Aldo Moro ┼či sf├ór┼čitul politicii

Pe 16 martie trecut s-au ├«mplinit ÔÇô ┼či s-au comemorat ├«ntr-o larg─â gam─â de manifest─âri
Cite┼čte

Claudio Magris despre o art─â ┼či nu numai

[...]   Al doilea g├ónd. Vorbind despre Leo Castelli, de scurt timp disp─ârut, Claudio Magris (┬źCorriere della
Cite┼čte

Portret spre neuitare: IONELA PRODAN

În lumea pe care nu contenim, uneori cu o inabilitate greu pardonabilă, s-o așezăm cu
Cite┼čte

├Änc─â o trist─â desp─âr╚ŤireÔÇŽ

Vestea plec─ârii dintre noi, ├«ntr-un alt orizont, a lui Jean B─âile╚Öteanu a sosit, s├ómb─ât─â diminea╚Ťa
Cite┼čte

O (alt─â) ÔÇ×stafieÔÇŁ b├óntuie prin Europa?

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul
Cite┼čte

Receptarea lui E. M. Cioran în Italia

A┼ča cum am promis cititorilor acestei rubrici, reiau, aici, din pagini reg─âsite ┼či doar ├«n
Cite┼čte

Despre destinul (fast) al lui Cioran în Italia

Nu știu cum se întâmplă cu noi, românii, și nu de ieri, de azi, ci
Cite┼čte

Povara nostalgiei

N.B. Sub impactul, pu┼úin a┼čteptat ┼či de aceea cople┼čitor, al celor dou─â momente omagiale pe
Cite┼čte

Zarv─â ╚Öi haos pe calea suspendat─â a speran╚Ťei

Reg─âsesc ├«n noianul de ├«nsemn─âri conservate ├«n spa╚Ťiul memorial al computerului o ├«nsemnare de mai
Cite┼čte

După scrutin: Italia o (tristă) premieră într-o neagră seară a Europei

S-a confirmat, potrivit primelor proiec╚Ťii de la ├«nchiderea sec╚Ťiilor de votare, ceea ce anticipam ├«n articolul
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô
Cite┼čte

Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Umberto Eco - un incitant apel la cultivarea memoriei

Umberto Eco Drag─â nepoate, ├«nva╚Ť─â pe de rost (articol ap─ârut ├«n s─âpt─âm├ónalul ÔÇ×LÔÇÖEspressoÔÇŁ, la rubrica sa ÔÇ×La
Cite┼čte

RESTITUIRI

  Unde tr─âiesc ?[*] Cum g├óndesc ? Ce viseaz─â ? Poe┼úii italieni de azi ?   (Anchet─â preluat─â din s─âpt─âm├ónalul de
Cite┼čte

ANDREA ZANZOTTO ┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗

┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗ ┬á (Interviu realizat de Franco Marcoaldi,
Cite┼čte

Avangarda vs experimentalism sau în căutarea autenticităţii scriiturii

Termenul de avangardă ca atare are, la începuturile sale, o conotaţie negativă, dacă este să
Cite┼čte

PAUL CELAN.SPINUL ÎN CARNE SAU IDENTITATEA PIERDUTĂ.

Destinul postum al poeziei lui Paul Celan conserv─â datele ┼či, ├«n mare parte, structura ┼či
Cite┼čte

Premiul literar: ├«ntre recunoa┼čtere ┼či consacrare

N-am fost niciodată un fan al premiilor literare. Tratându-le, în principiu, cu plusul de relativism
Cite┼čte

Mircea Popescu ÔÇô un c─ârturar rom├ón neresemnat

Două consistente volume cu un caracter miscelaneu fatalmente impus de un destin ingrat atestă cât
Cite┼čte

Umberto Eco: elogiul erorilor care schimb─â lumea

La doar câteva zile de la despărţirea de Umberto Eco continuă, mai ales în spaţiul
Cite┼čte

Absenteismul ÔÇô o maladie recrudescent─â

16 iunie 2017
Autor

Dincolo de rezultatele alegerilor locale par┼úiale desf─â┼čurate duminica trecut─â ┼či mai ├«nainte ca forma┼úiunile politice s─â-┼či deruleze, cu calm ┼či cuvenitul discern─âm├ónt, propriile analize, lucrul cel mai evident ┼či frapant resim┼úit chiar la ├«nchiderea urnelor a fost slaba participare la vot. Excep┼úiile, ├«nregistrate ├«n locuri marginale, cu pu┼úine sec┼úii de vot, ├«n S─âlaj ori ├«n nu ┼čtiu care localitate cu c├óteva mii de locuitori, nu atenueaz─â dezam─âgirea absenteismului aflat ├«ntr-o continu─â afirmare de ani buni, v├órful, la nivel de scrutin parlamentar, fiind atins, cum se ┼čtie, ├«n decembrie trecut.

