v.p. (epistol─â cvasi-clandestin─â)

Lui Vio, la 60 de ani   S─â te fi z─ârit ├«nt├óia oar─â ├«n vacarmul unei adun─âri
Cite┼čte

Viorel Pîrligras: risipitorul de har

Viorel Pîrligras e un risipitor: al darurilor cu care a fost binecuvântat, al pasiunii pentru
Cite┼čte

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â

Umberto Eco ÔÇô un medievist ├«n postmodernitatea virtual─â   (Aproxim─âri ipotetice) George Popescu   ┬á Printre cele mai ascu┼úite, inventive ┼či rafinate
Cite┼čte

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum

Geo Vasile ÔÇô traduc─âtorul congener cu Gellu Naum   Numele lui Geo Vasile l-am ├«nt├ólnit, cred, ├«nt├óia
Cite┼čte

la carta bionda del Caff├ę del Turco

la carta bionda del Caff├ę del Turco   ci sono altri hamletÔÇŽ la carta bionda del Caff├ę del
Cite┼čte

Gela Enea sau revolta disimulat─â elegiac

Ceea ce surprinde la întâia lectură a poeziei din cea de-a doua carte de versuri
Cite┼čte

Poezia ÔÇĺ sinonimie a onticului

Cu un debut revuistic ├«n ├«ndep─ârtatul 1973 ├«n revista sibian─â ÔÇ×TransilvaniaÔÇŁ ┼či cu botezul lui
Cite┼čte

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

  ├Än acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disiden┼ú─â/ rezisten┼ú─â care pare sub├«nscris─â, din p─âcate,
Cite┼čte

La Rio de Janeiro Un cartier luxuriant ca un biliard al viitorului Braziliei

Se vor împlini în curând trei ani de la preluarea puterii, în Brazilia, de către
Cite┼čte

Mario Luzi: o poezie inedit─â

Am scris despre poetul italian finalist, trei ani consecutivi, al Premiului Nobel, o monografie (Povara
Cite┼čte

Eugenio Montale

    ├Än fum De c├óte ori te-am a┼čteptat la gar─â ├«n frig, ├«n cea┼ú─â. M─â plimbam tu┼čind, cump─âr├ónd ziare
Cite┼čte

Un studiu de Italo Calvino

Sfidarea labirintului[i]   1. De la revolu┼úia industrial─â, filosofi, literatur─â, art─â au cunoscut o traum─â pe care
Cite┼čte

Michele Ranchetti și poezia epifanică

Michele Ranchetti și poezia epifanică Michele Ranchetti, născut la Milano în 1925, decedat la Florenţa, în
Cite┼čte

ÔÇ×Rom├ónia ÔÇô al treilea ┼ú─ârm al fluviului care curge ├«n─âuntrul meuÔÇŁ

Interviu cu poetul, romancierul, traduc─âtorul ┼či academicianul brazilian MARCO LUCCHESI Marco Lucchesi 1Sosit pentru a nu
Cite┼čte

Incon┼čtien┼úa p─âc─âtoas─â a unor ÔÇ×formatoriÔÇŁ de opinie

Iată ce scriam cu mai bine de patru ani în urmă; mai exact, în 23
Cite┼čte

Mario Costantini

Mario Costantini: Pe drumul spre casă George Popescu  Au trecut aproape două decenii de când, în medievala
Cite┼čte

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului

Eleanor Mircea Insolitarea ludic─â a cotidianului   Din noul (merituos ╚Öi provocator) val de poe╚Ťi craioveni, Eleanor Mircea
Cite┼čte

Alda Merini

Alda Merini I poeti lavorano di notte / Poe╚Ťii lucreaz─â noaptea ÔÇ×C├ónd sunt ├«ntrebat─â de unde se
Cite┼čte

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound.

