Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Umberto Eco - un incitant apel la cultivarea memoriei

Umberto Eco Drag─â nepoate, ├«nva╚Ť─â pe de rost (articol ap─ârut ├«n s─âpt─âm├ónalul ÔÇ×LÔÇÖEspressoÔÇŁ, la rubrica sa ÔÇ×La
Cite┼čte

RESTITUIRI

  Unde tr─âiesc ?[*] Cum g├óndesc ? Ce viseaz─â ? Poe┼úii italieni de azi ?   (Anchet─â preluat─â din s─âpt─âm├ónalul de
Cite┼čte

ANDREA ZANZOTTO ┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗

┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗ ┬á (Interviu realizat de Franco Marcoaldi,
Cite┼čte

Avangarda vs experimentalism sau în căutarea autenticităţii scriiturii

Termenul de avangardă ca atare are, la începuturile sale, o conotaţie negativă, dacă este să
Cite┼čte

PAUL CELAN.SPINUL ÎN CARNE SAU IDENTITATEA PIERDUTĂ.

Destinul postum al poeziei lui Paul Celan conserv─â datele ┼či, ├«n mare parte, structura ┼či
Cite┼čte

Premiul literar: ├«ntre recunoa┼čtere ┼či consacrare

N-am fost niciodată un fan al premiilor literare. Tratându-le, în principiu, cu plusul de relativism
Cite┼čte

Mircea Popescu ÔÇô un c─ârturar rom├ón neresemnat

Două consistente volume cu un caracter miscelaneu fatalmente impus de un destin ingrat atestă cât
Cite┼čte

Umberto Eco: elogiul erorilor care schimb─â lumea

La doar câteva zile de la despărţirea de Umberto Eco continuă, mai ales în spaţiul
Cite┼čte

Un "jurnal" textualizant al lui Dracula sau o poveste postmodern─â a lui Vlad ┼óepe┼č

Când mi-a căzut întâia oară sub ochi cartea lui Marin Mincu Il diario di Dracula,
Cite┼čte

Intemperanţa ca stare poetică

aporeme (Autograf nr.1/ 2005) George Popescu Intemperan┼úa ca stare poetic─â   Intempestiv ┼či insurgent, ├«n m─âsura ├«n care ceea
Cite┼čte

RESTITUIRI

Dante Maffia, Constantin Udroiu la Sorbona Not─â   M─ârturisesc cu un sentiment de jen─â (greu pardonabil chiar ┼či ├«n
Cite┼čte

Blog/Notes RESTITUIRI

Un act incon╚Ötient de subminare a istoriei George Popescu   M─ârturisesc, am ajuns ├«n punctul nevralgic ├«n care
Cite┼čte

RESTITUIRI (Articol ap─ârut ├«n revista ÔÇ×RamuriÔÇŁ, nr. 3, martie 1991, p. 4.)   George Popescu   De la con┼čtiin┼úa crizei
Cite┼čte

Despre ceea ce nu mai trebuie demonstrat!

┼×i la urma urmei ce anume mai era de demonstrat? Ce anume nu ┼čtiam cu
Cite┼čte

Absenteismul ÔÇô o maladie recrudescent─â

Dincolo de rezultatele alegerilor locale par┼úiale desf─â┼čurate duminica trecut─â ┼či mai ├«nainte ca forma┼úiunile politice
Cite┼čte

ÔÇ×Ciuma ro┼čieÔÇŁ ÔÇô o gratuit─â blasfemie

Epitetul acesta, de ÔÇ×cium─â ro┼čieÔÇŁ, poate s─â-┼či fi avut o anume validitate ├«n primii ani
Cite┼čte

Despre grava maladie a primatului

M─ârturisesc din capul locului c─â mi-a displ─âcut dintotdeauna preten┼úia, prezent─â ┼či activ─â ├«n via┼úa de
Cite┼čte

Despre suferinţă

Cu siguranţă că suferea de Alzeimer vecinul pe care, în de-acum îndepărtata-mi copilărie, îl priveam
Cite┼čte

Sindromul cumetriei în politica dâmboviţeană

N-am scris demult despre politichia intern─â (c─âci de Politic─â, ├«n semnifica┼úia sa consacrat─â istoric ┼či
Cite┼čte

Despre ceea ce nu mai trebuie demonstrat!

16 iunie 2017
Autor

┼×i la urma urmei ce anume mai era de demonstrat? Ce anume nu ┼čtiam cu to┼úii ├«nc├ót ne preg─âtim, ca la cine ┼čtie ce premier─â absolut─â, sear─â de sear─â, ├«n fa┼úa sticlelor translucide ale televizoarelor, spre a urm─âri, cu un interes de tot absurdul ni┼čte presupuse revela┼úii sub pojghi┼úa c─ârora zac fapte ┼či nume de un grotesc oribil ┼či pe care le ┼čtiam cu to┼úii de ani buni? Ce ne mai poate surprinde la o clas─â politic─â decretat─â, chiar ┼či din interior ┼či cu at├óta frenezie, drept o adun─âtur─â de indivizi pu┼či pe c─âp─âtuial─â, repeten┼úi cultural, hr─ânindu-se din dela┼úiuni ┼či din tr─âd─âri? ├Än dispre┼úul celor mai elementare norme de moral─â, tineri ┼či b─âtr├óni, crescu┼úi ├«n cercurile interlope ce ├«mp├ónzesc ┼óara de la un cap─ât la altul, ei, politicienii de toate culorile, pentru care p├ón─â ┼či nuan┼úele ┼či-au pierdut ultima brum─â de importan┼ú─â, zburd─â voio┼či ├«n spa┼úiul at├ót de permisiv al unui capitalism decretat, ├«n programe ticluite ad hoc, ultima form─â a unei religii seculare al c─ârei demiurg este Banul.

