Un act incon┼čtient de subminare a istoriei

24 august 2013
Autor

Blog/Notes
Un act incon┼čtient de subminare a istoriei

George Popescu

M─ârturisesc, am ajuns ├«n punctul nevralgic ├«n care am oroare s─â mai accesez jurnalele tv de ┼čtiri: de zile ├«ntregi, o ├«nt├ómplare, tragic─â, ce-i drept, ├«n mesajul s─âu gol-golu┼ú, a c─âp─âtat, printr-o exacerbare ce-a sf├ór┼čit prin a-i neutraliza substan┼úiala oaz─â de absurd, s─â capete, cu o vinovat─â incon┼čtien┼ú─â, dimensiunea unui eveniment cu valen┼úe ÔÇŽistorice. M─â raportez, fire┼čte, la ├«ntreaga tevatur─â iscat─â ┼či alimentat─â ├«n jurul mor┼úii ┼či al ├«nmorm├ónt─ârii lui Florin Cioab─â.
Accesat─â ├«n termenii goanei dup─â o audien┼ú─â cu orice pre┼ú ┼či cu orice risc, ├«nt├ómplarea pare, la o prim─â vedere, u┼čor fezabil─â: la urma urmei, c├óte zeci de ceasuri dintr-o zi nu suntem victimele, deseori vinovate prin absen┼úa refuzului de a privi, unor f─âc─âturi mediatice ├«ntr-o acerb─â concuren┼ú─â cu libidinosul ┼či cu dejec┼úiile unei lumi, iat─â, ajuns─â cu josul ├«n sus?
Numai c─â, ├«n cazul de fa┼ú─â, odat─â cu un ridicat grad de bulversare, ├«n care pare s─â se fi ┼čters orice linie dintre realitate ┼či fic┼úiune, asist─âm la un atac, fie ┼či involuntar, la un nivel elementar de pudoare ┼či de minim─â demnitate. Na┼úional─â, s─â ne ├«n┼úelegem. Fiindc─â, una este regretul, sincer ┼či legitimat ├«n umanitatea lui organic─â, alta este ca, prin ie┼čirea din decor, s─â pozi┼úionezi o persoan─â, posibil merituoas─â ├«n ambientul ei familial ┼či la nivelul unei comunit─â┼úi, la nivelul unei personalit─â┼úi de relief istoric (sic!), manipul├ónd o simbolistic─â nu departe de o semiotic─â simbolic─â.
Reiterez ceea ce am mai notat ├«n acest spa┼úiu public: Florin Cioab─â va fi fost un cet─â┼úean onorabil, averea impresionant─â va fi fost, sper, rodul unei h─ârnicii exemplare, de┼či nu-i nici un hazard s─â ne ├«nchipuim ┼či alte scenarii de agoniseal─â, cu at├ót mai mult cu c├ót tr─âim ├«n Rom├ónia ┼či, pe l├óng─â triste┼úea de a ne ocupa tot timpul, asta presupune c─â, asemenea at├ótor ├«mbog─â┼úi┼úi la comand─â, nici aici n-ar lipsi m─âcar ni┼čte suspiciuni.
├Än aceea┼či linie, e la fel de posibil ca, ├«n rolul s─âu autoinvestit (fiindc─â nu exist─â nici m─âcar o tradi┼úie, oric├ót de sumar─â, cel pu┼úin atestat─â ├«n vreo tradi┼úie c├ót de c├ót cunoscut─â), ÔÇ×regeleÔÇŁ (numai cu ghilimele, altminteri e pur─â uzurpare a unei semantici milenare!) ├«┼či va fi servit, greu de crezut c─â etnia ├«n ├«ntregul ei, dar m─âcar o p─ârticic─â a ei; asta nu ├«nseamn─â c─â, la un examen c├ót de c├ót responsabil, multe din tarele atribuite, acas─â ori ├«n str─âin─âtate, comunit─â┼úii pe care va fi ÔÇ×domnitÔÇŁ nu i-ar putea fi chiar imputabile lui ├«nsu┼či.
Dincolo ÔÇô ori dincoace ÔÇô de toate aceste ipoteze cu un gust ap─âsat s─âlciu, toat─â tevatura aceasta etalat─â indistinct ┼či, adesea, gre┼úos, ├«n masa-media, d├ónd unui Cezar ├«nchipuit ceea ce ├«i refuzi, dac─â nu lui Dumnezeu, atunci cu siguran┼ú─â Regelui cu o legitimitate infailibil─â, atinge limita fragil─â a unui act, incon┼čtient?!, de subminare a Istoriei. A celei trecute, dar mai ales a celei pe care ne chinuim s-o tr─âim.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031