F─âr─â preten┼úia unei analize cu substrat sociologic (nu se afl─â ├«n propriile-mi aptitudini ┼či nici ├«n zona de preocup─âri), m─â mul┼úumesc, pentru moment, a prezuma o tez─â, ca s─â spun a┼ča, la ordinea zilei ├«n spa┼úiul public european ┼či chiar peste acesta ┼či care, succint, e definit─â prin ne├«ncrederea aleg─âtorilor ├«n clasa politic─â. Oricare ┼či oriunde s-ar afla ┼či ar opera aceasta. O ne├«ncredere ┼či, ├«n acela┼či timp, o sfidare, traduse ├«n refuzul retoricii ├«mb─âls─âmate, a populismului degradat la faze de promisiuni f─âr─â acoperire, a alinierii oarbe, uneori, la ordinele, deseori dictate, ale liderilor ├«nchista┼úi ├«n stereotipii discursive cu preten┼úii de programe. Procesul acesta al degrad─ârii actului politic ├«n s├ónul ┼či ├«n numele democra┼úiei e deja ├«ntr-un considerabil av├ónt de ani buni. Cei ce-l denun┼ú─â ┼či-l alerteaz─â sunt sociologi, anali┼čti, politologi, evident cei nealinia┼úi, ├«ns─â din p─âcate judec─â┼úile ┼či avertismentele lor sf├ór┼česc ├«ntr-un gol intrigant, din varii pricini: fie c─â politicienii au devenit imuni la semnal─ârile din afara propriilor cercuri (restr├ónse, ca num─âr, la c├ó┼úiva ÔÇ×supu┼čiÔÇŁ selecta┼úi pe discutabilul criteriu al ÔÇ×fidelit─â┼úiiÔÇŁ), fie sinecuri┼čti de pe margine, mul┼úi angaja┼úi pecuniar spre a spune ce se a┼čteapt─â iar nu ce trebuie spus. ┼×i, astfel, cercul, profund viciat, se ├«nchide exact acolo unde ar trebui s─â se deschid─â spre nevoile reale ┼či urgente ale maselor de aleg─âtori.

Cum anticipam, absenteismul nu se ├«nregistreaz─â numai la noi; s-a consumat ┼či ├«n Marea Britanie joia trecut─â, la parlamentarele din Fran┼úa de duminica trecut─â, ca ┼či ├«n Italia, tot duminic─â, la un scrutin administrativ local, la care erau chema┼úi aproape zece milioane de votan┼úi. Nic─âieri ├«ns─â at├ót de frapant ┼či de ├«ngrijor─âtor ca la noi, ├«n aceste alegeri par┼úiale de primari. Un scrutin datorat ├«n parte ÔÇô ┼či acesta e un alt element de ├«ngrijorare ÔÇô vacant─ârii unor posturi din motive juridice (incompatibilit─â┼úi ori procese pe rol) ori abandon─ârii mandatului de prim gospodar prefer├óndu-i pe cel de parlamentar ori al unui post ├«n ierarhia superioar─â de stat.

