Blog/Notes RESTITUIRI

24 august 2017
Autor

Un act inconștient de subminare a istoriei

George Popescu

 

M─ârturisesc, am ajuns ├«n punctul nevralgic ├«n care am oroare s─â mai accesez jurnalele tv de ╚Ötiri: de zile ├«ntregi, o ├«nt├ómplare, tragic─â, ce-i drept, ├«n mesajul s─âu gol-golu╚Ť, a c─âp─âtat, printr-o exacerbare ce-a sf├ór╚Öit prin a-i neutraliza substan╚Ťiala oaz─â de absurd, s─â capete, cu o vinovat─â incon╚Ötien╚Ť─â, dimensiunea unui eveniment cu valen╚Ťe ÔÇŽistorice.

M─â raportez, fire╚Öte, la ├«ntreaga tevatur─â iscat─â ╚Öi alimentat─â ├«n jurul mor╚Ťii ╚Öi al ├«nmorm├ónt─ârii lui Florin Cioab─â. Accesat─â ├«n termenii goanei dup─â o audien╚Ť─â cu orice pre╚Ť ╚Öi cu orice risc, ├«nt├ómplarea pare, la o prim─â vedere, u╚Öor fezabil─â: la urma urmei, c├óte zeci de ceasuri dintr-o zi nu suntem victimele, deseori vinovate prin absen╚Ťa refuzului de a privi, unor f─âc─âturi mediatice ├«ntr-o acerb─â concuren╚Ť─â cu libidinosul ╚Öi cu dejec╚Ťiile unei lumi, iat─â, ajuns─â cu josul ├«n sus?

Numai c─â, ├«n cazul de fa╚Ť─â, odat─â cu un ridicat grad de bulversare, ├«n care pare s─â se fi ╚Öters orice linie dintre realitate ╚Öi fic╚Ťiune, asist─âm la un atac, fie ╚Öi involuntar, la un nivel elementar de pudoare ╚Öi de minim─â demnitate. Na╚Ťional─â, s─â ne ├«n╚Ťelegem. Fiindc─â, una este regretul, sincer ╚Öi legitimat ├«n umanitatea lui organic─â, alta este ca, prin ie╚Öirea din decor, s─â pozi╚Ťionezi o persoan─â, posibil merituoas─â ├«n ambientul ei familial ╚Öi la nivelul unei comunit─â╚Ťi, la nivelul unei personalit─â╚Ťi de relief istoric (sic!), manipul├ónd o simbolistic─â nu departe de o semiotic─â simbolic─â.

Reiterez ceea ce am mai notat ├«n acest spa╚Ťiu public: Florin Cioab─â va fi fost un cet─â╚Ťean onorabil, averea impresionant─â va fi fost, sper, rodul unei h─ârnicii exemplare, de╚Öi nu-i nici un hazard s─â ne ├«nchipuim ╚Öi alte scenarii de agoniseal─â, cu at├ót mai mult cu c├ót tr─âim ├«n Rom├ónia ╚Öi, pe l├óng─â triste╚Ťea de a ne ocupa tot timpul, asta presupune c─â, asemenea at├ótor ├«mbog─â╚Ťi╚Ťi la comand─â, nici aici n-ar lipsi m─âcar ni╚Öte suspiciuni. ├Än aceea╚Öi linie, e la fel de posibil ca, ├«n rolul s─âu autoinvestit (fiindc─â nu exist─â nici m─âcar o tradi╚Ťie, oric├ót de sumar─â, cel pu╚Ťin atestat─â ├«n vreo tradi╚Ťie c├ót de c├ót cunoscut─â), ÔÇ×regeleÔÇŁ (numai cu ghilimele, altminteri e pur─â uzurpare a unei semantici milenare!) ├«╚Öi va fi servit, greu de crezut c─â etnia ├«n ├«ntregul ei, dar m─âcar o p─ârticic─â a ei; asta nu ├«nseamn─â c─â, la un examen c├ót de c├ót responsabil, multe din tarele atribuite, acas─â ori ├«n str─âin─âtate, comunit─â╚Ťii pe care va fi ÔÇ×domnitÔÇŁ nu i-ar putea fi chiar imputabile lui ├«nsu╚Öi.

Dincolo ÔÇô ori dincoace ÔÇô de toate aceste ipoteze cu un gust ap─âsat s─âlciu, toat─â tevatura aceasta etalat─â indistinct ╚Öi, adesea, gre╚Ťos, ├«n masa-media, d├ónd unui Cezar ├«nchipuit ceea ce ├«i refuzi, dac─â nu lui Dumnezeu, atunci cu siguran╚Ť─â Regelui cu o legitimitate infailibil─â, atinge limita fragil─â a unui act, incon╚Ötient?!, de subminare a Istoriei. A celei trecute, dar mai ales a celei pe care ne chinuim s-o tr─âim.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iun   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031