v.p. (epistolă cvasi-clandestină)

Lui Vio, la 60 de ani   Să te fi zărit întâia oară în vacarmul unei adunări
Citeşte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Citeşte

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală

Umberto Eco – un medievist în postmodernitatea virtuală   (Aproximări ipotetice) George Popescu     Printre cele mai ascuţite, inventive şi rafinate
Citeşte

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile – traducătorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am întâlnit, cred, întâia
Citeşte

la carta bionda del Caffé del Turco

la carta bionda del Caffé del Turco   ci sono altri hamlet… la carta bionda del Caffé del
Citeşte

Gela Enea sau revolta disimulată elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Citeşte

Poezia ‒ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic în îndepărtatul 1973 în revista sibiană „Transilvania” şi cu botezul lui
Citeşte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  În acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disidenţă/ rezistenţă care pare subînscrisă, din păcate,
Citeşte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Citeşte

Mario Luzi: o poezie inedită

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Citeşte

Eugenio Montale

    În fum De câte ori te-am aşteptat la gară în frig, în ceaţă. Mă plimbam tuşind, cumpărând ziare
Citeşte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revoluţia industrială, filosofi, literatură, artă au cunoscut o traumă pe care
Citeşte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Citeşte

„România – al treilea ţărm al fluviului care curge înăuntrul meu”

Interviu cu poetul, romancierul, traducătorul şi academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Citeşte

Inconştienţa păcătoasă a unor „formatori” de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Citeşte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Citeşte

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludică a cotidianului   Din noul (merituos și provocator) val de poeți craioveni, Eleanor Mircea
Citeşte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poeții lucrează noaptea „Când sunt întrebată de unde se
Citeşte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (apărut în „Corriere d’informazione”, 26-27 aprilie 1958, apoi în colecția
Citeşte

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nouă Divina Mimesis  George Popescu  Andrea Zanzotto, “cel mai bun dintre poeții italieni născuți
Citeşte

O (altă) „stafie” bântuie prin Europa?

19 martie 2018
Autor

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul celebrului „Manifest comunist” apărut – ironie a istoriei ori doar una din acele coincidențe ce sfârșesc sub semnul purei întâmplări – în anul revoluțiilor de la 1848?.

Lăsând la o parte faptul că respectivul tratat ce avea să schimbe radical mersul Istoriei abia peste un veac pe cât de invocat a fost și a rămas, tot pe atât de necitit, întrebarea dacă pericolul resuscitării acelei formule ne mai…bântuie.

Și apropo de ne-citire a tratatului marxist, îmi amintesc mereu acest adevăr pe care mi-l tot repeta Ion D. Sîrbu prin anii șaptezeci cu referire la semidocții activiști ai regimului care îi puseseră sechestru securist pe existența sa intelectuală și pe cea privată declarând că el îl citise din scoarță-n scoarță! Că autorul comentatei lucrări ”Jurnalului unui jurnalist fără jurnal”, înscris, încă în tinerețea sa petrilenă minieră în rândul comuniștilor, avea să „plătească”, peste ani, tocmai în solda celor care îl pretindeau pe Marx drept maestru absolut, e deja un alt subiect asupra căruia încă nu s-a stăruit îndeajuns.

Revenind la trista (și magica, de coloratură neagră, susțin mulți!) formulă a lui Marx și a lui Engels, nu sunt atât de puțini în Occident, spre deosebire de noi, care încep să se întrebe dacă nu cumva invocata „stafie” n-a revenit să bântuie bătrânul continent sub masca ei…adversă. Aceea, adică, a celeilalte fețe a totalitarismului, de sorginte fascist-nazistă, ce pare a-și delimita o zonă tot mai întinsă din sufragiul electoral din multe și importante state ale Occidentului.

Că e vorba de reînvierea unor resturi ale ideologiilor de tipul și originea celor de mai sus ori doar de un populism cu un mesaj nu prea fățiș asumat în aceeași descendență iarăși e un subiect discutat și încă de elucidat în liniile sale ața-zicând doctrinare.

Așa cum am mai susținut, tradiționala stângă – în varietatea formelor sale, fiindcă nu mai există, din fericire, un nucleu dictatorial de tip stalinist – aproape că nu mai are nevoie de adversari, fiindcă și-a făcut din suicid un fel de practică de subzistență.

Lipsiți de un orizont cultural pe măsură, într-un organon reînnoit (evit anume termenul de „doctrină”, demonetizat în parte de „ideologii” lor, cei mai mulți ocazionali) i-a adus, în Europa Occidentală, fiindcă, repet, la noi e încă o tristă harababură de nivel partinic, în postura nicicând anticipată de victime de… serviciu.

În Italia, spre exemplu, un politician de talia lui Matteo Renzi (cultivat și bun comunicator, cum noi nu avem deloc) a plătit, cum susțin analiști de notorietate din țara lui Gramsci, dar și a lui Mussolini, pentru aroganță  și personalism, ambele afișate și promovate fără un absolut necesar discernământ. Fricțiunile din propria tabăra, cu vechii comuniști, precum Massimo D`Alema, un intelectual cultivat dar incapabil să se ralieze noilor mișcări tectonice din lumea politicii, au favorizat nu doar o mișcare populistă, al cărei lider din umbră, Grillo, era plasat, zilele trecute, de o investigație jurnalistică, printre cei mai înstăriți dintre competitorii săi, ci chiar – și infinit mai grav – mișcarea Ligii fostă a Nordului, a unui lider, Matteo Salvini, care nici în acest moment de urgentă clarificare a unei poziții de macropolitică, europeană și internațională, n-a reușit să se facă cât de cât înțeles.

Un intelectual italian, de evidentă notorietate, a adresat recent trei întrebări unor congeneri (gânditori, jurnaliști și scriitori) despre cazul resuscitării fascismului, nu doar în Peninsulă, ci și în alte părți ale Occidentului.

Dincolo de opiniile, cele mai multe de un caracter asumat analitic, ceea ce mi s-a părut demn de remarcat a fost recursul la o amplă și dezbătută aserțiune susținută într-o lucrare mai veche, dar retipărită recent, a lui Furio Jesi, cu titlul semnificativ în sine ”Cultura de dreapta”, în care, sub conceptul de mașină mitologică, care ascunde un limbaj gol, făcut adică din stereotipii sau de aluzii ezoterice, apasă pe comportamentul violent, îi oferă un orizont perfect neinteligibil, în care să se împlinească fără prea mare efort, o atitudine belicoasă:

„Elementul cei mai caracteristic și mai răspândit al dreptei constă în: a stăpâni întreaga obscuritate care e declarată drept limpezime, întreaga sa refulare cu istoria care e camuflată de venerarea trecutului glorios, întregul său imobilism cu adevărat cadaveric care se închipuie putere încă în viață”, avertiza literatul italian care a acordat, în studiile sale cele mai cunoscute, spații largi unor mari creatori ai ultimelor decenii din cultura universală.

Cât despre „stafii”, credincioși ori nu, în linie strict ortodoxă ori în folclorul cu substrat mitic, ele încă revin, bântuindu-ne, fie în insomniile de toate nopțile, fie în pălăvrăgeli de a căror inutilitate nici nu mai trebuie pomenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

× cinci = 30

Arhiva

martie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031