Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi

Davide Ronconi Scrisoare deschis─â dasc─âlilor filologi   Mai mult dec├ót o scrisoare, aceasta este o implorare. Ceva unde
Cite┼čte

Aldo Moro ┼či sf├ór┼čitul politicii

Pe 16 martie trecut s-au ├«mplinit ÔÇô ┼či s-au comemorat ├«ntr-o larg─â gam─â de manifest─âri
Cite┼čte

Claudio Magris despre o art─â ┼či nu numai

[...]   Al doilea g├ónd. Vorbind despre Leo Castelli, de scurt timp disp─ârut, Claudio Magris (┬źCorriere della
Cite┼čte

Portret spre neuitare: IONELA PRODAN

În lumea pe care nu contenim, uneori cu o inabilitate greu pardonabilă, s-o așezăm cu
Cite┼čte

├Änc─â o trist─â desp─âr╚ŤireÔÇŽ

Vestea plec─ârii dintre noi, ├«ntr-un alt orizont, a lui Jean B─âile╚Öteanu a sosit, s├ómb─ât─â diminea╚Ťa
Cite┼čte

O (alt─â) ÔÇ×stafieÔÇŁ b├óntuie prin Europa?

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul
Cite┼čte

Receptarea lui E. M. Cioran în Italia

A┼ča cum am promis cititorilor acestei rubrici, reiau, aici, din pagini reg─âsite ┼či doar ├«n
Cite┼čte

Despre destinul (fast) al lui Cioran în Italia

Nu știu cum se întâmplă cu noi, românii, și nu de ieri, de azi, ci
Cite┼čte

Povara nostalgiei

N.B. Sub impactul, pu┼úin a┼čteptat ┼či de aceea cople┼čitor, al celor dou─â momente omagiale pe
Cite┼čte

Zarv─â ╚Öi haos pe calea suspendat─â a speran╚Ťei

Reg─âsesc ├«n noianul de ├«nsemn─âri conservate ├«n spa╚Ťiul memorial al computerului o ├«nsemnare de mai
Cite┼čte

După scrutin: Italia o (tristă) premieră într-o neagră seară a Europei

S-a confirmat, potrivit primelor proiec╚Ťii de la ├«nchiderea sec╚Ťiilor de votare, ceea ce anticipam ├«n articolul
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô
Cite┼čte

Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Umberto Eco - un incitant apel la cultivarea memoriei

Umberto Eco Drag─â nepoate, ├«nva╚Ť─â pe de rost (articol ap─ârut ├«n s─âpt─âm├ónalul ÔÇ×LÔÇÖEspressoÔÇŁ, la rubrica sa ÔÇ×La
Cite┼čte

Internetul: o nou─â lume a urii ┼či a prostiei?

29 martie 2017
Autor

 

A┼ča cum aproape orice revolu┼úie ├«┼či are antirevolu┼úia ei, la fel progresul, ori ceea ce ├«ndeob┼čte desemneaz─â acest cuv├ónt ├«n multiplicitatea ┼či, nu o dat─â, ambiguitatea sa semantic─â, ├«┼či subsumeaz─â ┼či partea sa de regres. Experien┼úe, nu pu┼úine, nu lipsesc din istoria umanit─â┼úii. Ori a omului. E de ajuns s─â ne ├«ntoarcem la promisiunea iluminismului (┼či la revolu┼úiile pe care le-a generat, ├«n Anglia ori ├«n Fran┼úa), la marile descoperiri ┼čtiin┼úifice ┼či tehnologice, fiecare cu antidotul s─âu pernicios (se uit─â prea u┼čor dezolarea lui Einstein pentru ÔÇô eventuale ┼či, p├ón─â la urm─â, ├«mplinite ÔÇô consecin┼úe ale epocalei sale teorii!), continu├ónd cu ambi┼úiile iluzioniste ale industrializ─ârilor for┼úate din Estul comunizat ori, azi, cu transformarea paradigmatic─â a asaltului cosmosului ┼či, concomitent, cu cea oferit─â, cu un nea┼čteptat sindrom al unei lumi cu totul noi, cea a internetului ├«n ├«ntreaga sa gam─â de uzan┼úe, utile, dar mai ales distractive.

Greu, aproape imposibil, de normat echilibrul ├«ntre cele dou─â dimensiuni: a facilit─ârii cunoa┼čterii ┼či a compromiterii ei, prin prevalen┼úa amatorismului jubilator ┼či, mai mult, prin extinderea ┼či poten┼úarea spa┼úiului, cu tehnicile sale cu tot, ale manipul─ârii, duse, deseori, dincolo ┼či ├«mpotriva bunului sim┼ú comun.

Inutil s─â mai reamintesc ├«n acest context, la un an de la plecarea sa din aceast─â lume, a avertismentului de o duritate axiomatic─â proferat de regretatul Umberto Eco care, ├«ntr-una dintre ultimele sale interven┼úii, vorbea de internet ca de un instrument al imbecililor. C─ârei alega┼úii i s-ar putea cu u┼čurin┼ú─â ad─âuga alte c├óteva metehne, ├«ntre care, al─âturi de analfabetism cultural ┼či de repeten┼úie moral─â, troneaz─â, n-am nicio ├«ndoial─â, ura. Nu totdeauna, dar nici prea rar, logodit─â cu minciuna sfruntat─â, c├ónd nu e vorba chiar de morbul prostiei afi┼čate cu o non┼čalan┼ú─â agresiv─â.