Bolnav, cum m─â g─âsesc, de lehamitita pe care numai ├«n ultimii ani ai ÔÇ×domnieiÔÇŁ lui Adrian N─âstase o mai tr─âisem, ├«mi refuz pe c├ót ├«mi mai e ├«ng─âduit, acest spectacol jegos intersectat, de la un cap─ât la altul, de abominabile dezv─âluiri. ├Än ele sunt arunca┼úi, dup─â criteriile mai mult ori mai pu┼úin ascunse ale jocului alternan┼úei la Putere, protagoni┼čti ori simpli figuran┼úi, ┼čefi ori aspiran┼úi de ┼čefi de partide, lideri autolivra┼úi ca atare ori sus┼úinu┼úi cu o libidinoas─â fervoare de grupul de amici alinia┼úi exemplar la comand─â p├ón─â ├«n ajunul tr─âd─ârii ce-i va arunca ├«ntr-o barc─â mai profitabil─â.

Vinova┼úi? F─âr─â ├«ndoial─â. Dar ei singuri? Noi unde-am fost?- iat─â o ├«ntrebare care, ocolit─â ├«n anii tulburi de dup─â decembrie `89, cap─ât─â, acum, ├«ntr-un alt context, o semnifica┼úie infinit mai mare. Fiindc─â dac─â atunci, ie┼čirea la lumin─â ne-a putut orbi printr-o str─âlucire pe care nici n-o mai visam ┼či pentru care nu eram deloc preg─âti┼úi, ast─âzi, la mai bine de un sfert de veac, indiferen┼úa complice n-ar trebui s─â ne-o mai permitem.

Ho┼úia la drumul mare a dus la distrugerea unui patrimoniu care nu era, cum se mai crede ├«nc─â din prostie, al fostului dictator, nici al fostului regim, ci al unor genera┼úii, p─ârin┼úi ┼či bunici, ce ┼či-au cheltuit energiile ca s─â lase ceva ├«n urma lor. ┼×i de toate cele construite cu sudoare ┼či s├ónge, uneori chiar cu pre┼úul unor vie┼úi, s-a ales praful ┼či pulberea. Unele au sf├ór┼čit ├«n m├óinile lungi ┼či murdare ale unor ┼čmecheri, hingheri cu state mai vechi ori autopropulsa┼úi de prin ungherele ├«n care p├óndeau pr─âbu┼čirea, v├ón├ónd afaceri ├«n trocul unor chilipiruri ivite ├«n marea buim─âceal─â postdecembrist─â. Cu altele ┼či-au f─âcut plinul, pe sume ridicule, tot cu complicitatea acelora┼či ┼čmecheri, ori al unor ├«ntregi institu┼úii structurate tot pe criterii de ga┼čc─â, afaceri┼čti din afar─â, multina┼úionali, profit├ónd de o legisla┼úie adaptat─â, ├«n numele unor false reforme, mereu ├«n contul ├«nstr─âin─ârii ┼či mai niciodat─â ├«n beneficiul ┼ó─ârii ┼či al cet─â┼úenilor ei.

Iar ├«n acea v├óltoare a cursei nebune de c─âp─âtuial─â, toate f─âr─âdelegile ce se clameaz─â acum s-au petrecut sub ochii no┼čtri devenindu-le cu to┼úii complici, prin t─âcere ┼či, mai ales, prin neimplicare. Corup┼úia a devenit sistemic─â, dar asta ├«nseamn─â c─â sistemul ├«nsu┼či i-a fost mediul propice. Asist─âm ca la un spectacol de tragi-comedie la dezv─âluirile din ultimul timp, seta┼úi de larma c─âtu┼čelor ┼či fo┼čnetul camerelor de filmat ├«ngr─âm─âdite la por┼úile unor palate ale corifeilor unei noi ┼či hr─âp─âre┼úe burghezii.

Nimic nu mai era de demonstrat, fiindc─â totul ne era ┼či ne este at├ót de bine cunoscut. Nu era nevoie de jocul pervers al dela┼úiunilor ivite din tran┼čeele insalubre ale unei armate de profitori distribui┼úi ├«n regimente de asalt asupra a ceea ce a mai r─âmas din avu┼úia ┼ó─ârii ├«n curs de lichidare.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

8 − ┼čase =

Arhiva

iunie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Mai   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930