Cesare Pavese și literatura română

Cesare Pavese și literatura română   Am avut ca prim resort spre Citeşte

EXEMPLARITATEA CA DESTIN LITERAR

Giacomo Prampolini și literatura română   Argumentul intervenției noastre e strâns conectată Citeşte

Crochiuri de vise întrerupte

Crochiuri de vise întrerupte     Un oracol în stufărișul verde surâde morții Citeşte

poeme regăsite vara 2017

am ajuns deja mâine   Nu găsesc drumul pentru că sunt în Citeşte

Bianca Maria Frabotta Poesie scelte da me / Poezii alese de mine

  „În lăuntrul nostru există o parte mută, apăsătoare ca o Citeşte

Un mio saggio su Andrea Zanzotto / Un eseu al meu despre Andrea Zanzotto

Un mio saggio su Andrea Zanzotto, rivista „LE MUSE” - Citeşte

Coșmaruri

Coșmaruri   Mamei memento al clipei despărțirii   Age quod agis –   Împușcătura din somn Citeşte

Un pensiero dantesco assolutamente attuale

Chiunque ragiona in modo così ripugnante da credere che il Citeşte

ALTE NOI POEME

LA UMBRA UNEI STRANII MELANCOLII   Pe bătrânica Veta a lui Buță Citeşte

Dante Maffia, Per Craiova... poeme

DANTE MAFFIA   Per Craiova*·   Ce e iubirea   Au încercat să ne învețe Ce e Citeşte

Disidenţă vs. rezistenţă prin cultură

disidenţă vs. rezistenţă prin cultură Notă: Repropun aici o intervenție la un Citeşte

Davide Rondoni Mișcarea poeziei, o lungă adnotare despre Dante

Davide Rondoni   Mișcarea poeziei, o lungă adnotare despre Dante Nostalgia mișcării   Commedia Citeşte

Alte noi poeme

  Săgeata lui Zenon   L-am întâlnit pe Kafka în miez de Citeşte

Un cinefil desuet: ispita anacronismului

În ciuda multor evidențe din îndeletnicirile mele de-a lungul unei Citeşte

Giuseppe Ungaretti Poesie / Poezii

  Poesie tratte da Dialogo 1966-1968   Poeme din volumul „Dialog” 1966-1968 È ora famelică   Strappati Citeşte

UN MAGNAT ÎN SLUBA COMUNITĂȚII

  Blog/Notes   George Popescu   UN MAGNAT ÎN SLUBA COMUNITĂȚII   (Un model terapeutic pentru maladiile Citeşte

Noi poeme noi

  Horrendus mundus   Nu mai alerga. Oprește-te, Lume: alertă de-acum și prea hazardată, Citeşte

Vittorio Sereni despre Salinas òi Celan

Vittorio Sereni   UN DINCOLO DE POEZIE*   (P. Salinas –  P. Celan)   Înainte de Citeşte

George Popescu

e se tremo è perché sento   e se tremo è perché Citeşte

Itaca

Itaca – la deviazione dall’equivoco? Una ipotesi di lettura poetica di Citeşte

Marin Sorescu sau despre copilul suspendat din fiecare dintre noi

4 August 2021
Autor

Marin Sorescu

sau

despre copilul suspendat din fiecare dintre noi

 

 

George Popescu

 

 

Poeţii sunt nişte copii, iar poezia – cea mare, fireşte – este, de la Ghilgameş şi Homer încoace, o imensă parabolă a copilăriei. Cred că Marin Sorescu, scriitorul probabil cel mai atipic al literaturii române moderne, a ilustrat această ipoteză de o manieră pe cât de inedită, pe atât de convingătoare.

