Coșmaruri Mamei memento al clipei despărțirii Age quod agis – Împușcătura din somn cu literele risipite Pe iarba verde a mesei de lucru Unde corabia își deretică ultima ei plecare… Și chipul mamei plâns peste o crizantemă absentă – n-a fost nicicând acolo dar o văd în vis, împroșcată de nămolul...Citeşte »
Un pensiero dantesco assolutamente attuale
Chiunque ragiona in modo così ripugnante da credere che il posto dove è nato sia il più delizioso che esiste sotto il sole, costui stima anche la sua lingua materna al di sopra di tutte le altre Ma io che ho il mondo...Citeşte »
ALTE NOI POEME
LA UMBRA UNEI STRANII MELANCOLII Pe bătrânica Veta a lui Buță de peste drum o revăd printr-un galeș snop de ceață cum se ciucește pe marginea șanțului din fața porții sale și-și face nevoile – zâmbind parcă vrăjită spre ocazionali trecători… O...Citeşte »
Dante Maffia, Per Craiova… poeme
DANTE MAFFIA Per Craiova*· Ce e iubirea Au încercat să ne învețe Ce e iubirea umplându-ne capul cu cuvinte obscure, cu fraze frumoase cu fundițe roze. Au încercat să-mi spună că-i mai importantă decât pâinea, că are o culoare în plus...Citeşte »
Disidenţă vs. rezistenţă prin cultură
disidenţă vs. rezistenţă prin cultură Notă: Repropun aici o intervenție la un simpozion organizat cu peste un deceniu în urmă de revista „Mozaicul” la Craiova, pe un subiect mereu de actualitate. G.P. În acest eseu propun o clarificare a dihotomiei disidenţă/ rezistenţă care...Citeşte »
Davide Rondoni Mișcarea poeziei, o lungă adnotare despre Dante
Davide Rondoni Mișcarea poeziei, o lungă adnotare despre Dante Nostalgia mișcării Commedia e poemul mișcării. Îmi dau seama că o atare definiție atât de simplă nu e originală și, mai ales, trebuie verificată la multiple nivele de lectură. Există un nivel, în...Citeşte »
Alte noi poeme
Săgeata lui Zenon L-am întâlnit pe Kafka în miez de noapte în Gara din Pescara. Sosisem de la un ieftin hotel după o săptămână de la un congres internațional din mica medievala cetate Penne dedicat Nobelului Gunther Grass. Dormisem doar două ceasuri...Citeşte »
Un cinefil desuet: ispita anacronismului
În ciuda multor evidențe din îndeletnicirile mele de-a lungul unei vieți trăite mai curând prin păienjenișurile cărților, nu mă pot defini drept un cinefil pătimaș. În ciuda faptului că nu cred să-mi fi scăpat prea multe pelicule din capodoperele acestui gen atât de popular....Citeşte »
Giuseppe Ungaretti Poesie / Poezii
Poesie tratte da Dialogo 1966-1968 Poeme din volumul „Dialog” 1966-1968 È ora famelică Strappati il cuore Sa il tuo sangue di sale È d’agro, è dolciastro essendo sangue. Lo fanno, tanti pianti, Sempre di più saporito, il suo cuore. Frutto...Citeşte »
UN MAGNAT ÎN SLUBA COMUNITĂȚII
Blog/Notes George Popescu UN MAGNAT ÎN SLUBA COMUNITĂȚII (Un model terapeutic pentru maladiile lumii de azi) În legendara localitate din regiunea Abruzzo din Italia centrală, nu departe de Pescara, în care vestigiile și tradițiile medievale timpurii îi conservă un...Citeşte »
Noi poeme noi
Horrendus mundus Nu mai alerga. Oprește-te, Lume: alertă de-acum și prea hazardată, prea obosită. Aproape topită în ruina atâtor schimbări – ai distrus ultimul rest de tăcere, numai forfotă, în bezna hoardelor de gărgăuni poeții își cheltuie fugarele clipe și prin cetăți...Citeşte »
Vittorio Sereni despre Salinas òi Celan
Vittorio Sereni UN DINCOLO DE POEZIE* (P. Salinas – P. Celan) Înainte de toate trebuie să ne punem de acord asupra titlului acestei convorbiri. Ce anume am dorit să indicăm vorbind de un dincolo de poezie? Răspunsul ar putea fi: am...Citeşte »
George Popescu
e se tremo è perché sento e se tremo è perché sento e se mi spavento è perché non posso dimenticare non è più passione nemmeno concupiscenza né speranza e il cielo è uno scheletro nemmeno il mare è più di alcun aiuto...Citeşte »
Itaca