EUGENIO MONTALE Misterul unui poet. Ezra Pound. (ap─ârut ├«n ÔÇ×Corriere dÔÇÖinformazioneÔÇŁ, 26-27 aprilie 1958, apoi ├«n colec╚Ťia
Cite┼čte

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis

Andrea Zanzotto: o nou─â Divina Mimesis ┬áGeorge Popescu ┬áAndrea Zanzotto, ÔÇťcel mai bun dintre poe╚Ťii italieni n─âscu╚Ťi
Cite┼čte

Internetul: o nou─â lume a urii ┼či a prostiei?

29 martie 2017
Autor

 

A┼ča cum aproape orice revolu┼úie ├«┼či are antirevolu┼úia ei, la fel progresul, ori ceea ce ├«ndeob┼čte desemneaz─â acest cuv├ónt ├«n multiplicitatea ┼či, nu o dat─â, ambiguitatea sa semantic─â, ├«┼či subsumeaz─â ┼či partea sa de regres. Experien┼úe, nu pu┼úine, nu lipsesc din istoria umanit─â┼úii. Ori a omului. E de ajuns s─â ne ├«ntoarcem la promisiunea iluminismului (┼či la revolu┼úiile pe care le-a generat, ├«n Anglia ori ├«n Fran┼úa), la marile descoperiri ┼čtiin┼úifice ┼či tehnologice, fiecare cu antidotul s─âu pernicios (se uit─â prea u┼čor dezolarea lui Einstein pentru ÔÇô eventuale ┼či, p├ón─â la urm─â, ├«mplinite ÔÇô consecin┼úe ale epocalei sale teorii!), continu├ónd cu ambi┼úiile iluzioniste ale industrializ─ârilor for┼úate din Estul comunizat ori, azi, cu transformarea paradigmatic─â a asaltului cosmosului ┼či, concomitent, cu cea oferit─â, cu un nea┼čteptat sindrom al unei lumi cu totul noi, cea a internetului ├«n ├«ntreaga sa gam─â de uzan┼úe, utile, dar mai ales distractive.

Greu, aproape imposibil, de normat echilibrul ├«ntre cele dou─â dimensiuni: a facilit─ârii cunoa┼čterii ┼či a compromiterii ei, prin prevalen┼úa amatorismului jubilator ┼či, mai mult, prin extinderea ┼či poten┼úarea spa┼úiului, cu tehnicile sale cu tot, ale manipul─ârii, duse, deseori, dincolo ┼či ├«mpotriva bunului sim┼ú comun.

Inutil s─â mai reamintesc ├«n acest context, la un an de la plecarea sa din aceast─â lume, a avertismentului de o duritate axiomatic─â proferat de regretatul Umberto Eco care, ├«ntr-una dintre ultimele sale interven┼úii, vorbea de internet ca de un instrument al imbecililor. C─ârei alega┼úii i s-ar putea cu u┼čurin┼ú─â ad─âuga alte c├óteva metehne, ├«ntre care, al─âturi de analfabetism cultural ┼či de repeten┼úie moral─â, troneaz─â, n-am nicio ├«ndoial─â, ura. Nu totdeauna, dar nici prea rar, logodit─â cu minciuna sfruntat─â, c├ónd nu e vorba chiar de morbul prostiei afi┼čate cu o non┼čalan┼ú─â agresiv─â.

Un scriitor, californian ┼či cu origine turc─â (detaliu biografic ├«n sine incitant ┼či nelipsit de semnifica┼úii mai profunde), Jarett Kobek, a publicat nu demult, fire┼čte c─â ├«n englez─â ┼či ├«n SUA, un roman c─âptu┼čit cu destul gust satiric, dar cu un surplus referen┼úial nemilos la epoca internetului ├«n care tr─âim. Intitulat I Hat The Internet, asum├óndu-┼či, ├«n numele protagonistului Mohammed Atta care ├«┼či construie┼čte o autobiografie imaginar─â de pe pozi┼úia unuia dintre terori┼čtii de la 11 septembrie, cu obsesii ├«n ordinea curent─â a lumii de azi ÔÇô rasism, misoginie, Walt Disneyan. Povestea romanului e a unei femei ├«n jurul a 45 de ani care sf├ór┼če┼čte sub atacul ÔÇ×bombardierÔÇŁ al unei turme de hackeri pentru gestul de a fi publicat, prin anii 90, ni┼čte benzi desenate. Atacul viza vina de a nu-┼či fi dat seama c─â era urm─ârit─â ├«n timp ce scria ceea ce g├óndea. Nimic scandalos pentru un public adult ┼či copt cultural, nu ├«ns─â pentru marea mas─â a re┼úelelor de socializare extinse ├«ntre timp la nivelul unei profesiuni entuziaste ├«n inutilitatea sa, ea replic├ónd, mai ales doamnelor, care ┼či-au f─âcut o obi┼čnuin┼ú─â de a utiliza internetul ┼či care refuz─â s─â admit─â c─â s-au aliat cu r─âulÔÇŁ.