A scris, cum se ştie, mai multe texte – poetice şi teatrale – pentru această vârstă. Ceea ce însă critica a observat mai puţin este faptul că marea parte a creaţiei sale, dincolo de faptul că n-a ocultat vârstele, a mizat pe o totală transparenţă a mesajului artistic. Sorescu este, poate, în linia „vărului” său Shakespeare, unul dintre putinii creatori de literatură care nu şi-a pus problema unui public ţintă: nu l-au interesat vârsta, sexul, etnia, geografia, ţinutul şi nimic din ceea ce ţine de strategiile unui artist decis să-şi construiască şi să-şi determine un public. Aici trebuie căutată universalitatea sa şi tot aici succesul miraculos pe care l-a avut pe toate meridianele lumii. Un succes pe care l-am putut verifica, în mai multe rânduri, în Italia, în diferite ocazii: în aula unei Universităţi din Centrul Italiei, la Macerata, cu vreo o sută de studenţi în faţa cărora am ţinut o prelegere despre poezia română modernă şi, la Veneţia, într-o seară, unde fusesem invitat să-l omagiez pe marele poet, de data aceasta nu prin versurile sale ci prin amintirile pe care le conservasem despre el.

De la volumul de debut intitulat, atât de provocator şi profetic, „Singur printre poeţi”, şi până la ultimele creaţii dictate pe patul ultimei suferinţe în această lume, cel ce şi-a făcut din Iona cel biblic un fel de mitologie personală şi, de ce nu, chiar o artă poetică, Sorescu n-a încetat să-şi exhibe copilăria, mai ales fiindcă îi plăcea la nebunie să se joace: cu prietenii şi admiratorii din jur, cu lumea în  general.

Când nu scria, desena: făcea portrete cui se nimerea acolo şi, mă gândesc,  uneori, că precipitarea aceea a sa, fără vreun motiv anume, îi trăda o mare iubire de oameni şi de mai ales un imbold al iscodirii pe care arareori l-am văzut la  scriitorii pe care i-am cunoscut. Şi mărturisesc că  n-au fost puţini.

Nu ştiu dacă Marin Sorescu mi-a fost un prieten. Ştiu cu siguranţă că eu i-am fost. Nu doar admirator, ci chiar prieten apropiat. I-am organizat cea de-a cincizecia aniversare de viaţă. La Craiova. La liceul „Gheoghe Chiţu”. N-a crezut până în ultimul moment că putea să fie cea bună alegere. Avea vădite emoţii, i le simţeam şi până la urmă le-a acceptat. I-am invitat atunci, să-i fie alături, pe tinerii scriitori craioveni de care se legase şi în al căror destin scriitoricesc credea. I s-au oferit atunci 50 de buchete de trandafiri. Era vădit emoţionat. M-a invitat în apartamentul său din Craiova, din blocul de la Lumea Copiilor, unde mi-a mărturisit că, posibil, ceea ce se întâmplase trebuia să fie cea mai frumoasă omagiere a sa ca scriitor.

Cu câţiva ani mai înainte, mi-a telefonat să-mi spună că mama sa se afla într-o foarte precară de sănătate. Suferise, cum se pare, un atac cerebral şi îmi cerea dacă aş putut să duc la Bulzeşti un medic de specialitate care ar fi urmat să certifice dacă se merita să mai fie deplasată la Craiova ori să fie lăsată să-şi găsească meritata odihnă veşnică în casa ei. La prima vedere, nu era chiar aşa de dificil de împlinit o astfel de promisiune. În  realitate, era mult mai greu decât de se poate închipui astăzi, fiindcă, printr-o ciudată decizie a regimului de atunci, maşinile personale nu circulau pe timp de iarnă. Aşa că am apelat la doctoriţă, vecină de casă şi am decis împreună să ne asumăm riscul de a ajunge acolo încălcând interdicţia de circulaţie.

Am trăit atunci, până la sosirea poetului de la Bucureşti, câteva ore miraculoase cu mama poetului, o figură de o înţelepciune uluitoare, o supravieţuitoare a unei lumi pe care personal abia o cunoscusem.

Şi au fost, fireşte, şi alte întâmplări, oricât de mărunte, însă ale căror semnificaţii ascunse abia târziu aveau să-mi dezvăluie tâlcurile ascunse.

Arhiva

August 2021
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031