Vittorio Sereni despre Salinas òi Celan

Vittorio Sereni   UN DINCOLO DE POEZIE*   (P. Salinas –  P. Celan)   Înainte de Citeşte

George Popescu

e se tremo è perché sento   e se tremo è perché Citeşte

Itaca

Itaca – la deviazione dall’equivoco? Una ipotesi di lettura poetica di Citeşte

Montale. Arta de a citi

Eugenio Montale, Arta de a citi   (Fragment dintr-un interviu cu marele Citeşte

Pasolini Angelicul impur

          PIER PAOLO PASOLINI DESTINUL UNUI PROFET REVOLTAT     Angelicul impur   Profet indiscutabil al mai Citeşte

Giacomo Leopardi

Oribilul mister sau proba nefericirii   Însă ceea ce este de-ne-gândit (impensabile) Citeşte

Alda Merini – o poetă pentru Nobel

Alda Merini – o poetă pentru Nobel   Includerea, în propunerile avansate Citeşte

Lucio Klobas

Lucio Klobas   Mic tratat narativ despre lichefierea gândirii   Stranie până la ‘extremă’ Citeşte

IPPOLITO NIEVO: Istoria și /sau revanșa romanescului

IPPOLITO NIEVO: Istoria și /sau  revanșa romanescului     Biograficul: Exemplaritatea ca destin Citeşte

ȘASE MILIOANE di Sergio Daniele Donati

ȘASE MILIOANE Se crapă măștile de argilă pe chipurile mele și privirea se pierde spre Citeşte

George Popescu - POEME NOI

nu mai sunt viu dar nu voi muri... Prietenului MARCO LUCCHESI doar Citeşte

Edoardo Sanguineti

Nãscut la Genova în 1930, mort la 18 mai 2010, Citeşte

Traducând Andrea Zanzotto: Poetul un „botanist al limbii” sau „dincolo de idiom”

Traducând Andrea Zanzotto:   Poetul un „botanist al limbii” sau „dincolo de Citeşte

Poesie di Carmen Gallo / Poezii de Carmen Gallo

Fugarele de Carmen Gallo, Nino Argano Editore Din revista „Le parole Citeşte

Luigi Di Ruscio

Luigi Di Ruscio   Altă tipologie de „poet proletar”:   „...il sottoscritto fortunato / Citeşte

Un alt eseu al amicului Marco Lucchesi

Marco Lucchesi* Scările mele   Cărturar de rezonanţă medievală, în sensul cel mai Citeşte

Un admirabil studiu a,l amicului Marco Lucchesi, poet, traducător, eseist. romancier și academian brazilian

Marco Lucchesi Note despre El Libro dell’Amore de Marsilio Ficino   Lucrul Citeşte

Elio Pecora alte poeme

Elio Pecora alte poeme   * Fericit. Dar cum e posibil ca fericirea Citeşte

David Maria Turoldo – Poemi / Poeme

David Maria Turoldo – Poemi / Poeme Un sacerdote-poeta, un poeta-sacerdote: Citeşte

Between Zenon and Leda (Notes on Marin Sorescu’s Poetry*) George Popescu

Between Zenon and Leda   (Notes on Marin Sorescu’s Poetry*)                                                        George Popescu   Translated Citeşte

Intemperanța ca stare poetică

19 March 2021
Autor

Intemperanța ca stare poetică

 

Intempestiv şi insurgent, în măsura în care ceea ce îi survine în imediateţea clipei sale cotidiene îi apare brusc ca o provocare a propriilor simţuri brusc alertate, Patrel Berceanu îşi poate, la fel de repede, converti orice stare umorală în opusul ei. Constatarea aceasta, derobată de orice pretenţie axiologică, n-are, fireşte, nici o relaţie cu poezia sa; ori are dacă, în ironismul abil camuflat sub pojghiţa fragilă a sintagmei sentenţios-subversive, realul, ontos-ul surprins în fragmentarismul disipat, capătă dimensiunea fantomatică a unei baricade ce se cere cu urgenţă asaltată şi anulată. Nu există, cred, o relaţie nemijlocită între poezie şi autorul ei, ca personaj (om de teatru, jurnalist oscilând între satira picantă, dar abil garnisită literar, şi foiletonul de o exactitate evaluatoare surprinzătoare pentru un spirit mai curând contestator prin definiţie), ci doar una indirectă: poetul pare parcimonios cu propriul scris, blocat, mi se pare, de exigenţe supradimensionate, ori numai în căutarea acelei predispoziţii în care versul (şi poemul) au prins conturul vânat în vizuina în care zăcea, neştiut, resortul creativ însuşi.

Inteligent, vivace până spre exces, sentenţios cu o facilitate uneori dezarmantă, mereu însă conservând o maree de lirism, în viaţă ca şi în artă, autorul Sentimentului baricadei s-a decis, cu puţin timp în urmă, să-şi antologheze[*] volumele publicate (patru la număr apărute în decurs de peste un sfert de veac), adăugând, fireşte, şi câteva noi. O antologie, cum se poate deduce, de etapă, necesară cu atât mai mult cu cât, aşa cum anticipam, Patrel Berceanu se înscrie în categoria celor care, paradoxal, nu s-au grăbit, după 1990, să solicite editurile, multe şi încă atâtea conjuncturale. El este însă un poet remarcabil, creator al unui stil, oricât de dificil clasificabil, urmând, sinusoidal, o linie a lirismului românesc ce pleacă din muntenismul antonpannesc jovial, trece prin Urmuz interferând experienţele surrealiste şi ajunge dincoace de Nichita şi Sorescu. Un optzecist, totuşi, însă nu doar prin vârsta biologică, ci mai ales prin anticiparea ironiei bufe, cu valenţe precis direcţionate spre calambur şi contestaţie.

