Ipocrizia preziden┼úial─â nu are limiteÔÇŽ

22 august 2013
Autor

Blog/Notes
Ipocrizia preziden┼úial─â nu are limiteÔÇŽ

M─ârturisesc c─â m-a l─âsat complet indiferent ┼či rece ├«ntreaga tevatur─â iscat─â ┼či cultivat─â ├«n jurul decesului cet─â┼úeanului sibian (┼či un rom├ón de etnie rom─â) Florin Cioab─â. ┼×i nu fiindc─â a┼č fi devenit imun la un eveniment tragic ÔÇô moartea oric─ârui om, spunea c├óndva Geo Bogza, e o palm─â dat─â umanit─â┼úii -, ci fiindc─â a fost transformat─â ├«ntr-un spectacol decorat artificial cu multe momente jenante.
Mor zilnic semeni ┼či cona┼úionali de-ai no┼čtri, unii r─âpu┼či de s─âr─âcie, al┼úii de neputin┼úe ┼či de suferin┼úe agresive ┼či se sting ├«ntr-un anonimat nu mai pu┼úin vinovat; emisiunile de ┼čtiri se ├«ntrec, sear─â de sear─â, ├«n relat─âri deseori cu un regretabil profil de fapt divers, ├«n c─âutarea unui rating jignitor.
Apoi, ceea ce-a instigat ├«n evenimentul de mai sus, dincolo de o grandilocven┼ú─â p├ón─â la urm─â ieftin─â, a fost uzul necondi┼úionat al apelativului de ÔÇ×regeÔÇŁ; m-am ├«ntrebat, ├«n baza minimei mele ÔÇ×culturiÔÇŁ de resort, dac─â nu cumva rangul acesta, ├«n fapt autoasumat, nu e unul mai pompos pentru mai vechiul buliba┼č─â, un fel de ┼čef de trib, ├«n tradi┼úia unor comunit─â┼úi n─âscute ┼či educate ├«n cultul nomadismului. ├Änc─â ┼či mai revolt─âtor ├«mi pare faptul c─â exist─â, ├«nc─â, aici, printre noi, un rege al Rom├óniei, personalitate istoric─â cov├ór┼čitoare recunoscut─â de mai toata cancelariile lumii, iar acceptarea altor apelative identice cap─ât─â m─âsura unui afront nemeritat. Nu at├ót pentru regele Mihai, c├ót pentru noi, ca na┼úiune ┼či popor.
├Än acest context, ├«mi e greu s─â calific, nu at├ót deplasarea pre┼čedintelui Traian B─âsescu la Sibiu pentru un ultim omagiu, c├ót mai ales maniera ostentativ─â ├«n care a f─âcut-o. Emo┼úia sa, s─â presupunem c─â real─â, pare s─â aib─â o explica┼úie mult mai simpl─â dec├ót pare: probabil invocata ÔÇ×prietenieÔÇŁ, cu ori f─âr─â interesul electoral evocat─â pe larg, pe care chiria┼čul de la Cotroceni nici nu ┼či-a ascuns-o. ├Äns─â vizita aceasta, deloc privat─â, a┼ča cum ar fi trebuit s─â fie motivat─â, alimenteaz─â ├«nc─â ┼či mai mult o confuzie al c─ârei resorturi politice se vor sim┼úi mai t├órziu, anume un schimb de mesaje, ├«n persoan─â, ├«ntre dou─â ÔÇŽPalate: unul preziden┼úial, cel─âlalt ÔÇŽregal. Superfluu s─â mai reamintesc aici ┼či acum atacul pe c├ót de neinspirat pe at├ót de b─âd─âran pe care acela┼či pre┼čedinte l-a proferat asupra regelui Mihai ┼či asta, chiar ├«n fa┼úa Parlamentului ┼ó─ârii.
Dar ce-ar putea s─â ne mai surprind─â la Traian B─âsescu, ie┼čit, dintr-o izolare improprie unui ÔÇ×juc─âtorÔÇŁ l─âsat ├«n cantonament cu c├ó┼úiva ciraci pe post de terapeu┼úi ├«nc─â sub contract, ├«n c─âutarea publicului risipit?
Descins, direct de la Sibiu prin ciulinii B─âr─âganului, la firma-institut a unui alt cirac, ex-ministru al agriculturii, pre┼čedintele a pus la zid guvernul cu care pretinde a coabita pentru c─â n-are grij─â de ÔÇŽfermieri. Cum memoria sa a r─âmas la fel de interesat selectiv─â ca pe vremea p─âlmuirii unui copil la Ploie┼čti, s-a f─âcut c─â uit─â, ┼či de data aceasta, c─â necazul fermierilor, departe de a fi nou, a fost ┼či mai acut pe vremea guvernelor pe care le orchestra ┼či dirija cu aplombul unui inflexibil c─âpitan de nav─â. Un detaliu ├«n plus pentru memoria preziden┼úial─â e ┼či mai simptomatic: protestul, de-acum c├óteva ierni, al acelora┼či fermieri pe umerii c─ârora pl├ónge acum chiar ├«n fa┼úa Cotroceniului.
Dar, cum se poate observa, pentru pre┼čedintele, c─âruia suspendarea pare a-i fi poten┼úat doar ar┼úagul, ipocrizia nu cunoa┼čte limite.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031