Ce (ne) facem cu limba română?

30 august 2013
Autor

BlogNotes

 

Ce (ne) facem cu limba română?

 

 

 

Dintre toate obsesiile lui Ion D. S├«rbu l─âsate nou─â drept mo╚Ötenire cam nemeritat─â, a╚Öa cum din nefericire se poate constata, cea care m-a intrigat mai mult ├«n numeroasele discu╚Ťii pe care am avut norocul s─â le ├«ntre╚Ťin cu domnia sa a fost ├«ngrijorarea sa fa╚Ť─â de soarta limbii rom├óne. Rare au fost circumstan╚Ťele ├«n care, cu o v─âdit─â iritare dublat─â de o patetic─â alur─â pedagogic─â, s─â nu fi depl├óns ╚Öi incriminat ceea ce i se p─ârea a fi fost atunci un proces de degradare a limbii noastre. Cu neaten╚Ťia, bag seam─â acum, mai cur├ónd a inocen╚Ťei v├órstei juvenile, ├«i plasam critica ╚Öi ├«ngrijorarea de atunci aproape exclusiv pe seama hulitei ÔÇ×limbi de lemnÔÇŁ, pe care presa oficial─â ╚Öi televiziunea de stat aproape o standardizaser─â. Fraze, elocu╚Ťiuni, paragrafe ├«ntregi, ├«mb─âls─âmate cu un fel de fervoare absolut inept─â ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, de o consistent─â gratuitate restr├ónseser─â, abuziv ╚Öi deopotriv─â ridicol, registrul limbii noastre condamnate astfel la un fel de nemeritat─â recrea╚Ťie.

├Ämi dau ├«ns─â seama abia ast─âzi, oripilat de starea degradant─â ├«n care a ajuns limba noastr─â, c─â disperarea lui I. D. S├«rbu conserva ├«n ea ╚Öi ceva profetic. Modul ├«n care se scrie ╚Öi se vorbe╚Öte ast─âzi, profit├ónd de cea mai proast─â accep╚Ťiune a libert─â╚Ťii de expresie, este nu doar regretabil: este aproape un delict, a╚Öadar pretabil la o ac╚Ťiune ├«n instan╚Ť─â.

S─â ne ├«n╚Ťelegem bine. Exist─â dou─â paliere ale realit─â╚Ťii, la fel de dramatice: unul e cel al celor care, prin pozi╚Ťie public─â ori prin profesiune, se cuvin judeca╚Ťi pentru dispre╚Ťul fa╚Ť─â de limba na╚Ťional─â; ei sunt, ├«n principal, slujba╚Öi ai statului, de la parlamentari la ale╚Öi locali, de la magistra╚Ťi la jurnali╚Öti, ca s─â nu mai vorbim de dasc─âli, indiferent de specialitatea pe care predau. Cel─âlalt nivel e cel al celorlal╚Ťi cet─â╚Ťeni care, oric├ót ar p─ârea de paradoxal, poart─â o culp─â minor─â, fiiondc─â, ├«ndeob╚Öte, ei sunt contamina╚Ťi, lingvistic, ca ╚Öi moral, de cei c─ârora, deleg├óndu-i s─â-i reprezinte, ├«n consider─â ÔÇŽmodele. Mul╚Ťi dintre ace╚Ötia din urm─â nu doar c─â n-au, totdeauna ╚Öi ├«n mod egal, acces la un examen de testare privind acurate╚Ťea limbii, ba nutresc cu t─ârie convingerea c─â erorile crase pe care le aud vor fi intrat ├«n chiar norme.

Intervin, apoi, al╚Ťi factori perturbatori, care ╚Ťin, de data asta, de mahala, cu toat─â geografia, moral─â ╚Öi in/civic─â a acesteia: ├«njur─âtura sadea, ar╚Ťagul unor ÔÇ×VIPÔÇŁ-uri╚Öti ╚Öi ÔÇ×VIPÔÇŁ-uriste sc─âpate, parc─â, direct din budoar pe sticlele unor televiziuni angajate ├«ntr-un fel de ÔÇ×Daciad─âÔÇŁ a prostiei ╚Öi a derizoriului ├«nscris ├«ntr-un nefericit gust al destr─âb─âl─ârii. Am, uneori, dezn─âd─âjduita senza╚Ťie c─â, dac─â maidanul va fi disp─ârut cumva din realitatea cartografiata a ora╚Öelor, el s-a mutat cu totul ├«n locuri de maxim interes public. ╚śi, vai, educa╚Ťional: ├«n parlament, ├«n studiouri media, pe imense scene cu preten╚Ťii artistice, ├«ns─â rareori atestate, ba chiar, din p─âcate, ╚Öi ├«n amfiteatre academice. C├ót despre internet ╚Öi de cosmica sa ofert─â de ÔÇŽcazare, ar fi de ad─âugat doar c─â, ├«ndeosebi acolo, s-ar putea m─âsura, mai exact ╚Öi mai conving─âtor, c├ót de profund nefericit─â poate deveni proasta┬á ├«n╚Ťelegere ┬áa libert─â╚Ťii. De exprimare, ├«n acest caz, dar nu numai. Exist─â, mi se pare, o distan╚Ť─â legendar─â ├«ntre ocara cu care str─âbunii no╚Ötri ╚Ötiau s─â decoreze limba rom├ón─â ╚Öi ├«njur─âtura pe care unii urma╚Öi ai lor sc─âpa╚Ťi prin sitele mai rare ale educa╚Ťiei o exhib─â ca pe o etichet─â de ÔÇŽcast─â. ├Äntre una ╚Öi alta, adic─â ├«ntre ocar─â ╚Öi ├«njur─âtura sadea se casc─â pr─âpastia dintre savoarea, cea adev─ârat─â, a unei limbi ╚Öi dejec╚Ťia, nu a ei, ci a unor ÔÇ×violatoriÔÇŁ declasa╚Ťi de la un elementar bun sim╚Ť

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Arhiva

august 2013
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Iul   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031