Aldo Moro ┼či sf├ór┼čitul politicii

Pe 16 martie trecut s-au ├«mplinit ÔÇô ┼či s-au comemorat ├«ntr-o larg─â gam─â de manifest─âri
Cite┼čte

Claudio Magris despre o art─â ┼či nu numai

[...]   Al doilea g├ónd. Vorbind despre Leo Castelli, de scurt timp disp─ârut, Claudio Magris (┬źCorriere della
Cite┼čte

Portret spre neuitare: IONELA PRODAN

În lumea pe care nu contenim, uneori cu o inabilitate greu pardonabilă, s-o așezăm cu
Cite┼čte

├Änc─â o trist─â desp─âr╚ŤireÔÇŽ

Vestea plec─ârii dintre noi, ├«ntr-un alt orizont, a lui Jean B─âile╚Öteanu a sosit, s├ómb─ât─â diminea╚Ťa
Cite┼čte

O (alt─â) ÔÇ×stafieÔÇŁ b├óntuie prin Europa?

Cum poate fi ignorată ori, mai grav, uitată formula marxistă pusă ca avertisment în preambulul
Cite┼čte

Receptarea lui E. M. Cioran în Italia

A┼ča cum am promis cititorilor acestei rubrici, reiau, aici, din pagini reg─âsite ┼či doar ├«n
Cite┼čte

Despre destinul (fast) al lui Cioran în Italia

Nu știu cum se întâmplă cu noi, românii, și nu de ieri, de azi, ci
Cite┼čte

Povara nostalgiei

N.B. Sub impactul, pu┼úin a┼čteptat ┼či de aceea cople┼čitor, al celor dou─â momente omagiale pe
Cite┼čte

Zarv─â ╚Öi haos pe calea suspendat─â a speran╚Ťei

Reg─âsesc ├«n noianul de ├«nsemn─âri conservate ├«n spa╚Ťiul memorial al computerului o ├«nsemnare de mai
Cite┼čte

După scrutin: Italia o (tristă) premieră într-o neagră seară a Europei

S-a confirmat, potrivit primelor proiec╚Ťii de la ├«nchiderea sec╚Ťiilor de votare, ceea ce anticipam ├«n articolul
Cite┼čte

Roma vs Bruxelles: noi și intrigante sfidări

Tot mai bulversat de ceea ce se petrece ├«n ultimii ani pe scena politicii ÔÇô
Cite┼čte

Un poem de Andrei Tarkovski

Not─â N-am ╚Ötiut c─â marele cineast rus a scris, ├«n afara c─âr╚Ťilor sale ╚Ötiute ╚Öi citite,
Cite┼čte

Umberto Eco - un incitant apel la cultivarea memoriei

Umberto Eco Drag─â nepoate, ├«nva╚Ť─â pe de rost (articol ap─ârut ├«n s─âpt─âm├ónalul ÔÇ×LÔÇÖEspressoÔÇŁ, la rubrica sa ÔÇ×La
Cite┼čte

RESTITUIRI

  Unde tr─âiesc ?[*] Cum g├óndesc ? Ce viseaz─â ? Poe┼úii italieni de azi ?   (Anchet─â preluat─â din s─âpt─âm├ónalul de
Cite┼čte

ANDREA ZANZOTTO ┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗

┬źCEI OPTZECI DE ANI NEVROTICI AI MEI PETRECU┼óI ├ÄN DEMONTAREA CUVINTELOR┬╗ ┬á (Interviu realizat de Franco Marcoaldi,
Cite┼čte

Avangarda vs experimentalism sau în căutarea autenticităţii scriiturii

Termenul de avangardă ca atare are, la începuturile sale, o conotaţie negativă, dacă este să
Cite┼čte

PAUL CELAN.SPINUL ÎN CARNE SAU IDENTITATEA PIERDUTĂ.