Itaca – la deviazione dall’equivoco? Una ipotesi di lettura poetica di Alberto Bevilacqua George Popescu Più che un narratore, Alberto Bevilacqua si è sempre definito un poeta. Questa insistenza nell’affermarlo, ripetutamente e con un orgoglio quasi sfidante, finisce per mettere in guardia...Citeşte »
Montale. Arta de a citi
Eugenio Montale, Arta de a citi (Fragment dintr-un interviu cu marele poet, laureat al Premiului Nobel, în 1975, difuzat de Radiodifuziunea elveţiană în limba italiană, în 1972 şi editat, ulterior, de editura Interlinea). Întrebare: Din acea lume încă prevalent făcută din lemn,...Citeşte »
Pasolini Angelicul impur
PIER PAOLO PASOLINI DESTINUL UNUI PROFET REVOLTAT Angelicul impur Profet indiscutabil al mai tuturor dezastrelor şi aporiilor prin care defunctul secol al XX-lea a marcat sfârşitul modernităţii şi a facilitat trecerea la postmodernitate, în ciuda interesului...Citeşte »
Giacomo Leopardi
Oribilul mister sau proba nefericirii Însă ceea ce este de-ne-gândit (impensabile) este tocmai golul, vidul, care separă simţul de lucru, insensibilitatea Naturii (ca mamă vitregă ), vinovatul interlocutor al lui Lepardi-poetul şi gânditorul, indiferenţa ei, ca instanţă Supremă (substitut al Divinităţii), la surdele...Citeşte »
Alda Merini – o poetă pentru Nobel
Alda Merini – o poetă pentru Nobel Includerea, în propunerile avansate de Academia elveţiană, dar şi de Pen Clubul Italia pentru candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Mario Luzi, de Giuseppe Bonaviri, Dacia Maraini, şi a poetei Alda Merini, a constituit...Citeşte »
Lucio Klobas
Lucio Klobas Mic tratat narativ despre lichefierea gândirii Stranie până la ‘extremă’ trebuie să-i apară lectorului, ca şi criticului italian, acest roman aparţinând unui scriitor, Lucio Klobas, ce ignoră provocator întreaga tradiţie a discursului narativ peninsular: căci autorul, printr-un act scriptural decis,...Citeşte »
IPPOLITO NIEVO: Istoria și /sau revanșa romanescului
IPPOLITO NIEVO: Istoria și /sau revanșa romanescului Biograficul: Exemplaritatea ca destin S-a întâmplat cu Ippolito Nievo, scriitor atipic, singular în contextul cultural al Italiei risorgimentale, ceea ce avea să se mai întâmple şi cu alte figuri marcante ale literaturii din Peninsulă....Citeşte »
ȘASE MILIOANE di Sergio Daniele Donati
ȘASE MILIOANE Se crapă măștile de argilă pe chipurile mele și privirea se pierde spre un orizont absent; înaintează lent pașii tăcerii și ard focurile sacre ale memoriei. În înalt șase milioane de voci evanescente, ascunse de fumurile istoriei, urmăresc și sprijină o dârză...Citeşte »
George Popescu – POEME NOI
nu mai sunt viu dar nu voi muri… Prietenului MARCO LUCCHESI doar cât o banană e Brazilia ta pe această hartă didactică terfelită de Robert în seri valahice și totuși nu renunț: tot caut cu disperare caut vârful acela divin Corcovado cu capul cioplit...Citeşte »
Edoardo Sanguineti
Nãscut la Genova în 1930, mort la 18 mai 2010, la Genova. Profesor universitar de literaturã italianã la Universitãțile din Torino, Salerno și, apoi, la Genova. A fost consilier municipal în orașul sãu și deputat în parla- ment. Exponent de vârf al neo-avangardei Grupului...Citeşte »
Traducând Andrea Zanzotto: Poetul un „botanist al limbii” sau „dincolo de idiom”
Traducând Andrea Zanzotto: Poetul un „botanist al limbii” sau „dincolo de idiom” George Popescu Puțini știu – chiar dintre studioșii vastei și polivalentei sale opere, de la poezie la narativă, de la jurnalism la teatru, de la culegător și exeget de...Citeşte »
Poesie di Carmen Gallo / Poezii de Carmen Gallo
Fugarele de Carmen Gallo, Nino Argano Editore Din revista „Le parole e le cose” * All’alba un colpo sordo ci he svegliate. La pietra limite è caduta, qualcuno l’ha colpita. C’è molta luce adesso ma non ci sentiamo al sicuro. Chi ha colpito...Citeşte »