├Äntr-un astfel de context, apare aproape de prisos orice tentativ─â de bilan┼ú cu accent pe argumentul competi┼úiei. A nu se trece cu vederea nici dec─âderea, p├ón─â spre anonimat, a campaniilor electorale, de partid ori de echip─â, reduse la ni┼čte afi┼če anodine, mai toate aliniate unor sloganuri pe c├ót de ├«nvechite pe at├ót de cantonate ├«n goale enun┼úuri declarative. Cei de la Putere, ├«n func┼úie a┼čadar, s-au mul┼úumit cu c├óteva plimb─âri ├«n grup prin cartiere, pe o re┼úet─â cotat─â, prin recuren┼ú─â, drept c├ó┼čtig─âtoare, iar opozan┼úii, disipa┼úi ├«ntre simboluri partinice ┼či ambi┼úii personale ori de grup, ┼či-au risipit bruma de inteligen┼ú─â ├«n sloganuri sterile, pe principiul gre┼čit al neg─ârii totale ┼či indiscriminante chiar ┼či a c├ó┼čtigurilor ÔÇô multe-pu┼úine, nici nu mai conteaz─â ÔÇô pe care cei dinaintea lor le-au ├«mplinit. Cum altfel se poate explica, ├«ntr-o logic─â a celor mai simple judec─â┼úi, un slogan gen ÔÇ×S─â ne lu─âm Craiova ├«napoi!ÔÇŁ. La o astfel de chemare, cu substrat belicos, aleg─âtorul de r├ónd n-are cum mar┼ča, uit├óndu-se oarecum surprins ├«n jur ┼či constat├ónd nu doar c─â ora┼čul s─âu e ├«ntreg ┼či ne├«nstr─âinat, dar arat─â chiar un pic mai ademenitor dec├ót cu ani ├«n urm─â.

C├óteva concluzii ÔÇô f─âr─â preten┼úia vreunui decalog demn de nu ┼čtiu care staff abilitat ÔÇô sunt c├ót se poate de simple ┼či unica lor preten┼úie e de a eluda cele c├óteva discursuri de la finalul unui act a c─ârui dimensiune par┼úial─â nu face nelegitim─â reflec┼úia de la nivelul cel mai de sus al politicii noastre.

Cea mai limpede dintre urm─âri e c─â, dincolo de cifre ori chiar ├«n baza acestora, nimeni n-a c├ó┼čtigat cu adev─ârat acest scrutin. Cel pu┼úin aici, la Craiova. O dovede┼čte pragul minimal al prezen┼úei la vot. Un adev─âr dureros, ├«ns─â adev─âr ├«n r├ónduiala legitim─â a faptelor. Ca ├«n sport, o calificare c─âznit─â ┼či la limit─â ┼či ├«n prelungiri, departe de a te descalifica, te oblig─â s─â mergi mai departe, nu f─âr─â a privi ├«n urm─â ┼či a-┼úi analiza presta┼úia, sper├ónd ca parcursul s─â fie mai bun. C├ót despre v─âic─ârelile celor ├«nvin┼či, at├ót de neinspira┼úi ├«n a-┼či recunoa┼čte ├«nfr├óngerea, ba chiar manipul├ónd-o, prin tu┼čarea rrealit─â┼úii, ├«ntr-un fel de succes (sic!), nu-i nimic de ad─âugat. ├Än afara vechiului argument c─â nu sunt dispu┼či s─â-┼či asume erorile ┼či, ceea ce ar fi nu doar cu totul nou, ci ┼či deplin stimulator pentru ora┼č ┼či pentru locuitorii s─âi, s─â-┼či felicite adversarii, pe cei victorio┼či ca ┼či pe cei perdan┼úi ca ┼či ei, oferindu-le solu┼úii de viitor din propria-le g├óndire ┼či programe. At├ótea c├óte au fost.

Amendamentul c─â un edil ales cu 7 ori 9 ori nu mai ┼čtiu c├ót la sut─â n-ar avea legitimitate e hazardat ┼či contrazis de legisla┼úie ├«n vigoare. Neinspirat─â ori proast─â, dar ├«n vigoare. ├Än Fran┼úa, spre a ne raporta la ea, partidul nou ├«nfiin┼úat─â de noul Pre┼čedinte Macron a ├«nregistrat un scor de 32 ┼či ceva la sut─â ┼či, cu aproape dou─â treimi de mandate cucerite, ├«n baza legisla┼úiei, va conduce ┼úara f─âr─â ca nimeni s─â i se opun─â, trec├ónd la un calcul aritmetic ├«n baza prezen┼úei la vot, ┼či acolo sc─âzute cu mai bine de ┼čase procente fa┼ú─â de scrutinul precedent. Iar ├«n Italia, alegerile par┼úiale, legiferate ├«n dou─â tururi, a generat nu pu┼úine controverse, la ora la care scriem spa┼úiul public fiind invadat de discu┼úii ├«n care, cu privirile spre balotajul de peste dou─â s─âpt─âm├óni, to┼úi actorii politici sunt, pe r├ónd, ┼či victorio┼či ┼či ├«nvin┼či.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

trei + = 12

Arhiva

iunie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Mai   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930