Despre ceea ce nu mai trebuie demonstrat!

16 iunie 2017
Autor

┼×i la urma urmei ce anume mai era de demonstrat? Ce anume nu ┼čtiam cu to┼úii ├«nc├ót ne preg─âtim, ca la cine ┼čtie ce premier─â absolut─â, sear─â de sear─â, ├«n fa┼úa sticlelor translucide ale televizoarelor, spre a urm─âri, cu un interes de tot absurdul ni┼čte presupuse revela┼úii sub pojghi┼úa c─ârora zac fapte ┼či nume de un grotesc oribil ┼či pe care le ┼čtiam cu to┼úii de ani buni? Ce ne mai poate surprinde la o clas─â politic─â decretat─â, chiar ┼či din interior ┼či cu at├óta frenezie, drept o adun─âtur─â de indivizi pu┼či pe c─âp─âtuial─â, repeten┼úi cultural, hr─ânindu-se din dela┼úiuni ┼či din tr─âd─âri? ├Än dispre┼úul celor mai elementare norme de moral─â, tineri ┼či b─âtr├óni, crescu┼úi ├«n cercurile interlope ce ├«mp├ónzesc ┼óara de la un cap─ât la altul, ei, politicienii de toate culorile, pentru care p├ón─â ┼či nuan┼úele ┼či-au pierdut ultima brum─â de importan┼ú─â, zburd─â voio┼či ├«n spa┼úiul at├ót de permisiv al unui capitalism decretat, ├«n programe ticluite ad hoc, ultima form─â a unei religii seculare al c─ârei demiurg este Banul.

Bolnav, cum m─â g─âsesc, de lehamitita pe care numai ├«n ultimii ani ai ÔÇ×domnieiÔÇŁ lui Adrian N─âstase o mai tr─âisem, ├«mi refuz pe c├ót ├«mi mai e ├«ng─âduit, acest spectacol jegos intersectat, de la un cap─ât la altul, de abominabile dezv─âluiri. ├Än ele sunt arunca┼úi, dup─â criteriile mai mult ori mai pu┼úin ascunse ale jocului alternan┼úei la Putere, protagoni┼čti ori simpli figuran┼úi, ┼čefi ori aspiran┼úi de ┼čefi de partide, lideri autolivra┼úi ca atare ori sus┼úinu┼úi cu o libidinoas─â fervoare de grupul de amici alinia┼úi exemplar la comand─â p├ón─â ├«n ajunul tr─âd─ârii ce-i va arunca ├«ntr-o barc─â mai profitabil─â.

Vinova┼úi? F─âr─â ├«ndoial─â. Dar ei singuri? Noi unde-am fost?- iat─â o ├«ntrebare care, ocolit─â ├«n anii tulburi de dup─â decembrie `89, cap─ât─â, acum, ├«ntr-un alt context, o semnifica┼úie infinit mai mare. Fiindc─â dac─â atunci, ie┼čirea la lumin─â ne-a putut orbi printr-o str─âlucire pe care nici n-o mai visam ┼či pentru care nu eram deloc preg─âti┼úi, ast─âzi, la mai bine de un sfert de veac, indiferen┼úa complice n-ar trebui s─â ne-o mai permitem.

Ho┼úia la drumul mare a dus la distrugerea unui patrimoniu care nu era, cum se mai crede ├«nc─â din prostie, al fostului dictator, nici al fostului regim, ci al unor genera┼úii, p─ârin┼úi ┼či bunici, ce ┼či-au cheltuit energiile ca s─â lase ceva ├«n urma lor. ┼×i de toate cele construite cu sudoare ┼či s├ónge, uneori chiar cu pre┼úul unor vie┼úi, s-a ales praful ┼či pulberea. Unele au sf├ór┼čit ├«n m├óinile lungi ┼či murdare ale unor ┼čmecheri, hingheri cu state mai vechi ori autopropulsa┼úi de prin ungherele ├«n care p├óndeau pr─âbu┼čirea, v├ón├ónd afaceri ├«n trocul unor chilipiruri ivite ├«n marea buim─âceal─â postdecembrist─â. Cu altele ┼či-au f─âcut plinul, pe sume ridicule, tot cu complicitatea acelora┼či ┼čmecheri, ori al unor ├«ntregi institu┼úii structurate tot pe criterii de ga┼čc─â, afaceri┼čti din afar─â, multina┼úionali, profit├ónd de o legisla┼úie adaptat─â, ├«n numele unor false reforme, mereu ├«n contul ├«nstr─âin─ârii ┼či mai niciodat─â ├«n beneficiul ┼ó─ârii ┼či al cet─â┼úenilor ei.

Iar ├«n acea v├óltoare a cursei nebune de c─âp─âtuial─â, toate f─âr─âdelegile ce se clameaz─â acum s-au petrecut sub ochii no┼čtri devenindu-le cu to┼úii complici, prin t─âcere ┼či, mai ales, prin neimplicare. Corup┼úia a devenit sistemic─â, dar asta ├«nseamn─â c─â sistemul ├«nsu┼či i-a fost mediul propice. Asist─âm ca la un spectacol de tragi-comedie la dezv─âluirile din ultimul timp, seta┼úi de larma c─âtu┼čelor ┼či fo┼čnetul camerelor de filmat ├«ngr─âm─âdite la por┼úile unor palate ale corifeilor unei noi ┼či hr─âp─âre┼úe burghezii.

Nimic nu mai era de demonstrat, fiindc─â totul ne era ┼či ne este at├ót de bine cunoscut. Nu era nevoie de jocul pervers al dela┼úiunilor ivite din tran┼čeele insalubre ale unei armate de profitori distribui┼úi ├«n regimente de asalt asupra a ceea ce a mai r─âmas din avu┼úia ┼ó─ârii ├«n curs de lichidare.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

iunie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Mai   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930