Destinul postum al poeziei lui Paul Celan conserv─â datele ┼či, ├«n mare parte, structura ┼či
Cite┼čte

Premiul literar: ├«ntre recunoa┼čtere ┼či consacrare

N-am fost niciodată un fan al premiilor literare. Tratându-le, în principiu, cu plusul de relativism
Cite┼čte

Mircea Popescu ÔÇô un c─ârturar rom├ón neresemnat

Două consistente volume cu un caracter miscelaneu fatalmente impus de un destin ingrat atestă cât
Cite┼čte

Umberto Eco: elogiul erorilor care schimb─â lumea

La doar câteva zile de la despărţirea de Umberto Eco continuă, mai ales în spaţiul
Cite┼čte

Un summit G7 inutil spre o lume tot mai instabil─â

29 mai 2017
Autor

A fost nevoie de acest summit a celor ┼čapte granzi de pe Terra (├«n absen┼úa altora ignora┼úi pe drept ori cu condi┼úion─âri discutabile, Rusia, dar ┼či China!) ca s─â realizeze ┼či ei ceea ce premierul-gazd─â, Paolo Gentiloni, avea s─â conclud─â, la final, anume un adev─âr pe care altminteri ├«l cunoa┼čtem de-acum cu to┼úii: lumea ├«n care tr─âim s-a schimbat radical. Pare a nu mai fi r─âmas prea mult din mileniile ├«n care a evoluat, cu toate prefacerile, multe din ele epocale, prin care a trecut ┼či ├«n ciuda lor a reu┼čit s─â-┼či conserve, fie ┼či ├«n parte, c├óteva fundamentale ce-au asigurat supravie┼úuirea.

Organizarea reuniunii de c─âtre gazdele italiene a fost impecabil─â, iar agen┼úiile de pres─â ┼či media interna┼úionale nu ┼či-au ascuns aprecierile, uneori entuziaste. Mai ├«nt├ói, locul desemnat, Taormina, mica cet─â┼úuie din extremul sudic al Siciliei, un veritabil giuvaer arhitectonic, cu o istorie, la r├óndu-i milenar─â, cu vestigii arheologice unice ├«n lume, ├«n care convie┼úuiesc urme ale unor civiliza┼úii diverse, de la anticii greci la egipteni, de la otomani la africanii din Nord ┼či ├«n care ┼či ast─âzi ├«┼či ├«mpart cu ├«n┼úelegere ┼či ├«n bune raporturi existen┼úa de zi cu zi. Un detaliu, acesta, pe care acela┼či carismatic premier-gazd─â, Gentiloni, l-a evocat ├«n mai multe r├ónduri, plus├ónd pe faptul c─â op┼úiunea gazdelor a mizat ┼či pe un resort de factur─â sentimental─â, inclusiv pentru cei care nu aveau cuno┼čtin┼ú─â de aceast─â oaz─â, turistic─â, cu un ambient natural cople┼čitor ┼či cu monumente unicat pentru istoria mare a Europei ┼či a Planetei.

├Än fapt, disensiunile cu care aveau s─â se confrunte erau cunoscute. ┼×i ele fuseser─â ÔÇô nu f─âr─â accente tensionate, unele datorate noului Pre┼čedinte al SUA, Donald Trump ÔÇô anticipate ├«nc─â de la Bruxelles, la reiuniunea NATO cu prilejul inaugur─ârii noului sediu. Am urm─ârit, pe mai┬á multe canale tv italiene timp de aproape 40 de ceasuri, pas la pas, ├«ntregul parcurs al acestei reuniuni. N-au lipsit, fire┼čte, momentele rituale ├«ncep├ónd cu primirea fiec─ârui oaspete pe r├ónd, pe un platou aranjat ├«n celebrele Giardini Naxos, moment ├«n care deja jurnali┼čtii prezen┼úi, delega┼úiile ┼či, desigur, telespectatorii ┼či-au putut face deja o idee despre profilul ÔÇô politico-ideologic ┼či psihologic ÔÇô al fiec─âruia.

