şi în locuri diferite ca şi raţiunile care le-au declanşat. Şi nu sunt puţini analiştii şi politologii care constată că, de la primul război în Golf, din 1990, trecând prin atentatul din 11 septembrie 2001 şi până azi, SUA se află, în toţi aceşti 26 de ani, într-o serie de războaie neîntrerupte: războaie tradiţionale cu armată pe teren, ca în Afganistan şi de două ori în Irak, războaie de poziţionare şi control în Oceanul Indian, războaie secrete, precum cele din fostul bloc sovietic, războaie de sprijin ca în Siria şi în Africa şi operaţiuni speciale precum cele din Libia ori cele în numele luptei contra Terorismului.

Aşadar, aproape trei decenii în care maşina militară a USA a pus în joc numere incredibile şi volume de oameni, de arme, de cercetări tehnologice şi de bani. Dimensiunea lor reală e departe de a fi cunoscută, însă cel puţin datele publice furnizate sunt deja ameţitoare. În anul fiscal 2016, ca să ne oprim la câteva exemple, Armata USA e compusă din 475 mii soldaţi, Garda Naţională numără 342 mii unităţi. Cu toate acestea, şeful Statului major al armatei, generalul Raymond Odierno, declara anul trecut că „O armată compusă din 980 de mii (un milion de fapt, n.ns.) nu va putea satisface toate obiectivele DFG (Defense Strategie Guidance) şi nu va fi în stare să răspundă multiplelor provocări pentru protecţia intereselor naţionale”. El intervenea în urma unei reduceri de 7 procente a bugetului Apărării propus atunci care presupunea disponibilizarea unui număr de cca 60 mii de oameni.

Un buget ce depăşeşte, în realitate, cifre de trilioane de dolari, dar nu se insistă asupra imenselor pierderi de vieţi omeneşti (se avansează cifra de 1,300.000 de victime numai în teatrele de război din Orientul Mijlociu), însă sociologi şi critici ai acestei politici insistă , de o vreme, asupra consecinţelor nefaste induse în ţesutul social al Ţării.

Dincolo de victimele propriu-zise, sute de mii sunt americani scoşi din destinul unei existenţe normale, iar concluzia, reală şi tragică deopotrivă, este că SUA s-au schimbat în aceşti ultimi treizeci de ani de o manieră alarmantă şi aproape exclusiv ca urmare a unei stări beligerante, un şir de războaie nu toate şi nu de fiecare dată dublate de o legitimitate credibilă.

E o stare difuză în rândul populaţiei şi tocmai de aceea riscul omologării unui Salvator (un fals profet, ca atâţia alţii în lunga istorie a speciei noastre), care ar putea să fie taman „aventurierul” Trump, e o predicţie mai înfiorătoare decât pare. Şi decât se spune.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

patru × = 20

Arhiva

iulie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031