Când intelectualii o iau razna

11 august 2013
Autor

Blog/Notes

 

Când intelectualii o iau razna

 

George Popescu

 

Pentru cine a moderat cu oarecare aplicare raportul intelectualului cu politica, disputa privind necesitatea implicării sale nemijlocite în administrarea acesteia din urmă se dovedeşte de o inutilitate frapantă. Dincolo de ambiguitatea definiţiei ca atare (într-o astfel de accepţie aleatorie, intelectualul ar fi o personalitate recunoscută, de o excesivă vizibilitate, exclus fiind savantul auto-exilat în lumea sa de idei şi de experimente), de la grecii antici încoace s-a generat o dezbatere oscilând între două poziţii verificabile şi azi într-o formă vădit conflictuală: de o parte, cei care au propovăduit implicarea directă în politică, iar pe de altă parte, cei care i-au rezervat cel mult un rol de sfătuitor, sechestrându-l în laborator ori la masa sa de scris. Şi de gândit.

Exemplele în lunga istorie a stirpei umane nu lipsesc, dimpotrivă, abundă: de la Platon şi Empedocle, trecând peste cazul „psihiatric” al unui Nero („intelectual” ficţionat de o camarilă nu mai puţin vinovată) şi până la experimentele din ultimii ani de la noi, cu Nicolae Manolescu, pe post de lider de partid falimentar, ori, mai recent, „rafinatul” în gusturi …nobiliare Mihai Răzvan Ungureanu.

Tocmai acesta din urmă, ex-premier tranzitoriu al României băsiscizate, mi se pare a etala, de o manieră tot mai neechivocă, rolul unei fantoşe coborâtă de pe piedestalul, nu mai puţin confuz, al intelectualităţii noastre sedate de compromisuri istoricizate sau în act.

Iau notă de nişte afirmaţii de un hazard distribuibil între pitoresc şi absurd, pe care le-a comis, prin coclaurile Harghitei, într-una din zilele trecute, într-o campanie electorală pe care nici nu se mai chinuieşte s-o mascheze. Ce spunea fostul şef al SIE şi fost premier …sezonier? Iată, reproduse întocmai, nişte afirmaţii ce trădează, îmi pare, o regretabilă contaminare de la cine ştie ce „tehnici” şi strategii …secretoase cu mesaj conspiraţioniast:

“Este limpede – declară impenitent liderul FC – că starea de sărăcie economică şi socială în nordul judeţului Harghita este programată politic”. Dar, mai departe, sare peste pătrăţele dintr-un ştiut joc infantil, şi extinde aria geografică a ipotetizatului, de către d-sa, dincolo de hotarele unui judeţ şi aşa distribuit, propagandistic, unor periculoase politici cu iz iredentist. Astfel, amendând scuza unei incapacităţi de absorbţie a fondurilor europene, politicianul căruia gustul de …alcov se pare că nu i-a priit, aruncă întreaga vinovăţie pentru sărăcia (unor „anumite” zone: care or mai fi ele, nu ne spune!) în seama unor autorităţi locale şi al unui presupus „calcul politic îngust şi meschin”.

Degringolada atinge apogeul. Traduse – cât permite aleatoriul lor – susţinerile lui MRU sucombă în declicul unui absurd incorigibil: căci ele sugerează o scenă demnă de ficţiunile sf, anume că nişte aleşi, fie ei şi locali, şi-ar concepe, cu finalitate deplin asumată, un program politic de sărăcire voită a celor care i-au ales. Cu ce scop? Desigur, cu acela de a-i putea manevra, manipula, potrivit cu nişte interese ale lor, conspiraţioniste, cum altfel?

Că ar fi vorba de aleşi de alte etnii, minoritari ori majoritari, intelectualul descins în politician de mucava nu ne spune. Însă oricine ar fi acei aleşi, întreaga alegaţie ungurenistă sfârşeşte într-o zonă a dezmăţului mai mult decât recuzabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031