Modelul papal

13 august 2013
Autor

Interven┼úiile succesive ale noului Pap─â, Francisc, au reu┼čit, ├«n doar c├óteva luni, s─â genereze, dac─â nu o revolu┼úie, atunci cu siguran┼ú─â o furtun─â ├«n s├ónul Bisericii Catolice, ca de altfel ┼či ├«n societatea uman─â ├«n ├«ntregul ei. C├óteva dintre interven┼úiile ┼či alega┼úiile sale, livrate, ├«n ciuda unui aparent gust al spectaculosului, cu o seduc─âtoare naturale┼úe, au sf├ór┼čit prin a ┼čoca organisme, institu┼úii, ca s─â nu mai vorbesc de con┼čtiin┼úe. N-au lipsit nici undele de ┼čoc, atunci c├ónd, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat cu c├óteva s─âpt─âm├óni ├«n urm─â, c├ónd Suveranul pontif s-a deplasat, ├«n postura umil─â a unui p─âstor ├«n c─âutarea turmei r─ât─âcite, ├«n portul sicilian Lampedusa, spre a-i ├«nt├ólni ┼či m├óng├óia pe miile de imigran┼úi africani, victime ale unui autoexil dictat de o disperare amintind de exodul biblic.

A urmat, în văzul întregii lumi, vizita nu mai puţin pastorală, în Brazilia, unde, aclamat de trei milioane de suflete, a delineat, în discursuri memorabile, veritabile direcţii novatoare ale Bisericii, nu doar catolice, cu un suflu asumat evanghelic.
Ieri, la Vatican, s-a petrecut un alt eveniment singular, cu siguran┼ú─â unic ├«n istoria papalit─â┼úii: primirea, deloc privat─â, a fotbali┼čtilor na┼úionalelor de fotbal ale Italiei ┼či ale Argentinei, ├«n preambulul unei partide amicale, desf─â┼čurate asear─â, pe Olimpico din Roma, tocmai ca un omagiu pe care titra┼úii juc─âtori au dorit s─â i-l dedice ├«n semn de respect ┼či de pre┼úuire pentru re├«nnoirea speran┼úelor ├«n credin┼ú─â pe care le-a reaprins de la a┼čezarea sa pe scaunul lui Petru.

L─âs├ónd deoparte aceste ├«nt├ómpl─âri, cu ├«ntreaga lor aur─â singular─â, ceea ce surprinde ┼či merit─â mai mult dec├ót conjuncturale aviz─âri sunt mesajele papale, toate subsumate modelului franciscan c─âruia i s-a livrat prin chiar alegerea numelui.
M─ârturisesc c─â op┼úiunea sa deschis─â pentru modelul Sf. Francisc din Assisi a reprezentrat, pentru mine, o surpriz─â pe c├ót de ┼čocant─â pe at├ót de pl─âcut─â. Pe Sf├óntul care fraterniza, pe la mijlocul secolului al XIII-lea, pe colinele micului dar cochetului ora┼č din Umbria, cu toate vie┼úuitoarele p─âm├óntului ┼či ├«nchinase imnuri de fraternitate soarelui ┼či lunii l-am trecut, ├«nc─â din adolescen┼úa mea, ├«n r├óndul figurilor modelizante din sufletul ┼či din con┼čtiin┼úa mea. ├Äi citisem scrierile, acele economicoase, dar c├ót de profunde, texte, subjugat de poeticitatea lor ┼či de tainicele ├«nv─â┼ú─âturi sub├«nscrise ├«n ele.
Am fost, apoi, ├«n dou─â r├ónduri la Assisi. Priveli┼čtile, aerul, ambian┼úa, cromatica aceea at├ót de particular─â devenit─â, ea ├«ns─â┼či, emblem─â identitar─â a Sf├óntului, turturelele prezente ├«n firidele grotei ┼či at├ót de accesibil prietenoase cu pelegrinii ocazionali, totul ┼či toate contureaz─â ÔÇô la aproape opt veacuri distan┼ú─â ÔÇô unul din acele t─âr├ómuri purt├ónd, ├«n toate nuan┼úele sale, semnul unei binecuv├ónt─âri ca o m─ârturisire a prezen┼úei Divinit─â┼úii.
C├ót despre Papa Francisc, demersurile sale ├«n favoarea unei revigor─âri ÔÇô de structur─â ÔÇô a credin┼úei ┼či a Bisericii, cu evidentul impact asupra rea┼čez─ârii Lumii ├«n matca ei originar─â din care pare a fi ie┼čit, mie mi se prezint─â ca unul dintre modelele exemplare de care avem, imediat ┼či necondi┼úionat, o mare trebuin┼ú─â. Un model c├ót un pariu ÔÇô al nostru cu noi ├«n┼čine ÔÇô ┼či ca un afront paideic r─âsucit spre morbul ├«n ac┼úiune ┼či care este un proces insidios de degradare: al Omului, ca subiect singular, ┼či al Lumii sale intrate ├«ntr-o degringolad─â, deseori perfid─â.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031