Dac─â Angela Merkel, veterana saummit-urilor ca participant─â la cea de-a 12-a edi┼úie, nu ┼či-a ie┼čit din comportamentul s─âu sobru, dar nelipsit de elegan┼ú─â ┼či de un sentiment de comuniune cu cei din jur, mai tinerii ┼či captivan┼úii, prin tinere┼úe ┼či spontaneitatea ├«n mi┼čc─âri ┼či sur├ósuri, canadianul Justin Trudeau ┼či francezul Emmanuel Macron s-au bucurat de un succes mai evident dec├ót poate se a┼čteptau. Al─âturi de Theresa May (obligat─â din motive ┼čtiute s─â abandoneze summit-ul ├«nc─â din prima sear─â), Donald Truman (ultimii trei participan┼úi, al─âturi de premierul gazd─â, ├«nt├óia oar─â la un astfel de eveniment, nu ┼či-a f─âcut nicio problem─â din afi┼čarea unui comportament ÔÇ×specialÔÇŁ, ├«nc─â din pasajul pe traseul de la Hotel (unicul utiliz├ónd automobilul p├ón─â ├«n apropierea loca┼úiei finale), aleg├ónd s─â soseasc─â ultimul ┼či izolat de ceilal┼úi, p─â┼čind alene, cu un mers masiv, de ┼čerif (al Lumii?!), l─âs├óndu-se a┼čteptat ┼či schi┼ú├ónd doar gesturi de salut ca pentru ni┼čte supu┼či nedemni dec├ót de un de z├ómbet superior ┼či de saluturi complezente.

Patru obiective s-au aflat pe agenda acestui summit ┼či, ├«n ciuda disocierilor f─âcute de Paolo Gentiloni ├«n conferin┼úa de pres─â final─â ┼či ├«n privin┼úa luptei contra terorismului, niciunul n-a primit verdictul unei ├«n┼úelegeri unanime. ┼×i nici m─âcar acesta ├«nscris, strategic, ├«n cap de list─â, nu pare a fi fost deplin asumat, din moment ce ┼či aici s-au interpus nuan┼úe ├«n privin┼úa modalit─â┼úilor de ac┼úiune, dincolo de limbajul diplomatic. Nici obiectivul imigra┼úiei nu s-a finalizat ├«n termenii declara┼úiei preg─âtite ┼či redactate de gazdele italiene (din cele 10 pagini n-au r─âmas, sub semn─âturi, dec├ót 6), c─âci ┼či aici at├ót Trump (├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â ┼či Tereza May) a f─âcut opinie separat─â, potrivit propriilor viziuni dinainte anun┼úate, primul ├«n a sa campanie absolut atipic─â ├«n istoria SUA..

Mai mult chiar, introducerea ├«n textul final al unei clauze ce permite fiec─ârei ┼ú─âri dreptul de a-┼či ap─âra propriile grani┼úe de imigran┼úi ascute ┼či mai mult recentele disensiuni din s├ónul UE ┼či nu putem s─â nu relev─âm c─â va poten┼úa ini┼úiativele Ungariei, ale Cehiei, Slovaciei ┼či ale altor state reticente ├«n aceast─â privin┼ú─â. C├ót despre celelalte dou─â puncte din agend─â, cel privind comer┼úul interior c─âruia se dorea s─â i se confere un caracter de liber schimb interna┼úional, ca ┼či cel privind acordurile stabilite recent la Paris asupra climei planetare, ambele s-au lovit de un veto net din partea americanilor.

Toate aceste rezultate lÔÇôau f─âcut pe celebrul analist american, Jan Bremmer, fondator al thin tank-ului Eurasia Group, s─â profetizeze o nou─â dezordine geopolitic─â ├«n care Occidentul pierde vizibil din influen┼úa sa ┼či ├«ntr-un astfel de context acest G7 poate fi caracterizat, cu cuvintele sale, ÔÇ×├«nt├óiul G-O oficial, mai ales ├«n condi┼úiile ├«n care ┼či ONU ┼či NATO sunt tot mai pu┼úin decisive ┼či niciunul dintre protagoni┼čtii globali nu reu┼če┼čte s─â umple golul ┬ádeja at├ót de evidentÔÇŁ. Rezultatul, conchide el, va fi c─â ÔÇ×lumea va fi tot mai instabil─âÔÇŁ.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

+ 3 = noua

Arhiva

mai 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Apr   Iun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031