În primele sale poeme, descripţia (falsă) făcea inutilă metafora savant pregătită în laboratoarele poeticii manieriste; brevitatea obligă la stilul apoftematic, sentenţios: „acum poezia se naşte din ce nu gândeşti / lucruri născute în genunchi”; sau: „fiindcă e bun Dumnezeu / mereu mă împiedică să scriu / acel vers capital”… Iar cum versul acela capital (o ştie, desigur, poetul înaintea tuturor!) e exact cel ce nu se va scrie niciodată, poate de-aici provin şi întârzierile lui Patrel Berceanu, etapele sale de văduvie îndelungată, de nu chiar obstinaţia de a nu scrie sau publica oricând şi orice. Poet, în bună parte cu un simţ dezvoltat al civismului, autorul Poemelor în mărime naturală (din 1983) stârnea, atunci mai mult decât azi, interes şi surpriză la lectură, aprindea îngrijorări pe la urechile supraveghetorilor de conştiinţe, declanşând nu o dată veritabile scandaluri. Poeme precum cele din ciclul „Dragă mătuşă Europa” incitau atunci la o lectură „grilată”, însă şi acum, chiar dacă dintr-o perspectivă aproape opusă, alimentează un surâs de condescendenţă, fie aceasta oricât de vinovată încă: „în precedenta noastră epistolă / îţi mulţumisem pentru sfaturi şi pentru / pliantele-acelea minunat colorate / le-am dăruit copiilor să-şi facă din ele hăinuţe / şi femeilor să gătească din ele bucate / acum darurile matale trimise cu avionul / ne-au depăşit toate aşteptările / şi ne-am împodobit pridvoarele caselor / uliţa mare şi toate gările”.

Nu-ţi rămâne, în dispreţul oricărei tentaţii de analiza „conţinutistică”, decât să te întrebi, urmuzian, care „acum”? Acum de atunci? Sau acum de acum? Fiindcă, dacă nu mă înşel, pliantele-acelea ca şi darurile trimise cu avionul făceau referinţă la episodul post-cutremur ’77, or, între timp, Europa şi-a investit de-a dreptul statutul oficial de …mătuşă. Cu pliante, daruri şi exigenţe, de mătuşă forţoasă, cu tot.

În altă zonă / zare a poeziei sale, autorul atinge direct corzile vibrânde ale unui lirism în care capacitatea de a-şi reprezenta dincolo-de-realul cade nemijlocit pe o ştiinţă a versului (acea poiesis pe care insistă azi „noile” critici): „într-o prea curată lumină / şi cu ceea ce mai ştiam / despre fericire / trăirăm o astfel de dimineaţă: / limpezindu-se ultimul vis / precum o «apropiere de lacrimi» / se întorceau zorii în cetate / cu veacul legat de picioare, ceea ce ni se păruse / că seamănă uimitor / cu plânsul unui bărbat: // era un copac prăbuşindu-se / ruşinat / sub rouă // şi atât de multă lumină de parcă / o tânără nevastă / ar fi adus pe lume un prunc orb”.

Treptat, poezia pare a abandona (deşi niciodată definitiv) brevitatea unui anume ermetism (nu cred că s-ar putea vorbi aici de o lecţie ungarettiană), lăsând loc poemului confesiv, în care cotidianul se insinuează ritos în magma versului, iar derizoriul devine obiect de studiu anatomic, cu paranteze inter-textuale şi uşoare debuşeuri demitizante, ca în admirabilul poem cu titlul „Nervi din mătase originală”: „dac-aş şti că norocul mă iubeşte cât de / puţin zău că nu mi-aş lua-o prea tare-n cap / cât să urnesc nişte lucruri din loc lucruri / pe care şi eu şi prietenii mei le socotim imperfecte / dar urnibile, n-ar strica o listă de / preţuri a vieţii, noi ne-am strădui să le / îngheţăm niţel chiar de-ar fi să ne frigem degetele / lucră, bag seamă cu nervi din mătase originală / ce mai generaţie de ispravă suntem şi noi doamne / cum mai despuiem cuvintele în sunete şi sunetele / cum le mai spoliem de sensuri (oedip n-a / lucrat mai fin cu proprii lui ochi) mai cunoaştem / o mulţime de istorii reprobabile şi pline de învăţăminte / cu lacrimi straşnic cositorite / desigur o generaţie de ispravă suntem şi noi”.

Risipitor cu propria-i vocaţie, lăsându-şi destinul să facă naveta între teatru şi jurnalistică, între programator de manifestări culturale strict proiectate în geografia deseori ignară a locului, Patrel Berceanu pare încă a se lăsa aşteptat în gara în care poezia i-a conservat un loc sigur. Şi, poate, de invidiat.

iunie 2004

[*] Planetă de poet, Craiova, Editura MJM, 2003.

Arhiva

March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031