├Än al┼úi termeni, cine violeaz─â binef─âc─âtorul cod al re┼úelei e supus amenin┼ú─ârilor ┼či insultelor de orice tip, a┼ča cum i se ├«nt├ómpl─â unei tinere, cu cariera ┼či perspectiva unei vie┼úi normale distruse din cauza unei fotografii cu fostul ei logodnic. Se mai aminte┼čte p─â┼úania unei familii ce ┼či-a pierdut fiica ├«ntr-un accident stradal ┼či al c─ârei trup decapitat devine viral s─âpt─âm├óni ┼či luni la r├ónd, cu glume ┼či insulte pe care nimeni nu le mai poate opri. Nu lipse┼čte nici m─âcar replica ÔÇ×woo hooÔÇŁ care ar fi sinonim─â cu ÔÇ×s─â tr─âiasc─âÔÇŁ ori, ├«nc─â dac─â ├«mi e ├«ng─âduit, ca ├«n situa┼úia ├«n care ne afl─âm deseori mul┼úi dintre noi s─â Like-iem (cu un verb ridiculizat ├«n medii lingvistice occidentale) la un post. ├«n care ni se anun┼ú─â decesul unui cunoscut ori al unei persoane dragi.

Kobek avertizeaz─â asupra lipsei de deferen┼úe pe care intelectualii au demonstrat-o fa┼ú─â de o realitate tehnologic─â c─âreia pu┼úini ├«i ├«n┼úeleg laturile tehnice ┼či din boac─âna unei ÔÇ×ideologii impalpabile ┼či semiformat─â de narcisism travestit ca ocupa┼úie autonom─âÔÇŁ, fiindc─â, ├«n realitate, tehnologia nu e niciodat─â neutr─â politic. iar ultimele derapaje ale re┼úelelor au ├«nceput s─â mineze tocmai coeficientul imens de utopie pe care ├«l anun┼úa internetul la ├«nceputurile sale.

Pierdem din vedere tot mai insistent ┼či, din p─âcate, vertiginos faptul c─â ÔÇ×zeii din OlimpulÔÇŁ de la Silicon Valley au contribuit la construirea unei lumi artificiale, nemiloase ┼či regresive, fa┼ú─â de care ar fi necesar s─â ne revolt─âm. ┼×i cum se poate ignora adev─ârul c─â, dincolo de orice alt avantaj, tehnologic ┼či larg cultural, miza cea mare ÔÇô ┼či de obicei ocultat─â ÔÇô r─âm├óne cea unor c├ó┼čtiguri impresionante.

Din p─âcate, sunt, ├«n viziunea acestui scriitor revoltat, anti-global ┼či reticent fa┼ú─â de internet ca instrument formativ educa┼úional-umanist, avertismente de luat ├«n seam─â, ├«n situa┼úia ├«n care deja tinerele genera┼úii, ├«n loc de a mai compune muzic─â, a scrie c─âr┼úi ori a cerceta natura ├«n tainele ├«nc─â ascunse ale acesteia, au generat o lume, care s-a cristalizat ├«ntr-un format ce nu onoreaz─â ┬áexperien┼úa uman─â milenar─â ┼či care, mai devreme ori mai t├órziu, se cere recucerit─â.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

opt + = 14

Arhiva

martie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031