Un scriitor, californian ┼či cu origine turc─â (detaliu biografic ├«n sine incitant ┼či nelipsit de semnifica┼úii mai profunde), Jarett Kobek, a publicat nu demult, fire┼čte c─â ├«n englez─â ┼či ├«n SUA, un roman c─âptu┼čit cu destul gust satiric, dar cu un surplus referen┼úial nemilos la epoca internetului ├«n care tr─âim. Intitulat I Hat The Internet, asum├óndu-┼či, ├«n numele protagonistului Mohammed Atta care ├«┼či construie┼čte o autobiografie imaginar─â de pe pozi┼úia unuia dintre terori┼čtii de la 11 septembrie, cu obsesii ├«n ordinea curent─â a lumii de azi ÔÇô rasism, misoginie, Walt Disneyan. Povestea romanului e a unei femei ├«n jurul a 45 de ani care sf├ór┼če┼čte sub atacul ÔÇ×bombardierÔÇŁ al unei turme de hackeri pentru gestul de a fi publicat, prin anii 90, ni┼čte benzi desenate. Atacul viza vina de a nu-┼či fi dat seama c─â era urm─ârit─â ├«n timp ce scria ceea ce g├óndea. Nimic scandalos pentru un public adult ┼či copt cultural, nu ├«ns─â pentru marea mas─â a re┼úelelor de socializare extinse ├«ntre timp la nivelul unei profesiuni entuziaste ├«n inutilitatea sa, ea replic├ónd, mai ales doamnelor, care ┼či-au f─âcut o obi┼čnuin┼ú─â de a utiliza internetul ┼či care refuz─â s─â admit─â c─â s-au aliat cu r─âulÔÇŁ.

├Än al┼úi termeni, cine violeaz─â binef─âc─âtorul cod al re┼úelei e supus amenin┼ú─ârilor ┼či insultelor de orice tip, a┼ča cum i se ├«nt├ómpl─â unei tinere, cu cariera ┼či perspectiva unei vie┼úi normale distruse din cauza unei fotografii cu fostul ei logodnic. Se mai aminte┼čte p─â┼úania unei familii ce ┼či-a pierdut fiica ├«ntr-un accident stradal ┼či al c─ârei trup decapitat devine viral s─âpt─âm├óni ┼či luni la r├ónd, cu glume ┼či insulte pe care nimeni nu le mai poate opri. Nu lipse┼čte nici m─âcar replica ÔÇ×woo hooÔÇŁ care ar fi sinonim─â cu ÔÇ×s─â tr─âiasc─âÔÇŁ ori, ├«nc─â dac─â ├«mi e ├«ng─âduit, ca ├«n situa┼úia ├«n care ne afl─âm deseori mul┼úi dintre noi s─â Like-iem (cu un verb ridiculizat ├«n medii lingvistice occidentale) la un post. ├«n care ni se anun┼ú─â decesul unui cunoscut ori al unei persoane dragi.

Kobek avertizeaz─â asupra lipsei de deferen┼úe pe care intelectualii au demonstrat-o fa┼ú─â de o realitate tehnologic─â c─âreia pu┼úini ├«i ├«n┼úeleg laturile tehnice ┼či din boac─âna unei ÔÇ×ideologii impalpabile ┼či semiformat─â de narcisism travestit ca ocupa┼úie autonom─âÔÇŁ, fiindc─â, ├«n realitate, tehnologia nu e niciodat─â neutr─â politic. iar ultimele derapaje ale re┼úelelor au ├«nceput s─â mineze tocmai coeficientul imens de utopie pe care ├«l anun┼úa internetul la ├«nceputurile sale.

Pierdem din vedere tot mai insistent ┼či, din p─âcate, vertiginos faptul c─â ÔÇ×zeii din OlimpulÔÇŁ de la Silicon Valley au contribuit la construirea unei lumi artificiale, nemiloase ┼či regresive, fa┼ú─â de care ar fi necesar s─â ne revolt─âm. ┼×i cum se poate ignora adev─ârul c─â, dincolo de orice alt avantaj, tehnologic ┼či larg cultural, miza cea mare ÔÇô ┼či de obicei ocultat─â ÔÇô r─âm├óne cea unor c├ó┼čtiguri impresionante.

Din p─âcate, sunt, ├«n viziunea acestui scriitor revoltat, anti-global ┼či reticent fa┼ú─â de internet ca instrument formativ educa┼úional-umanist, avertismente de luat ├«n seam─â, ├«n situa┼úia ├«n care deja tinerele genera┼úii, ├«n loc de a mai compune muzic─â, a scrie c─âr┼úi ori a cerceta natura ├«n tainele ├«nc─â ascunse ale acesteia, au generat o lume, care s-a cristalizat ├«ntr-un format ce nu onoreaz─â ┬áexperien┼úa uman─â milenar─â ┼či care, mai devreme ori mai t├órziu, se cere recucerit─â.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

9 − opt =

Arhiva

martie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031