(Alte) derapări prezidenţiale

28 august 2013
Autor

 

 

 

 

Pre┼čedintele ┼ó─ârii ÔÇô care oricum n-a fost niciodat─â al tuturor rom├ónilor, a┼ča cum ├«i stipuleaz─â ÔÇ×fi┼ča de postÔÇŁ, curat ÔÇŽconstitu┼úional─â ÔÇô ┼či-a denaturat ├«ntr-at├ót func┼úia de reprezentativitate ├«nc├ót pare a se fi transformat ├«ntr-un veritabil destabilizator al condi┼úiei actuale a propriei na┼úiuni. De parc─â, ignor├ónd cu totul angajamentul unui pact, oric├ót de discutabil, de coabitare cu un guvern ce nu-i apar┼úine, ie┼čind dintr-o izolare f─âr─â vreo ├«nv─â┼ú─âtur─â a unei minime jene, s-ar fi decis, victim─â a unui instinct mortificator, s─â deschid─â un front cu iz de b─ât─âlie ÔÇŽcivil─â.

Faptul c─â nimic nu-i convine din tot ceea ce ├«ntreprinde actuala guvernare, chiar ┼či atunci c├ónd aceasta reitereaz─â, din iner┼úie ori din neputin┼ú─â, metehne identice cu cele ale predecesoarele ei c├órmuite ├«ns─â de unicul matador cotrocenist, ├«l determin─â la gesturi ┼či ac┼úiuni care sf├ór┼česc p├ón─â a compromite ┼či cea mai r─âmas din alega┼úia de mediator ├«ntre puterile statului. Rolul de ÔÇ×r─âzboinicÔÇŁ cu Puterea ├«l conduce ├«ns─â, aproape ├«n mod fatal, la o ambiguitate profund marcat─â de aceea┼či perversitate ce-i este proprie: pescuind, ├«ntr-o realitate social─â marcat─â de imperfec┼úiuni, mai vechi, ┼či de b├ólb├óieli ale celor sosi┼úi pe un val ame┼úitor de simpatie, Pre┼čedintele ├«┼či face jocul, unicul exersat, de a jongla cu jum─ât─â┼úi de adev─âr ori cu date amestecate din registre diferite (cazul invocatelor cifre ale ┼čomajului) contur├ónd o realitate a ┼ó─ârii mai neagr─â dec├ót este ┼či mai dispropor┼úionat─â chiar dec├ót cea a unor posibili adversari din afar─â.

C─â lucrurile a┼ča se prezint─â, o probeaz─â o cerin┼ú─â (directiv─â?, Doamne fere┼čte!) pe care o formula ├«n fa┼úa corpului diplomatic rom├ónesc, la recenta reuniune a acestuia de la Bucure┼čti. L─âs├ónd la o parte faptul c─â diploma┼úia e poate sarcina cea mai direct─â ┼či mai important─â din agenda preziden┼úial─â, Traian B─âsescu le indica emisarilor Rom├óniei ├«n lume s─â nu mai ÔÇ×├«nfrumuse┼úezeÔÇŁ realitatea intern─âÔÇŽ O astfel de ÔÇ×indica┼úieÔÇŁ care, din nefericire, s-a pierdut ├«n zarva anostelor dezbateri ce i-au urmat, ├«mi pare, dac─â nu un declic de la mandatul constitu┼úional, atunci m─âcar o adev─ârat─â ÔÇŽgogom─ânie.

Po┼úi ├«n┼úelege faptul c─â diploma┼úii rom├óni au, prin lege, ┼či girul preziden┼úial ┼či c─â, de asemenea, tot potrivit cutumelor legislative, constitu┼úionale chiar, ei sunt deopotriv─â ┼či emisari ai guvern─ârii, indiferent care ┼či ce culoare va fi fiind aceasta. ├Äns─â faptul c─â chiar ┼čeful statului, orbit de ura contra guvernului cu care pretinde a coabita, cuteaz─â s─â le cear─â acestor emisari s─â nu ÔÇŽ├«nfrumuse┼úeze realit─â┼úile interne reprezint─â, dincolo de ambiguitatea formulei, un plonjon ├«ntr-un absurd vecin cu deraierea de la un elementar bun sim┼ú. Fiindc─â, a┼ča cum se ┼čtie, intr─â ├«n atribu┼úiile statutare ale oric─âror ambasadori s─â fac─â lobby ├«n favoarea propriului stat, fie ┼či cu scopul mai ÔÇŽlucrativ de a alimenta apetitul de interes ┼či, prin asta, de a aduce investitori ┼či investi┼úii at├ót de necesare societ─â┼úii ├«n slujba c─âreia se g─âsesc.

Printr-un simplu exerci┼úiu fantezist, cum ne-am putea ├«nchipui, de exemplu, un ambasador american, sau englez, sau german, inform├ónd, la Bucure┼čti ori la Beijing, despre nu ┼čtiu ce derapaje ┼či acte ilegitime ar avea loc ├«n propriile lor ┼ú─âri. Experien┼úa cotidian─â ÔÇô ┼či veche c├ót istoria diploma┼úiei din lume ÔÇô exclude, ca pe un non-sens, o practic─â precum cea conturat─â ├«n nefericita cerere-dolean┼ú─â a Pre┼čedintelui (├«nc─â) al Rom├óniei ┼či tot mai pu┼úin al locuitorilor acesteia.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031